2019. már 17.

Templomosok 1.évad (sorozatkritika)

írta: Benny Bug
Templomosok 1.évad (sorozatkritika)

A Szent Grál nyomában.

A sorozat a Templomos lovagrend utolsó pár évét mutatja be a nézőknek. Elsősorban az erősnek és addig rendíthetetlennek vélt szervezet bukására helyezi a hangsúlyt, közben bemutatva, hogy milyen hatalmi harcok zajlottak a háttérben, az uralkodók és a magasabb rangú személyek között. A lovagrend vezetője, Sir Landry du Lauzon (Tom Cullen), megkérdőjelezi azt, amiben eddig hitt, miután Akko ostrománál elveszítik a Szent Grált. Ezután természetesen az lesz a fő küldetésük, hogy megtalálják azt, az előkerítés folyamata azonban sok áldozattal fog járni számukra.

A Templomosok (eredetileg Knightfall) Amerikában a History Channel műsorán látható, hazánkban pedig az HBO képernyőjen lehet elcsípni. A 10 részes első szezon tavaly ért véget, azonban idén márciusban folytatása következik. Érdekesség, hogy a második évadban már a legendás Star Wars színész, Mark Hamill is szerepet kap majd, mint egy sokat tapasztalt templomos nagymester. Nos, én már csak ezért is nézni fogom továbbra is, annak ellenére is, hogy az első etap sikerülhetett volna jobban is.

Nézhetetlen vagy épp bántóan rossz színvonalról szerencsére szó sincs, csak éppen az a nagy helyzet, hogy amit itt kapunk, az elmegy, de nem feltétlenül elég. Manapság a TV-szériák a reneszánszukat élik, némelyikük nagyobb minőséget képvisel, mint egynéhány nagyvászonra küldött alkotás. (pl.: Maffiózók) Szóval ilyen helyzetek között, nem árt meggondolni, hogy mire is áldozunk az időnkből. Nos, a Templomosokat azért bőven meg lehet nézni, de nagy csodára ne tessék számítani.

Túlságosan izgalmas nem lett a fő cselekményszál, a történetvezetés menete/minősége engem egy kicsit a ’90-es évek stílusára emlékeztetett. Nincsenek túl nagy fordulatok, vagy éppen túlságosan epikus jelenetek, pedig ezek nem ártanak egy nagyszabású történelmi produkcióhoz. Persze hozzátenném, a látvány még így is jó, a fontos dolgok a helyükön vannak, de teszem azt, a Trónok Harcával mondjuk nem említhető egy lapon.

Persze azért az egyes kosztümökre, fegyverekre, ruhadarabokra jó érzés ránézni, mert tényleg látszik rajtuk a törődés. A csatajelenetek sem lettek rosszak, sőt. A kisebb, zárt tereken játszódó jelenetek során lehet észrevenni, hogy volt ahol spóroltak, de a látvány még ezekkel együtt is a kellemesebba kategória.

A karakterek sokszor sablonosak, illetve a lelki világukat, motivációjukat sem lehet mindig tisztán megismerni. A főszereplő egy kicsit az átlagnál szerencsére árnyaltabb figura, de a folytatás során még neki is lehet majd hová fejlődni. Hisz a történelem ezen időszaka tele van kiváló ütközetekkel, érdekes emberekkel, összeesküvés-elméletekbe pedig úton-úfélen bele lehet botlani a Grál kapcsán.

Az szimpatikus lépés volt viszont a készítőktől, hogy ízig-vérig történelmi szériát készítettek, tehát a misztikum csapdájába nem estek. Lehet, hogy úgy izgalmasabb lett volna, de hitelesebb semmiképp. Sőt, hozzátenném, az utolsó 2-3 epizód komolyabb minőségbéli javulást hozott, remélem ezt az irányt fogják tartani a jövőben. Például az nagyon epic volt, mikor egy grandiúzus csata alatt lassan elkezdett szemerkélni a hó, s így a színvilágban keveredett a vörös (a vér színe), illetve a fehér. Még sok ilyen remek pillanat kellett volna.

Tom Cullen egész korrektül elboldogult mindenesetre a főszerepben. Nem az ő az új Di Caprio, alakítása nem Golden Globe-gyanús kategória, de színészünk a dolgát tényleg becsülettel megtette, szóval ilyen téren végső soron nincs oka a panaszra az egyszeri nézőnek.

Összegezve, ugyan a Templomosok nem egy rossz széria, de bőven lehetett volna pontosabb, emlékezetesebb is. Története merő sablon, karakterei nem túl maradandóak. Még szerencse, hogy a vége felé erősen javulás jeleit mutatták, szóval ebből simán kikerekedhet egy remek második szezon. Persze ez az első se rossz, mondhatni egy semmi extra, de korrekt kategória. Azért a hóesés-csata tényleg nagyon ott volt, de több ilyen minden elemében kiváló momentum kellett volna ahhoz, hogy igazán elégedett lehessek. Sebaj, egynek így is elmegy ez, csak nem szabad túl nagy elvárásokat támasztani vele szemben.

 

Értékelés:65%

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

Szólj hozzá

sorozat akció thriller dráma történelmi házimozi kosztümös 65% Jeremy Renner HBO Tom Cullen