2019. jún 05.

Az X-Men filmek toplistája

írta: Benny Bug
Az X-Men filmek toplistája

Mutánskalandok a legrosszabbtól a legjobbig.

 Még a héten megérkezik a kritikám a legújabb X-Men filmről, ami a Sötét főnix alcímet viseli. Ez lesz a Fox tizenkettedik, s egyben utolsó ilyen jellegű filmje, hisz a jogokat már megvásárolta a Marvel. Szóval most fogunk búcsúzni az eddig megismert hősöket játszó színészektől, s a mutánsokat legközelebb (valószínűleg évek múlva) láthatjuk majd csak viszont a vászon, új szereposztással, immáron a Marvel-moziverzum részeként. Addig is azonban, mint már említettem, érkezik búcsúzóul a Sötét főnix. Ennek apropóján pedig sorrendbe tettem az eddigi X-men filmeket, azok minősége alapján. Jöhet egy kis nosztalgia, mielőtt még egy fontos korszak zárul le hamarosan a mozikban? :) 

(A toplistába magában foglalja a Deadpool, illetve Wolverine-filmeket is, természetesen.)

 

11.) X-Men kezdetek: Farkas (2009)

Ki ne akarná megnézni az eredetmoziját az egyik legnépszerűbb X-nek, aki ennek ellenére mégis örök magányos farkas maradt? Sajnos csak erős közepes filmről beszélhetünk: pár akciójelenet jó, meg Hugh Jackman is, de a forgatókönyv meg a story már nem annyira. Azt a Deadpoolt pedig soha nem bocsájtom meg… (Na jó, a D2 stáblista utáni jelenete miatt majdnem…)

 

10.) Farkas (2013)

Ennek a szegény, rossz néven honosított csávónak csak nincs szerencséje a szólófilmekkel, nem igaz? Míg a csapatmozik legnagyobb arca ő, addig egyedül már annyira nem megy neki. Egyébként maga a film nem rossz, az előzőnél valamivel igényesebb, de azért ez még mindig nem elegendő az üdvösséghez.

 

9.) X-Men: Apokalipszis (2016)

Kicsit vérszegény epizód, de szerencsére vannak pozitívumai is azért. Na, nem a cérnavékony történet, vagy éppen a főgonosz hiányzó motivációi, de a látvány, valamint pár cool pillanat sokat ment a végeredményen. Sophie Turner viszont remek Jean Grey, s a története most fog igazán kiteljesedni az új filmben! (Remélem...)

 

8.) X-Men: Az ellenállás vége (2006)

De nem a Sötét főnix lesz az első mozi, ami ezt a történetszálat feldolgozza, hisz ezt már 2006-ban megpróbálták. Maradjunk annyiban, hogy nem teljes csőddel, de azért nem is túl emlékezetesen. Jackmannak még így is jutott pár erős jelenet, szóval vállalható alkotásról van szó.

 

7.) X-Men: A kívülállók (2006)

Nem hibáktól mentes, de szerethető film ez. S valljuk be, valamilyen szempontból mérföldkő, hisz a 2000-es évek elején még nem volt bejáratott a képregénymozi-trend, de az első X-mozi sokat tett azért, hogy a műfaj a későbbiekben elterjedjen. Sőt, maga a film minősége is teljesen jónak tekinthető.

 

6.) X-Men 2 (2003)

Ha lehetett, a folytatás még jobban is sikerült, mint az első rész. Tetszett, hogy a cselekménynek bőven van mondanivalója, valamint az akció mellett fordítottak időt a drámaibb részekre is. Az X-Men 2 így a mai napig egy élvezetes alkotás, ami ugyan nem a franchise legjobbja, de határozottan igényes néznivaló.

 

5.) X-Men: Az elsők (2011)

Ki gondolta volna, hogy egy előzménytörténet annyira remek tud lenni, hogy még az eredeti trilógiát is le tudja körözni? Akárhogy is, így történt, Az elsők ugyanis egy hangulatos, rendkívül jól összerakott szuperhősfilm, amit a Kingsman-mozik direktora, Matthew Vaughn hozott el nekünk. Úgy látszik, nagyon fekszik neki ez a műfaj!

 

4.) Deadpool 2 (2018)

A D2 minden szempontból méltó folytatása az elsőnek. Az ugyan nekem hajszálnyival jobban tetszett, de a nagyszájú zsoldos második eljövetele is megér egy misét! Továbbra is remekül működik a negyedik falat lebontó humor, az őrült akció, valamint Ryan Reynolds parádés alakítása is említést érdemel.

 

3.) X-Men: Az eljövendő múlt napjai (2014)

Az sem éppen gyakran esik meg, hogy egy trilógia középső része a legerősebb, de attól itt még simán megtörtént! Az eljövendő múlt napjai úgy írja át a franchise idővonalát, hogy közben végig menő, izgalmas és stílusos néznivaló. Jackman már megint brillírozik, meg Higanyszálnak is van egy feledhetetlen jelenete!

 

2.) Deadpool (2016)

2016-ban jött egy őrült fickó, bizonyos Gyedpúl, s egy kiváló filmet is hozott magával! Végre be merték vállalni a magasabb korhatárt, ami őrült akciót, s még őrültebb dumákat jelentett. Ryan Reynolds végre méltóképp játszhatta el az ikonikus karaktert, amire a 2009-es fiaskó után, valljuk be, már szükség is volt. Ez az igazi Deadpool, akit itt láthattunk!

 

1.) Logan (2017)

Minden idők egyik legjobb filmje a műfajban! De úgy, hogy közben szuperhősmozinak is alig lehet nevezni, a Logan sokkal inkább egy melankolikus, de ezzel együtt is véres búcsú, ami után Jackman szögre akasztotta az adamantium-karmokat. A Logan egy pazar noir-western keverék, aminél méltóbb hattyúdalt el sem tudnék képzelni. Bőgni fogsz a végén, s abban a pillanatban majd emlékezz vissza rá, hogy én megmondtam! ;)

 

Ha tetszett a toplista, kövesd az oldalt a Facebookon is!

Ha véleményed van az írással kapcsolatban, jelezd kommentben!

Hamarosan pedig érkezik a kritikám a Sötét főnixről, egy korszak lezárásáról!

 

Szólj hozzá

toplista Morena Baccarin X-Men Marvel Michael Fassbender Ellen Page Kevin Bacon Jennifer Lawrence Vinnie Jones Hugh Jackman Halle Berry Olivia Munn Oscar Isaac Josh Brolin Rose Byrne Sophie Turner Patrick Stewart Peter Dinklage Ben Foster Bryan Singer Nicholas Hoult James Mangold January Jones James McAvoy Liev Schreiber Ian McKellen Karan Soni Boyd Holbrook Evan Peters Matthew Vaughn Ed Skrein Tye Sheridan Dafne Keen