2019. júl 07.

Pókember: Idegenben (kritika)

írta: Benny Bug
Pókember: Idegenben (kritika)

Kedvenc hálószövőnk nem csak otthon menő!

 

Az írás spoilereket tartalmaz a Marvel-moziverzum előző részeivel kapcsolatban, viszont ha csak ezt a Póki-filmet nem láttad még, akkor nyugodtan elolvashatod a cikket.

Az univerzum megmenekült, a gonosz Thanos csettintését sikeresen visszacsinálták a Bosszúállók. Azonban ez áldozatokat követelt, Peter (Tom Holland) pedig nem tudja, mihez kezdjen magával és szuperhős-karrierjével a mentora, Tony Stark halála után. Úgy dönt, hogy egy kicsit szünetelteti bűnüldözői „hobbiját”, s az európai osztálykirándulásra nem is akarja magával vinni a pókruháját. Szeretne egy kicsit lazítani, valamint bevallani az érzéseit MJ-nek (Zendaya). A dolgot azonban nem könnyíti meg, hogy maga Nick Fury (Samuel L. Jackson) keresi fel a fiút, hogy segítségül hívja az Elementálok elleni harcban. Ráadásul a rejtélyes Mysterio (Jake Gyllenhaal) is feltűnik a színen, aki azt állítja magáról, hogy nem erről a Földről jött…

Az Idegenben a nyolcadik Pókember-mozi (az eddigieket ITT rangsoroltam), valamint a Marvel Moziverzum 23. darabja. Maga az alkotás a harmadik fázis lezárása, ami már új dolgoknak is előkészíti a terepet, valamint felfogható a Végjáték epilógusának is. Több utalás is van az előzményekre, így azok megtekintése ajánlott, de ha esetleg valaki nincs képben annyira, az sem a világvége. De azért ajánlom az eddigi Marvel-meneteket is, hisz úgy igazi az élmény.

A 2017-es Hazatérés az összes Póki-film közül a legjobban tetszett. Reménykedtem abban, hogy a magas minőséget a folytatásban is megtartják, mert ugye a remek filmeket csak jobban esik nézni, mint rosszakat. Az előzetesek hozták a hangulatot, így bizakodva ültem be a moziba. Szerencsémre nem is csalódtam, ugyanis az Idegenben egy nagyon, de nagyon szuperül sikerült alkotás. Iszonyúan tetszik az az irány, amerre a karakter útját viszik, mióta az MCU-része.

Szép a látvány, kellemes a szemnek. Az meg nagy piros pont, hogy Európában játszódik a cselekmény, hisz jócskán egyedi színt adott neki. Velence, Prága, Berlin és London mind szép városok (az első kettőben jómagam is megfordultam), s remek hangulatot biztosítanak az alkotásnak. De a lényeg az, hogy a látvány nem a történet helyett van, hisz a kettő együtt működik igazán. Nem csak kívülről pazar az Idegenben ugyanis, hanem belül is szinte tökéletes.

Szépen vitték tovább azokat a kisebb-nagyobb történetíveket, amiket már a Hazatérésben is elkezdtek. Az a legszebb az egészben, hogy az alkotás több műfaj határán mozog, de ettől függetlenül a cselekmény nem érződik kaotikusnak, épp ellenkezőleg. Mindenre éppen elegendő idő jutott, ahogy az a nagykönyvben meg vagyon írva. Szépen megidézik a ’80-as évek tinifilmjeit, amolyan John Hughes-módra. Sőt, ez már a második ilyen alkotás az idén, hisz nemrég a papíron horror (!) Annabelle 3 is ezt a stílust igyekezett felmelegíteni, nem is rosszul.

Azért is remek a film, mert nem csak Pókemberrel és az akcióval törődik, hanem Peter Parkerrel is. Szépen ábrázolták az érzelmeit, vívódásait, jellemvonásait. Azt, ahogy megpróbál egy kicsit felejteni egy Tony Stark nélküli világban, ahol lépten-nyomon példaképe emléke kísérti. A könnyed hangvétel dacára érdekfeszítő kérdéseket is felvet az alkotás. Hogyan dolgozzuk fel, ha valamilyen szempontból végleg megváltozik a világ? Összehangolható-e a szuperhőslét és a magánélet? Egyáltalán, egy középiskolás tini feladata-e, hogy a nagy Vasember nyomdokaiba lépjen, milyen áldozatokkal jár ez?

A humor is nagyon működik. Abban rejlik a varázsa, hogy nem kényszeresen rakták bele a viccesebb részeket, mert ezek tényleg Pókember velejárói. A legtöbb poént ízlésesen integrálták a storyba, s éppen annyi van benne, amennyire szükség van. Se több, se kevesebb. Tökéletes egyensúlyban, ahogy a lila titán mondaná. Ami az Elementálokat illeti, ők elég sablonos gonosztevők, de ilyen téren lesz majd azért csavar! Annyit simán elárulhatok, hogyha tetszett a Homecomingban Keselyű karaktere és motivációi, akkor itt sem leszel majd csalódott.

A színészek nagyon kitettek magukért. Tom Holland a tökéletes Pókember, szinte a képregények lapjairól lépett elő. A színész pazarul alakítja a kedves és segítőkész, de kissé esetlen Peter Parkert. Ő az eddigi legszuperebb Pókember a vászon! A többiek is hozzák, amit kell: Zendaya, Jacob Batalon és Marisa Tomei is érzi, élettel tölti meg karakterét. Ami meg Samuel L. Jacksont illeti, ő badass, mint mindig. Jake Gyllenhaal pedig minden tehetségét beleadta Mysterio eljátszásába, ami látszik is a végeredményen. Örülök neki, hogy rábízták ezt a karaktert, hisz láthatóan jó kezekben van.

Összegezve, az Idegenben minden téren remek elődje a két évvel ezelőtti Hazatérésnek. A képregényekhez maximálisan hű, mégis egész újszerű élmény. Egyszerre szuperhősfilm, road movie és tinidráma, az arányokat tökéletes mértékben találták el. Minden egyes pillanata bájos, izgalmas és maradéktalanul szórakoztató: de a lényeg, hogy mekkora szíve-lelke van. Jon Watts most is megbízhatóan rendezett, ahogy arra számítani lehetett, a két stáblista utáni jelenetet pedig nem kihagyni! Mindegy, hogy nyaralás előtt, után vagy közben szavazol bizalmat Pókember legújabb kalandjának, rosszul nem járhatsz vele. Imádnivaló, szuper filmecske!

 

Értékelés:90%

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

Szólj hozzá

premier akció kaland képregényfilm road movie 90% Pókember Marvel Samuel L. Jackson Jake Gyllenhaal Zendaya Marisa Tomei Tom Holland Jon Favreau J. K. Simmons Jon Watts Jacob Batalon