2019. máj 30.

Shameless 9.évad (sorozatkritika)

írta: Benny Bug
Shameless 9.évad (sorozatkritika)

Tovább hasít az őrült dramedy.

Chicago-ban van, ami változott, némely dolog viszont örök. Frank (William H. Macy) továbbra is a lehető legtöbb alkohol bevételével akarja túlélni a napot, miközben Fiona (Emmy Rossum) kapcsolatát több dolog is próbára teszi. Ian (Cameron Monaghan) különös „mozgalma” egyre nagyobb méreteket ölt, azonban ezzel együtt annak kockázata is a sokszorosára nő. Lip (Jeremy Allen White) tovább küzd az alkoholizmusával, s nagyon úgy néz ki, hogy egyelőre sikeresen veszi fel a harcot az ital ellen. Carl (Ethan Cutkosky) mindent megtesz, hogy bekerülhessen a West Point-ra, Veronica (Shanola Hampton) és Kev (Steve Howey) pedig továbbra is az Alibi fenntartásával, illetve két kislányukkal van elfoglalva. Lehet, hogy az ott lakó emberek tehát változnak, de nagyon úgy néz ki, hogy a South side nem.

A Shameless 2011-ben indult, egy brit sorozat cselekményét és karaktereit helyezte át Chicago-ba. Azon ritka esetek egyike történt meg egyébként, hogy a remake jobban sikerült, mint az eredeti széria. A sorozat már rögtön az első évaddal belőtt magának egy meglehetősen magas színvonalat, s a rá következő szezonok során ezt elég jól tartani is tudta. A 9.etapra a legtöbb széria már alaposan megfárad (ha egyáltalán eljut idáig)-de nem a Shameless!

Sőt, ami azt illeti, már olyan szinten magas színvonalú lett ezen 14 epizód, hogy arra magam sem számítottam. Sejtettem, hogy igényes évaddal lesz dolgom, de hogy ennyire addiktív lesz, arra nem feltétlenül. Talán a legelső rész az, ami még csak a bemelegítésnek elegendő, de onnantól kezdve úgy beindul a dolog, hogy az összes rajongó elégedetten fog csettinteni. A Shameless is a „vissza a kezdetekhez” elvet kezdte most alkalmazni, s milyen jól is tette!

Ugyanis a 9.etap nagyon erősen megidézi színvonalán a szinte hibátlan első pár felvonást, ami miatt anno annyira megkedveltem a Chicago-i csibészek szégyentelenül szórakoztató kalandjait. A dolog legfőbb erőssége továbbra is az, hogy tökéletes módon ötvözi az elborult, teljesen abszurd szituációkat a rendkívül erős drámával. Eddig is a dramedy műfaj egyik legnagyobb éllovasának tekintettem a szériát, s ezt a pozíciót sikeresen meg is tudta őrizni.

Továbbra is tetszett, hogy nagyon karakterközpontú a Shameless minden egyes pillanata. Ilyen érdekes szereplőket nem mindenki tud alkotni, akikkel a néző úgy tud azonosulni, hogy közben fényévekre vannak a tökéletestől. Ők is csak emberek, különböző vágyakkal, célokkal és félelmekkel, sokszor nem cselekednek helyesen. Éppen ez a motívum az, ami miatt olyan erős a drámai szál is benne. A főszereplők rendkívül emberiek, s különbözőek is, így szerintem mindenki meg tudja találni azt a személyt, akivel a leginkább tud azonosulni. (Nekem egyébként ez Lip volt.)

Most is adott ezekhez természetesen egy tökéletes helyszín, ami teret ad annak, hogy a széria még inkább emlékezetes és jellegzetes legyen: természetesen Chicago városáról van szó, azon belül is a South side-ról, ami lakhelyéül szolgál egy csomó veszélyes és (pozitív értelemben vett) kattant személynek. A Shameless továbbra is kiváló hangulattal rendelkezik, mi nézők, pedig tényleg úgy érezhetjük, hogy részesei vagyunk a Gallagher-família életének.

Érdemes összevetni a szereplőket, hogy milyen személyiséggel rendelkeztek a korai évadokban, illetve azóta milyen jellemfejlődésen mentek keresztül. Az összes fontosabb karakter megőrizte az őt jellemző vonásokat, de közben a felnövés és a változás útjára léptek, akár el akarják ezt fogadni, akár nem. Hiába érettebbek a srácok és lányok, attól még természetesen ugyanúgy érdekes, szerethető és nagyfokú egyediséget tartalmazó karakterek.

De a széria valamilyen szinten végleg a változás útjára lépett: ebben az évadban szerepelt utoljára Fiona karaktere. Hogy ez milyen hatással lesz a szégyentelenek életére (vagy a széria minőségére), az csak ősszel fog kiderülni. Központi szerepet játszott végig Emmy Rossum, aki ezentúl inkább filmekben akarja kamatoztatni tehetségét. (Idén már láthattuk is a Dermesztő hajszában.) Az biztos, hogy ő végig kiválóan alakított, ahogy a Lip-et játszó Jeremy Allen White is, természetesen William H. Macy is ismét mindent kihozott a szerepéből. De ha van olyan eleme a sorozatnak, amibe soha nem lehetett belekötni, akkor azok a színészek: tényleg mindenki teljes erőbedobással azon van, hogy a nézők hétről-hétre várják az új 50-55 perces adagot.

Összegezve, egy kiváló kilencedik évadon van túl a Shameless. Az első része még kicsit döcögött, de utána olyan erőre kapott, amire csak a legnagyobb sorozatok lehetnek képesek. Visszahozták azt a hangulatot, ami az elején jellemezte a széria világát, s ennél jobb dolgot nem is tehettek volna. A Shameless továbbra is tökéletesen ötvözi az elborult humort és a szívszorító drámát, miközben minden egyes karaktere emberi és kedvelhető. Az pedig nagy dicséret minden egyes sorozatnak, ha a 9.évadra nem hogy erejét veszti, hanem épp ellenkezőleg: lehető legjobb régi fényében tündököl.

 

Értékelés:90%

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

Szólj hozzá

sorozat dráma dramedy 90% Shanola Hampton Emmy Rossum William H. Macy Jeremy Allen White Cameron Monaghan Ethan Cutkosky Steve Howey Emma Kenney Christian Isaiah