2019. máj 14.

Lőpor (sorozatkritika)

írta: Benny Bug
Lőpor (sorozatkritika)

Havas Jon fel akarja robbantani a Parlamentet!

A 17.században történt meg a Lőpor-összeesküvés, mikor is egy angol nemesember, Robert Catesby (Kit Harington) életveszélyes tervet eszel ki. Catesby elégedetlen a királlyal, Jakabbal, illetve üldözött katolikusként a bosszú is hajtja. A férfi terve nem más, mint felrobbantani a Parlamentet Londoban. De vajon ehhez elég lesz pár eltökélt szövetséges, vagy a kockázatos terv eleve halálra van ítélve?

A Lőpor egy háromepizódos minisorozat, s mindegyik epizódja nagyjából 50-55 perc játékidővel rendelkezik. Emiatt természetesen kifejezetten hamar végig lehet nézni, szóval sokat nem veszíthet a néző, ha ad neki egy esélyt. Persze előnyből indulnak a történelemi szériákért rajongó nézők, hisz az 1605-ben játszódó cselekmény leginkább számukra lehet érdekfeszítő.

 Ugyanakkor, az eseményről hallhattak a képregénykedvelők is, emlékezzünk csak vissza a V, mint vérbosszú rejtélyes, Guy Fawkes maszkot viselő főhősére, valamint egyik első cselekedetére az elnyomó rendszer ellen. (Sőt, ami azt illeti, Fawkes maga is felbukkanik a sorozatban.) Ami a minőséget illeti, szerencsére (vagy inkább nem túl meglepő módon) az HBO minije jól vizsgázik ezen a téren. Történelmileg nagyon hű az egész, stimmelnek és jól mutatnak a korabeli ruhák, kosztümök, de még a koszos utcák is.

A hangulatot jól sikerült belőniük, ami miatt gyaníthatóan sokan egyszerre le is darálják a sorozatot, hisz az egész játékideje nem tesz ki egészen három órát. (Nem is sok idő, igaz, Végjáték-fanok? ;) ) A Lőpor eseményei végig jól követhetőek, s habár a cselekmény íve túlzottan sok meglepetést nem okoz, attól még nagyon is rendben van, mint sorozat. Megfelelően árnyalták az egyes jellemeket, minek köszönhetően a főbb karakterek tényleg érdekesnek tudnak hatni.

Be kell vallanom, a három epizódot így is valamennyire kevésnek éreztem, szerintem az egész alapkoncepció inkább 4-5 részben működött volna a legjobban. Így még több időt lehetett volna szánni az egyes szálak elvarrására, ami nem lett volna egy rossz dolog. Így is tetszett még bőven a sorozat, összességében kellemes szájízt hagy maga után tényleg, csak éppen vannak hibái, amik elkerülésé esetén instant klasszikusról beszélhetnénk.

Nos, így ez a státusz sajnos a Lőpornak nem jött össze, de az is biztos, hogy a jó kategóriát végig hozza a széria. Tehát akinek ennyi elég, s nem várja el, hogy minőségben a következő Breaking Bad legyen, akkor nagy valószínűséggel abszolút nem fog csalódást okozni. A hangulata és a remekül kinéző díszletek bőven elviszi az egészet annyira a hátán, hogy senki ne legyen végső soron csalódott.

Azt érdemes lehet figyelembe menni, hogy a mini leginkább nem a nagy csatákra helyezi a hangsúlyt, hanem egy összeesküvésre. Ezáltal viszont kiváló képet ad egy rég letűnt korról, valamint az abban élő emberekről is. Mindenképpen a történelem egy érdekes korszakáról van szó, amit túl sokan még nem dolgoztak fel mozgóképes formában, így sokak számára hiánypótló lehet.

Főleg, hogy a színészek alapvetően mindent megtettek azért, hogy mi nézők elégedettek legyünk. Természetesen a pírmet Havas uraság, azaz Kit Harington viszi, aki itt már nem is először bizonyítja, hogy van a karrierjében sok lehetőség a Trónok harca után is. Harrington végig pazarul játszik, ahogy tetszett a színészveterán Peter Mullan alakítása is. A főleg mozifilmekben szerepet vállaló Liv Tyler is nevét és tehetségét adta a produkcióhoz, Guy Fawkes bőrébe pedig nem más, mint a Templomosok főszereplője, Tom Cullen bújt.

Összegezve, a Lőpor egy jó sorozat. Tudom ajánlani a történelmi és kosztümös szériák kedvelőinek egyaránt, mert hibáival együtt is egy minőségi munkáról van szó. Egy-két epizóddal lehetett volna hosszabb is, de így viszont hamar a végére lehet érni az izgalmas történetnek, ami szerencsére a karaktereiről sem feledkezik meg. Odáig nem mennék, hogy minden idők legjobbja a műfajban, de az biztos, hogy egy nagyon tisztességes, jóféle alakításokkal megtámogatott széria. Ha látni szeretnétek Havas Jon-t a Trónok harca után is egy kosztümös szériában, akkor ennél jobb alkalom vélhetően nem mostanában lesz rá.

 

Értékelés:75%

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

Szólj hozzá

sorozat dráma 75% történelmi HBO Liv Tyler Peter Mullan Kit Harington Tom Cullen