2019. aug 03.

A filmes univerzumok nyomában

írta: Benny Bug
A filmes univerzumok nyomában

Mindenki akarja, de csak kevesen ismerik a siker receptjét.


Manapság Hollywoodban mindenki egy jól jövedelmező filmes univerzmot akar építeni, mert rengeteg bevételt termelhet. Természetesen a Marvel jár ebben az élen, azóta pedig szinte boldog-boldogtalan őket akarja másolni. Azonban botorság volna azt hinni, hogy Kevin Feige és kompániája volt az első, aki ilyen univerzumot hozott létre, mert annál sokkal régebbre kell visszamenni az időben, hogy az egész kezdetéig ássunk...

 

Univerzumépítés Vasemberék előtt

 

A Universal stúdió már 1931-ben letette egy moziverzum alapjainak első köveit. Olyan nagy karakterek kaptak önálló kalandokat, majd találkoztak, mint Frankenstein vagy éppen Drakula, akit Lugosi Béla alakított. Végül egészen 1951-ig tartott a dolog, de a cikkben nem most találkoztatok a stúdió nevével utoljára, hamarosan lesz még szó róluk!

1979-ben kijött Ridley Scott klasszikusa, az Alien. Végül még az ezredforduló előtt kapott három folytatást. 1987-ben pedig a Predator volt a mozik műsorán, ami az elkövetkezendő években csak egy folytatást ért meg. Senki nem hitte még akkoriban, hogy a két halálos szörnyeteget később egymásnak eresztik. Bár jobb lett volna, ha a 2004-es Alien vs Predator soha nem készül el, mert pocsék volt. Nem is beszélve három évvel későbbi folytatásáról, ami ha lehet, még igénytelenebb szintet ütött meg. Azóta készült két Predator-mozi is: az egyiket Antal Nimród dirigálta, a tavalyit pedig Shane Black. Az Alien is folytatódott a Prometheus és a Covenant által, ám a franchise további sorsa kérdéses. Úgy néz ki, a két ikonikus karakter nem mostanában feszül ismét egymásnak- de nem is baj, ha nem rombolják tovább a jó hírüket vele.

Egy kis kitérő! A slasher két nagy királya, Freddy Krueger és Jason Voorhees kaszabolhatta le egymást 2003-ban. Azonban itt szó sincs univerzumépítésről, egyszerűen csak a móka kedvéért gondolták úgy, hogy elkészítik a filmet, így az sem valószínű, hogy a többi Rémálom az Elm utcában, illetve Péntek 13-mozi egy „világban” játszódik.

 

Spin-offok és trükközések

 

Aztán ott van a spin-off is, kitérnék erre is! Ez azt jelenti, hogy például egy híres film egyik karaktere, világának korábbi fontos eseménye kap önálló alkotást. Ezek általában akkor valósulhatnak meg, ha az eredetire sokan kíváncsiak, így a producerek be merek vállalni ezt is. Fontos, hogy itt nem tudatosan egy nagy univerzumban gondolkodnak a készítők, sokszor a véletlen és a box office alakítják a dolgok állását...

Az MCU előtt is próbálkoztak ilyennel, megemlíthető a Daredevil, Ben Affleck főszereplésével, aztán később az abban feltűnő Elektra kapott egy önálló filmet. Nem bánom, hogy aztán ennyiben is maradtak a dolgok, hisz mindkét alkotás eléggé gyenge minőséget ütött meg.

Megemlíthető az X-Men esete is, hiszen ott az egyik legkedveltebb karakter, Rozsomák kapott egy egész trilógiát. Több szereplőnek is terveztek, köztük Magnetónak, de csak a Wolverine-kalandok jutottak el a vásznakig, a többi már az előkészítés fázisában megakadt, kivéve Deadpool két filmjét! Több ilyen X-kaland azonban garantáltan nem készül már, hisz a Marvel megvette a jogokat, a Sötét főnix volt a hattyúdal.

Aztán ott van az ötrészes Rocky-sorozat, ami az elmúlt pár évben kapott két spin-offot is, ahol visszatért Balboa karaktere, hogy a korábbi nagy ellenféle fiát segítse a felkészülésben. Természetesen Sly álmában sem hihette a ’70-es években, hogy rekordidő alatt megírt forgatókönyve ennyi filmre duzzad, sikert sikerre halmozva.

A Star Wars esete egész különleges! Míg George Lucas volt a „góré”, addig csak két trilógia volt tervbe véve, hasonlóan a Gyűrűk ura esetével. De amióta a Disney tulajdonában van a messzi, messzi galaxis, azóta már két spin-off is elkészült: az előzményként is felfogható Zsivány egyes, illetve Han Solo eredettörténete. Hogy hol és mikor lesz vége, az jó kérdés. Régóta suttognak egy Obi-Wan szólófilmről, de sorozatok (pl. Mandalorian) már biztosan fognak érkezni a Disney +-ra!

De a Halálos iramban világával is vannak terveik a producereknek! A nyolc rész során többször volt már utalgatás a korábban történt eseményekre, a mozik pedig nemrég kezdték vetíteni az első spin-off menetet, Hobbs és Shaw címmel. Sőt, több mint valószínű, hogy folytatást is fog kapni majd. Ugyanez történt a Transformers-filmekkel is, hisz öt rész után kaptunk egy Űrdongó filmet- más kérdés, hogy ez a legjobb dolog volt, ami csak az alakváltó robotokkal történhetett.

Jöjjön egy trükkös eset, ugyanis M. Night Shyamalan rendező szereti az ilyen dolgokat! Szóval ott van a Sebezhetetlen, 2001-ből. Tizenhat évvel később pedig a Széttörve című művet alkotta meg a direktor, aki annyira cseles volt, hogy filmje utolsó pillanataiban derült ki, hogy az a Willis-féle klasszikus világában játszódik. Idén pedig jöhetett az Üveg, s vele együtt a trilógia lezárása.

No és vajon olyan létezik, hogy Tarantino-verzum? Hivatalosan nem, de korunk egyik legjobb alkotója szeret vicces utalásokat elhelyezni műveiben, illetve olyan karakterekre utalni, akik korábbi munkáiban voltak fontos szereplők. Sőt, akkor még szó sem volt a Vega-tesókról, a Kutyaszorítóban és a Ponyvaregény közti kapcsolatról!

 

Moziverzumok manapság

 

 2008-ban kezdődött a Marvel-csoda, a Vasemberrel. A Marvel tudta a siker titkát, így több mint 20 filmet készítettek azóta. Értettek ahhoz, hogyan kapjanak a főbb karakterek előbb önálló kalandot, majd végül csapatként egyesüljenek, mikor már a nézők megszerették őket. Az egész csúcsa az idei Végjáték volt, de a gépezet még hosszú, hosszú évekig nem fog kifulladni.

Természetesen a DC sem ülhetett így tétlenül a babérjain, 2013-ban kezdtek építgetni saját „világukat”. Egy komoly hibát már az elején, második filmjükkel elkövettek azonban: én igazi képregénybolondként kedveltem a Batman Superman ellent, azonban nem volt bölcs döntés, hogy így az elején behoztak egy csomó karaktert, akiket sok néző alig ismert addig. A kapkodás volt jellemző az Igazság ligájára is, így belátták, változtatni kell. Azóta azt az elvet vallják, hogy filmjeik önálló egységek, klasszikus eredettörténetek, aztán majd kiderül, lesz e csapatmóka belőle. Az irány azonban helyesnek látszik, hisz az Aquaman és a Shazam is jól sikerült.

A 2014-es Godzilla sem önálló film volt, hisz három évvel később követte a Kong: Koponya-sziget. Idén ismét az óriáshüllő kapott egy második részt, jövőre pedig magával a nagy majommal csap majd össze, ha minden igaz. Hogy utána mi lesz, az már jó kérdés, majd kiderül.

Meglepő vagy sem, horror-univerzumot is lehet kiagyalni! Hatalmas siker lett a 2013-as Démonok között, így elkészülhetett azóta egy folytatás, egy komplett Annabelle-trilógia, az Apáca, illetve A gyászoló asszony átka is. Nagy az esély rá, hogy itt nem egyhamar lesz megállás: már készül többek közt a The Conjuring 3 is, illetve a legutóbbi Annabelleben is több olyan rémet hoztak be, akik később jó eséllyel kaphatnak önálló alkotást.

Hét Harry Potter-film elkészült, miután ott is univerzumban kezdtek gondlkodni. Adaptálták már az összes könyvet, utána jöhetett A legendás állatok és megfigyelésük, majd annak folytatása. Ennek öt részt terveznek, így valószínűleg a Wizarding World sem mostanában fog abbamaradni.

Azonban egy ilyen nagy világépítés sem garancia a sikerre, sőt! A Universal újra akarta éleszteni egy moziverzum formájában klasszikus szörnyeit, melynek első lépése a 2014-es Az ismeretlen Drakula lett volna. Végül a negatív fogadtatás miatt úgy döntöttek, ez mégis önálló film, s a három évvel későbbi A múmiát ismerték el a Dark Universe kezdetének. A Tom Cruise főszereplésével készült mozit földbe döngölték a kritikák és a nézők körében sem ment nagyot, így fújhatták le az egész univerzumosdit. Mindezt azután, hogy a filmek (jövőbeni) nagy arcai már összeálltak egy közös fotózkodás erejéig... Javier Bardem és Johnny Depp így már végleg kimaradt a buliból, de az utóbbi főszereplésével tervezett A láthatatlan ember mégis elkészülhet, igaz egy jóval kisebb névvel a középpontban. Hogy ez most akkor a Dark Universe tagja lesz-e, vagy sem? Azt talán csak a Universal tudja, vagy ők sem...

 

Összességében elmondható, manapság szinte mindenki egy nagy, összefüggő filmes moziverzumot akar megteremteni, de csak nagyon kevesen képesek arra, hogy a receptet sikerre vigyék. Sokanak nem jött be a dolog, a Marvelnek egyelőre nincs komoly riválisa. Persze a DC lelkesen próbálkozik, szóval a kérdés, hogy meddig marad így?

 

Írd meg a véleményedet a témáról kommentben!

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

 

 

Szólj hozzá

egyéb DC X-Men Marvel Rocky Dark Universe Wizarding World Démonok között-univerzum MonsterVerse Halálos iramban-franchise filmes univerzumok