2022. máj 21.

A szegedi boszorkánysziget legendája

írta: Benny Bug
A szegedi boszorkánysziget legendája

Múltunk egy elátkozott fejezete

Sziasztok! Már egy ideje sokat töprengtem azon, hogy a szokásos keleti para cuccok és egyéb toplistás kontentek táborát kiegészítenem egy kis hazai ízzel is. Ennek nyomán egy kis utánajárás után döbbentem arra rá, hogy kicsiny hazánkban is számtalan elátkozott vagy éppen paranormális hely létezik, és mindnek megvan a maga hátborzongató legendája. Ezeknek a kis ijesztő sztoriknak talán épp az kölcsönöz a szokásosnál is több pikáns ízt, hogy a legtöbbünk esetében földrajzilag belátható távolságban találhatóak, ami szerintem azért tudja emelni azt a bizonyos fear-faktort. Egy nagyobb toplistás összeállítás helyett úgy döntöttem, hogy a fontosabbakról külön szólok pár szót majd a jövő folyamán. 

A szegedi boszorkánysziget sztorija talán első olvasatra a szokásos turista-vonzó bullshit marketing-duma iskolapéldájának tűnik, azonban kicsit jobban megismerve a legendát, előttem határozottan az a nézőpont rajzolódott ki, hogy ez a téma bizony elég para és megér egy külön videot. Ahhoz, hogy a történetet igazi kontextusban el tudjam mesélni nektek, menjünk vissza az időben egészen a középkorig.

 

Az emberiség ezen időszakát nem véletlenül hívják sötét középkornak. A látszólagos erkölcs és hamis normák fenntartása érdekében sok olyan dolog megtörtént, amire az akkori emberek nem lehetnek túlzottan büszkék. Bizony, többek között az inkvizícióra és azok tetteire gondolok elsősorban. Aki esetleg nincs full tisztában, az inkvizíció egyfajta halálhozó-squad, rögtön ítélő biztottság volt, akik a vallás és egyéb dolgok miatt sok ember élete fölött döntöttek akkoriban. Az egyik leghírhedtebb tevékenységük a boszorkány-égetés volt, amikor is boszorkánysággal vádolt emberek egy csoportját égették halálra, nyilvános keretek között. Válogatott módszereket alkalmaztak arra, hogy kínozzák az áldozatokat, a legtöbbször nőket, de nem kíméltek a csecsemőket sem. 

 

Hazánk leghíresebb ilyen esete egyértelműen a szegedi boszorkaper volt. Apró érdekesség, hogy magyarországon több mint 100 ilyen boszorkaperről lehet tudni, a legbrutálisabb esemény azonban minden kétséget kizáróan a mai videónk fő témája. De mi is történt pontosan? 1728 júliusának végén nagy feszültség uralkodott a környéken, az ismeretlentől való félelem mellett kevés volt a termés, éhínség és pestisjárvány dúlt, ami rendesen felkorbácsolta a kedélyeket. Egy helyi bábát vádoltak meg először boszorkánysággal, akinek különösen rossz természete volt, ezért sokan nem bírtak. Aztán egy idő után a nő megtört és összesen 18 embert nyomott fel boszorkaság vádjával – köztük volt a helyi főbíró is, aki 82 éves korára elég sok vagyont halmozott fel, emiatt pedig a helyi haterek sem kedvelték túlzottan -nem nehéz hát összerakni, hogy a legsúlyosabb vádpontokat mind az ő nyakába varrták.

A dolog aztán odáig fajult, hogy sokan kínvallatás közben életüket vesztették életüket, vagy cellájukban öngyilkosságot követtek el. Végül 12 embert, hat férfit és hat nőt égettek el elevenen pár nappal később. A legenda szerint az elkövetkezendő években számos furcsa zaj és suttogás volt tapasztalható a helyszín közelében, amit aztán emiatt a legtöbben nem szívesen közelitettek meg. A szegedi boszorkasziget azóta egészen népszerű-turistalátványosság és kirándulóhely, azonban továbbra is elátkozott és balszerencsés spotnak tartják, ahol múltunk egy nagyon csúnya fejezete történt meg többszáz évvel ezelőtt.

Szólj hozzá