2019. feb 13.

A csempész (kritika)

írta: Benny Bug
A csempész (kritika)

Clint Eastwood most sem okoz csalódást.

 

Earl (Clint Eastwood) már 80-on is túl van, s az egész életét a munkával töltötte, hosszú ideig a hadseregben is szolgált, mégis el akarják tőle venni a házát. Egyre jobban eltávolodott az évek során a szeretteitől, a lánya már évek óta nem hajlandó beszélni vele. Earl azonban kap egy remek ajánlatot, melynek keretén belül le kell szállítania egy csomagot. A dolog meglehetősen könnyen megy neki, s egyre többször vállalja is a futárkodást. Persze sejti, hogy nem éppen legális dolgokat szállít, azonban nem maradt vesztenivalója. Úgy döntött, hogy élete utolsó éveit nem nyomorúságban fogja tölteni.

A csempész valóban megtörtént esetet dolgoz fel. Abban történt csak változtatás, hogy a más lett a főszereplő neve a filmben (Earl Stone), mint ami a valóságban volt (Leo Sharp). Márpedig Sharp élete tényleg egy érdekes és eseménydús 92 évet takart (2016 végén hunyt el), ami filmre kívánkozott. Ki más is játszhatta volna el ily hitelesen őt, mint a mindig kiváló Clint Eastwood, aki emellett a direktori teendőket is magára vállalta. 2009 és a Gran Torino óta nem fordult elő, hogy Eastwood rendezett és főszerepet is magára vállalta.

Egy dolog biztos, mégpedig az, hogy a spagettiwestern királya továbbra sem felejtett el remek filmet készíteni. Személy szerint úgy gondolom, még mindig jó formában van, s a kamera mögött hozta a formát az elmúlt évek során is. A párizsi vonat kimaradt ugyan nekem, de az Amerikai mesterlövész és a Sully egyaránt elnyerte a tetszésemet. Szerencsére A csempész sem a rossz alkotásai közé tartozik, sőt éppen ellenkezőleg, a lassan 90-hez közeledő színész-direktorunk nem pihen, továbbra is számíthatunk rá.

Érdekes, hogy a dráma és a humorosabb jelenetek mennyire megférnek egymás mellett A csempészben, sőt az egyik nem is működhetne a másik nélkül. Itt van az idős férfi, akiből a családja kiszeretett (tán egyedül unokája nem), elveszítheti a házát, az életét, s ezért egy nagyon rizikós melóba, a drogcsempészetbe kezd. A humor a legtöbbször az ő karakteréhez köthető, aki nem tud haladni a korral, s megvan a maga véleménye a fiatalabb generációról, amit nem is rest a tudtukra adni. A viccesebb részek alatt is szinte végig jelen van egyfajta megbánás, illetve egy kis szomorkás stílus is.

Így Eastwood egyszerre érte el azt, hogy filmje szórakoztasson, de mégis tartalmazzon egy nagyon erős drámai szálat is. Vagy mondhatnám azt, hogy A csempész mindig éppen annyira veszi magát komolyan, amennyire azt az adott szituációban kell. A legjobb a dologban, hogy ez az egész tényleg működik, s összeáll egy tartalmas és remek egésszé. Persze ez a stílus sem fog mindenkinek bejönni, de ettől én még több mint jól szórakoztam.

Persze A csempész azért nem egy hibátlan remekmű, csak egy nagyon jó kis film, amit öröm nézni. Azt hiszem, mondhatom, hogy bőven hozta azt, amit elvártam tőle, így egy pillanatig sem volt bennem hiányérzet. Végig lekötött, a cselekmény izgalmas, mindig megüti a megfelelő stílust, illetve az operatőri munka is igényes lett. Szóval a jó öreg és végtelenül szerethető Eastwood most sem okoz csalódást.

Örülök, hogy az alkotást a mozik csak felirattal játsszák, de persze ezzel nem mindenki van így. Személyes véleményem azonban, hogy a mester rendezései így a legélvezetesebbek és a legjobbak, hisz már hagyomány, hogy nem szinkronizálják őket. Szvsz ez így van jól.

Clint úr remekül játszik a főszerepben, tényleg mindent beleadott most is, jó volt ő nagyon. Nem mutatja még a fáradtság jeleit, nem muszájból színészkedik, hanem mert tényleg szívesen csinálja, s ez nagy dolog. Ismét együtt dolgozott vele Bradley Cooper, aki most sem okoz csalódást, ahogy a mellékszereplők sem: Andy Garcia, Michael Pena, Laurence Fishburne és Taissa Farmiga is bőven megteszi, amit kell.

Összegezve, A csempész egy jó és élvezetes film, amit egy pillanatig sem untam. Végig szórakoztat, megvan benne a jóféle humor és a működőképes drámai rész egyaránt. Eastwood továbbra is több mint remekül rendez, ahogy főszereplőként is csak dicséri lehet, miközben összegyűjtötte a filmbe a színészvilág krémjét ismét. Jó látni, hogy valaki közeledve a 90-hez még mindig ilyen nagy lelkesedéssel és profizmussal végzi a munkáját, ezért hát jár neki az elismerésem. Még mindig Clint Eastwood a király.

 

Értékelés:80%

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

Szólj hozzá

premier krimi thriller dráma 80% Clint Eastwood Bradley Cooper Michael Pena Andy Garcia Laurence Fishburne Taissa Farmiga