2020. jan 25.

Top 30 film - 2019

írta: Benny Bug
Top 30 film - 2019

A tavalyi év legjobbjai!

 

2019-ben majdnem 300 filmet mutattak be a magyar mozikban. Volt azért pár nagy hiányzó (A világítótorony), az utolsó pillanatban eltolt alkotás (Árva Brooklyn) vagy több héttel későbbre halasztott film (Tőrbe ejtve) is. Így most csak és kizárólag olyan alkotásokból válogattam, melyeket a hazai mozikban is bemutattak tavaly január 1 és december 31 között. A Netflix vásznon is játszott alkotásai természetesen beleszámítottak. Választék szerencsére így is akadt bőven, lássuk a legjobbakat!

 

30.) A csempész

A majd 90 éves Clint Eastwood alkotásai még manapság is eseményszámba mennek. A csempészben nemcsak rendező volt, de sok év után ismét főszerepet is vállalt. A végeredmény pedig egy oldschool módon szórakoztató és remek mozi.

 

29.) Mindenki tudja

Asgar Farhadi direktor Javier Bardem és Penélope Cruz mellett Ricardo Darín segítségével mesélt el egy feszült és hangulatos történetet. A Mindenki tudja kellemes és stílusos ujjgyakorlat, mely közben még drámaként is remekül funkcionál.

 

28.) Sarkvidék

Mads Mikkelsen minden erejével megpróbál túlélni valahol az örök hó és jég birodalmában, ahol senkire nem számíthat, csak saját magára. A szép képi világ mellett egyértelműen színészünk miatt maradt emlékezetes a Sarkvidék.

 

27.) Guerilla

Ritka a jó magyar történelmi film, de szerencsére a Guerilla sikerrel vette az akadályokat, egyszerre teremtve feszült és érdekfeszítő atmoszférát. Mindezt ráadásul egy elsőfilmes, György Kárpáti Mór hozta össze. Jár az elismerés!

 

26.) Zöld könyv

Egyszerű, de annál nagyszerűbb történet két nem mindennapi, látszólag teljesen eltérő ember barátságáról. Láttunk már rengeteg ilyet, de a ’60-as évek pazar hangulata, valamint a két főszereplő alakítása az átlag fölé helyezi a filmet.

 

25.) Testvérlövészek

Egy alkotás az emberi gyarlóságról, hibákról és az álmok könyörtelen széthullásáról. A Testvérlövészeket, mint élményt nehezen tudnám bármi máshoz hasonlítani, annyira egyedi végső soron. Ja, meg nem utolsósorban: Joaquin Phoenix!

 

24.) Star Wars: Skywalker kora

Sokunk gyerekkorát határozta meg a Skywalker-saga, azonban a végeredmény nagyon megosztotta a rajongókat. Tény, hogy lehetett volna bátrabb is, de végső soron látványos, szívvel bíró, nosztalgikus blockbuster született. Azért a legenda örökké él, azt mondom!

 

23.) Akik maradtak

Minél több sikert kívánok a filmnek az Oscaron is, reméljük sokáig jut majd eme dráma. Egyszerű alaphelyzetből hoz ki ugyanis sokat az Akik maradtak: remek színészi játéknak, valamint érzékeny és megható történetének köszönhetően.

 

22.) Mi

Jordan Peele második alkotása véleményem szerint még az előzőnél is jobban sikerült. A mű egyszerre szatíra, home invasion thriller és szimbolikával jócskán átitatott horror. Nem könnyű befogadni, de végső soron hatalmasat szól!

 

21.) Álom doktor

Folytatni Kubrick legendás alkotását, s nem felsülin vele? Akármilyen meglepő is, Mike Flanagan sikerrel vette az akadályokat! Az Álom doktor tiszteleg elődje előtt, mégsem akar egy Ragyogás 2.0 lenni, sokkal inkább a saját útját járja. Ewan McGregor meg mikor nem jó?

 

20.) Az aszfalt királyai

Bevallom őszintén, eléggé hidegen hagy az autóversenyzés témája, ugyanakkor James Mangold annyira régivágású, cool, macsó és szikár filmet forgatott róla, hogy nem bírtam nem rajongani Az aszfalt királyaiért! Nem is beszélve a színészekről, ugyebár.

 

19.) Bosszúállók: Végjáték

A Végtelen háború eseményei után a csapatnak a semmiből kell felállnia, hogy pontot tegyenek egy hosszú történetív végére. Elődjét jobbnak tartom, de attól még a Végjáték egy érzelmes, látványos és jól összerakott búcsú kedvenceinktől. Meg valami új kezdete.

 

18.) Csodálatos fiú

Érzékeny és megható, igaz történeten alapuló dráma egy drogfüggő fiúról, valamint apjáról. Nem vág annyira földhöz, mint egy Trainspotting, teszem azt, viszont egy kiváló moziélmény. Timothée Chalamet és Steve Carrell pedig mindketten nagyot játszanak!

 

17.) A kedvenc

Kedvenc rendezőnk, Yorgos Lanthimos vicces és szatirikus kosztümös filmet készített. Talán ez az eddigi leginkább közönségbarát alkotása, mégsem való mindenkinek az a maró és gúnyos stílus, amit itt látunk. De hogy zseniális, az egyszer biztos!

 

16.) Pókember: Idegenben

Mi kell egy igazán jó Pókember-filmhez? Nagyjából épp azon összetevők, melyeket az Idegenben is nyújtott: szív és lélek, látványos akció, na meg egy főhős, akivel maximálisan lehet azonosulni. Meg ugye, szép helyszínek és Tom Holland alakítása!

 

15.) Szívek királynője

A nem túl kreatív magyar cím ne tévesszen meg senkit, kőkemény skandináv drámáról van szó, mely joggal lehet a pár évvel ezelőtti A vadászat testvérdarabja. Tabudöngető és merész, csontig hatoló alkotás. Ha egyszer láttad, nehezen feleded.

 

14.) Rocketman

Elton John életrajzi filmje nem akart biztosra menni a nagy bevétel érdekében: korhatáros, őszinte vallomás egy közel sem hibátlan emberről. De épp ezért szerettem, hisz nem akarták tagadni, ő sem tökéletes. De hát épp ettől életszagú, minden fanatasy eleme ellenére is!

 

13.) Túltolva

Ha buta vígjátékra számítasz, óriásit fogsz csalódni! Harmony Korine alkotása rendkívül gúnyos szatíra, mely megmutatja egy művész személyének kiüresedését is, rengeteg társadalomkritikával. McConaughey régóta nem volt ilyen király!

 

12.) Házassági történet

Noah Baumbach csöppet humoros, de sokkal inkább megrázó és fájdalmas tablója egy házasság felbomlásáról. A veszekedős jelenetről úgy érzem, még rohadt sokáig fogunk beszélni. Johansson és Driver pedig mindketten akkora zsenik, hogy csak na!

 

11.) Portré a lángoló fiatal lányról

Megható francia alkotás két fiatal nőről, akik szeretik egymást, mégis jócskán kétségek gyötrik őket. Letisztult képi világával, különleges stílusával a film joggal van ott a legjobbak között, nem is beszélve a szívszorító lezárásáról.

 

10.) Mű szerző nélkül

Egy művész léte az alkotás, de van az úgy, hogy sok a hátráltató tényező. A Mű szerző nélkül hamisítatlan, szép és eredeti moziélmény, a végén pedig úgy jön a katarzis, hogy szinte nem is számítasz rá. Nézzétek, nagyon érdemes!

 

9.) Ad Astra

Nem látványos sci-fi, sokkal inkább utazás az emberi lélek legmélyére, olyan stílusban, minek láttan Terrence Malick is elégedetten csettintene. Az Ad Astra nagyon nem lett a közönség filmje: finom, elgondolkodtató dráma: nem csak nézni, érteni is kell. Brad Pitt meg egy zseni!

 

8.) Eksztázis

Ha egy Gaspar Noé-filmmel kerültök szembe, jobb ha tudjátok: ez most nem egy átlagos, klisés menet lesz! Az Eksztázis filmes „tripje” bátor, sokkoló és olyan elbódító hangulatot áraszt, melyet eddig nagyon kevés mozi tudott átadni.

 

7.) Hidegháború

Pawel Pawlikowski drámáját leginkább a Mielőtt-trilógia stílusához tudnám hasonlítani: egy szép, egyébként fekete-fehérben forgott romantikus történet, mely elképesztő hangulatot áraszt, sallangok nélkül mesélve két ember őszinte érzéseiről.

 

6.) Csillagok határán

A nagyközönség utálta Robert Pattinson új, filozofikus sci-fi drámáját, jómagam azonban nagyon is szerettem azt. Elborult története, letisztult képi világ, igényes megvalósítása miatt a High Life pazar alkotás. Már, ha valaki tud látni a kliséken túlra is.

 

5.) Élősködők

Bong Joon Ho új rendezése a gazdagok és a szegények világa közti különbségen túl is nagyon sok mindenről mesél nekünk. Az egészet utánozhatatlan stílus jellemzi, műfajok sokaságával: a film egyszerre dráma, szatíra, fekete komédia és horror is. De még milyen!

 

4.) Joker

Ha valaki azt mondja nekem régebben, hogy a Másnaposok rendezője kiváló, Scorsese klasszikusaira emlékeztető drámát rendez majd, hát annak rendje és módja szerint jól körberöhögöm. Pedig épp így lett, amit pedig Joaquin Phoenix itt játszott, az maga a zsenialitás!

 

3.) Fehér éjszakák

Szerencsére Ari Aster az Örökség után sem adta alább a színvonalat: a hazánkban forgatott Midsommar napsütésben őrli fel a leked, küld le a pokol legmélyebb bugyraiba, hogy aztán ott rugdosson meg, ahol a legjobban fáj. Florence Pugh pedig mekkorát alakít már!

 

2.) Az ír

Martin Scorsese három és fél órás gengsztereposza a legenda legjobbjainak színvonalát hozza. A történet végig zseniális, hangulatos és nagyon sokat mond az életről, sablonok nélkül. De Niro és Al Pacino pedig minden elismerést megérdemelnek itteni alakításaikért!

 

1.) Volt egyszer egy Hollywood

Tarantino egy szép mesét mondott arról a korról, amikor végleg beleszeretett a mozi világába. Tette ezt a rá jellemző humorral, meg olyan hangulattal, hogy a vászon majd szétrobbant. Meg azok a zenék! És Leo, Pitt meg Robbie! Plusz egy tökéletes lezárás… Sőt, maga a film is úgy tökéletes, ahogy van!

 

 

Ha tetszett a toplista, kövesd az oldalt a Facebookon is!

Neked melyek voltak a kedvenc filmjeid 2019-ben? Írd meg kommentben!

 

 

Szólj hozzá

toplista top 30 2019 legjobb filmek Al Pacino Christian Bale Robert Downey Jr. Clint Eastwood Robert De Niro Joe Pesci Martin Scorsese Scarlett Johansson Chris Evans Emma Stone Viggo Mortensen Brad Pitt Matthew McConaughey Matt Damon Javier Bardem Quentin Tarantino Bradley Cooper Robert Pattinson Joaquin Phoenix Ewan McGregor Tom Holland Mads Mikkelsen Steve Carell Leonardo di Caprio Margot Robbie Rebecca Ferguson Adam Driver Daisy Ridley Taron Egerton Gaspar Noé Bong Joon Ho Jordan Peele Timothée Chalamet Ari Aster Florence Pugh