2020. sze 05.

Az új mutánsok - kritika

írta: Benny Bug
Az új mutánsok - kritika

Ennyit még a MÁV sem késik

5 alkalom. Egészen pontosan ennyiszer tolták el Az új mutánsok tervezett bemutatóját. Az illetékeseket leszámítva valószínűleg senki nem tudja, hogy mi a franc folyhatott itt az elmúlt két és fél évben, de vannak filmek, amik esetében muszáj egy kicsit kitérni arra a kreatív kontrollnak nem nevezhető dologra, ami a színfalak mögött zajlott. Engedjétek meg, hogy nagyon röviden ezzel kezdjek.

Tehát Az új mutánsokat nagyjából egy időben forgatták a Deadpool 2-vel és a Sötét főnixxel, mégis, ezeket szinte már el is felejtették a nézők, mire ez a film mozikba került. Pedig az elején nagy volt a remény: horror köntösbe bújtatott X-men, az egyik ikonikus karakter, Mr. Sinister bevezetése, egyben egy új trilógia első felvonása. Aztán a bemutató csak csúszott és csúszott, közben a gyártó Fox-ot felvásárolta Disney, akik valószínűleg a hátuk közepére nem kívánták az egészet: már ők birtokolták az X-men karakterek jogait, akkor meg mit kezdjenek vele, hisz be sem tudják illeszteni a Marvel-moziverzumba.

Felröppentek olyan hírek is, hogy örökre a fiók legalján hagyják az egészet, vagy eladják az egyik streaming-szolgáltatónak. Végül aztán még egy kis tili-toli meg újraforgatások után valószínűleg „minden mindegy”-alapon mozikba küldték, egy héten a Tenet-tel. A végeredmény? Meglepő módon nem katasztrófa, ugyanakkor nem is az igazi.

Leszögezném, hogy nem akarom a filmet feleslegesen köpködni, a külföldi sajtó már megtette helyettem bőszen. Szerintem igazából Az új mutánsok nem rossz, sokkal inkább totálisan identitászavaros. Egyszerre akar horror, coming of age dráma és hagyományosabb szuperhősfilm is lenni, az arányokat azonban nem tudták eltalálni.

A horror például pár hatásosabb jelenetet kivéve nagyon hamar elsikkad, a karakterek pedig nem annyira összetettek, hogy velük pótolják a szkriptben rejlő hiányosságokat és kliséket. Egyedüli kivétel talán Anya Taylor-Joy szerepe, akinek történetszála meglepően sötét és kifejezetten tartogat érdekes dolgokat. A karaktere egyébként Kolosszus testvére, szóval vannak átfedések a korábbi filmekkel, persze alapjáraton elég könnyű elsiklani felettük.

Az, hogy végig egy elmegyógyintézet-szerű helyen játszódik, ad az egésznek egy kis egyedi feelinget, legalábbis nem sok szuperhősmozit tudok, ami hasonló dolgot be mert volna vállalni. Az érdekes alapötlettel azonban csak félig-meddig tudtak valamit kezdeni. Nem értem a stúdiót, megmondom őszintén. Miért kell mindenkinek gyökeresen megfelelni? Miért nem lehet hagyni, hogy egy rendező úgy meséljen el egy történetet, ahogy azt eredetileg akarta? Tényleg ennyi lenne az alkotói szabadság 2020-ban? Vagy igazából ki tudja, ez a vágás mikor is készült el…

Azért idegesítő annyira ez a megfelelni akarás, a sablonok göcsörtös betartása és a túlzott biztonsági játék, mert szerintem még régen valamikor, e film mögött ott volt egy igazán jó koncepció. Például voltak olyan hírek, hogy több ijesztő jelenetet is ki kellett vágni, mert a tesztközönség túl ijesztőnek találta. Ne már, emberek! Ijesztő egy horrorfilm? Legközelebb mi lesz, talán egy krimiben még nyomozni is fognak? Azért dühítő ez, mert az alaphangulat egyébként adott, a karakterek mind különbözőek és rengeteg lehetőséget rejtenek magukban, a darkosabb részek pedig működnek.

A másik dolog, hogy tehetséges színészeket találtak, akik kihozták szerepeikből, amit lehetett. Külön kiemelném Anya Taylor-Joyt, akivel nekem szinte bármit el lehet adni, itt is fantasztikusan hozza a lázadó, de legbelül magányos lányt. A Trónok harca Arya-ja, Maisie Williams sem rossz karaktere bőrében, aki saját identitását keresi a vallás árnyékában. Charlie Heaton pedig a szűkszavú, de jószívű srácot hozza: ami azt illeti, egészen meggyőzően.

Összegezzünk! Nem sok szépet mondtam eddig Az új mutánsokról, de tisztázzunk valamit: nem haragszom rá. Úgy ültem be rá, hogy az elvárásaim a béka segge alatt voltak. Rosszabbra számítottam, őszintén szólva. Adott egy jó alapötlet, eltérő és egészen megkedvelhető karakterek, no meg a horror vonal, ami új megközelítést jelent. Viszont, ez a totális identitászavar, ami belengi az egészet, hamar elveszi a lelkesedést, nem is beszélve a végén lévő CGI-harcról. Az is minek kellett ide, ha nem illik az alapkoncepcióba? Nehéz helyzetben vagyok, de végső soron, ha az összes eddigi X-ment láttad, akkor már ezt se hagyd ki. Tartalom viszont tényleg csak annyi van benne, mint egy sorozat első epizódjában, amire később lehetett volna építkezni. De hiába rendezte a Csillagjainkban a hiba direktora, Az új mutánsok sajnos rossz csillagzat alatt született, így 10/6-nál semmivel sem érdemel többet. Tipikus egyszer nézős, aztán elfelejtős mozi.

 

Ha tetszett és a jövőben sem szeretnél lemaradni a hasonló dolgokról, iratkozz fel YouTube-csatornámra és nyomj egy kedvelést Facebook-oldalamra!

 

 

Szólj hozzá

horror thriller dráma 60% szuperhősfilm coming of age X-Men Josh Boone Anya Taylor-Joy Charlie Heaton Maise Williams