2020. jún 07.

Remek filmek, amiket talán nem láttál

írta: Benny Bug
Remek filmek, amiket talán nem láttál

Filmek az ismeretlenség ködében...

 

 

Ha tetszett a video vagy a cikk, támogasd munkásságomat egy feliratkozással

 

 

Mélyen tisztelt hölgyek-urak, lányok és srácok! Nagy szeretettel üdvözlök mindenkit!.

Bizonyára ti is kapásból számos olyan filmet fel tudnátok sorolni, ami szét lett promozva: plakátjaikkal nagyon gyakran össze lehet futni város-szerte, nem is beszélve a hihetetlen mennyiségű internetes hirdetésről, beleértve a közösségi oldalakat.

Azonban, az is elég gyakran előfordul, hogy egy film, ami egyébként jó minőséget képvisel, nem tud szélesebb közönséghez eljutni. Ennek több oka is lehet: rossz marketing, kevés néző a premier idejében, cudar kritikák – ehhez hasonló dolgok. Most 10 olyan filmet gyűjtöttem össze, amit nagy valószínűséggel még nem látottatok, pedig a minőségükkel nincs probléma. Igyekeztem több műfajból is válogatni, hogy kellően színes legyen a kínálat.

No de ne is húzzuk tovább az időt, lássuk az ismeretlen gyöngyszemeket!

 

 

 10. Mr. Wonderful

 

 

1993-as film, melyben a főszereplő megpróbál találni valakit volt feleségének, hogy ne kellejen tovább tartásdíjat fizetnie. Alapvetően, valamiért falra mászok a hasonló, üres limonádéktól, de a Mr. Wonderful egyike a kevés kivétlenek: épp egyszerűsége miatt kedves és szerethető film, egészen jó hangulattal és korrekt mód megrendezve. Nagy nevek ide vagy oda, mégis itt egy példája annak, hogy ennyi nem elég a sikerhez: Matt Dillon remek a főszerepben, de nem vall szégyent Mary Louise-Parker és William Hurt sem. A műfajtól ódzkodó nézőknek is simán ajánlom a filmet, ugyanis meglepően jó.

 

 

9. Az igazság nyomában

 

Háborús drama, Colin Farrell-lel a főszerepben, egy háborús övezetben tudósító fotóriportert alakít, aki hazatérte után nem hajlandó beszélni az ott átélt borzalmakról. Aprólékosan felépített, igényes filmről van szó, kifejezetten erős fináléval bír, miközben mégis megőrzi személyes hangvételét. Az egészet pedig Danis Tahovic rendezése teszi teljessé – a rendező legújabb alkotásának, A képeslap gyilkosságoknak nem is olyan régen egy külön videot is szenteltem : ha érdekel titeket, akkor esetleg nézzetek rá.

 

 

8. Kecskék

A szatíra mindig is rizikós műfaj volt, mivel erősen megosztotta az embereket. Nincs ez másként a Kecskék című filmmel is, amivel elég kegyetlenül elbánt a szakma, illetve a nézőknek sem túl nagy csoportja szavazott bizalmat neki. Pedig a különös hangulatú indie filmben szerepel az X-Aktákból és a Kaliforgiából ismert David Duchovny – méghozzá olyan szakállzattal, hogy besírtok, eskü – valamint Vera Farmiga és Dakota Johnosn is. Igazából, mindenkinek nem tudom ajánlani, de a weird-abszurd és különc dolgok kedvelői nyugodtan vethetnek rá egy pillantást.

 

7. A lázadás kora

 

Mads Mikkelsen egyike korunk legtehetségesebb európai színészeinek, aki olyan nagy nevű franchise-okban is szerepet vállalt, mint a Star Wars vagy a Marvel-moziverzum. Eme 2013-as történelmi filmje azonban nem kapott nagy figyelmet. Leszögezném, hogy irdatlan nagy látványra meg epikus csatára ne számítsatok, de az adott kor kisemberének lehetetlenséget bemutató cselekmény ettől – sőt, éppen ezért – van annyira izgalmas, hogy végig le tudja kötni az arra fogékony néző figyelmét.

 

 

6. A rosszabbnál is rosszabb

 

Különös hangulatú coming of age mozi, melyben három meggondolatlan tini pénzt lop az egyikük főnökétől, ám sejthetitek, hogy a dolog nem ennyire egyszerű, így hamar szembe kell nézniük tetteik következményeivel. Szépen felépített filmről van szó, mely ugyan a világot nem váltja meg, de azt bizonyítja, hogy bőven van élet az indie-alkotások világában is: Odaát-rajongóknak külön ajánlom, hisz a Lucifert alakító Mark Pellegrino az egyik főszereplő, a másik pedig a Shameless amerikai változatának Lip Gallagher-je, azaz Jeremy Allen White.

 

5. Szia, anyu!

 

Robert De Niro mára kétségkívül egyike korunk legnagyobb színészlegendáinak, ám volt idő, amikor még ő is csak szárnyait bontogató, szép jövő előtt álló ifjú volt. Mondjuk épp 1970-ben, mikor kijött tőle ez a film. Szatíra egy vietnámi veteránról, aki nem tud mit kezdeni magával, aztán jobb híján egy igazán abszurd vállalkozásba fog. Inkább a dolgok humoros oldalát fogták meg, de mégis, ez a szerep egyértelműen visszaköszön az 1976-os Taxisofőr című moziban is, melyet sokan – egyébként velem együtt – a színész legnagyobb alakításai között tartanak számon.

 

4. Kis Odessza

 

James Gray rendező legutóbb a nézőket erősen megosztó Ad Astra című filmmel jelentkezett, rendezői debütálása után azonban már lehetett látni, hogy emberünk szép jövő előtt áll. Visszafogott, minimalista krimi, ami úgy igazából a néző képébe tolja a nagyvárosi mocskot, erős hangulatot teremtve ezáltal. A főszerepben az akkor még szép jövő előtt álló, ám azóta sajnos lecsúszott Edward Furlong és Quentin Tarantino egyik kedvenc színésze, Tim Roth látható: itt mindketten kitettek magukért.

 

 

3. Gyomok között

 

Kicsit fura, hogy a Gyomok között ennyire ismeretlen maradt, hisz főszerepben nem kisebb legendák remekelnek, mint Jack Nicholson és Meryl Streep – ráadásul nem is karrierjük elején, az ismeretlenség árnyában forgatták le, hisz a film 1987-ben készült, mikor mindketten a legnagyobb sztárok közé tartoztak. Az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy eléggé kemény és erőteljes drámáról van szó, ami még a megtekintés után is a nézővel maradhat egy darabig – viszont a minőséget illetően abszolút nem tudok belekötni személy szerint.

 

 

2. Férfiak és csirkék

 

A skandinávok elsősorban krimi terén alkotnak maradandót, azonban Anders Thomas Jensen rendezése bizonyítja, hogy egy abszurd, minden téren őrült dramedy is lehet emlékezetes tőlük. Szintén olyan film, ami nem mindenkinek fog bejönni, ám az "fura" humor kedvelői mindenképp menjenek vele egy kört, hisz azt tényleg nem lehet mondani, hogy a film bármiben is átlagos volna. Ja, és Mads Mikkelsen ebben is hatalmasat játszik, csak úgy mondom.

 

1. Az alvilág pápája

 

Akárcsak a listán korábban felbukkanó Edward Furlong, úgy Mickey Rourke is lecsúszott mára, a ’80-as években azonban nem tudott tévedni a színész, sorra szerepelt jobbnál jobb filmekben. Ebben az esetben hozta magával barátját, Eric Robertset is, aki manapság sajnos minden szutyokra aláír, de akkoriban még más idők jártak szerencsére. Leginkább a hangulat miatt ajánlom a filmet: lehetne róla írni, de érdemesebb átélni, akkor majd érteni fogjátok. Egyébként anno Johnny Depp is tett egy olyan nyilatkozatot, hogy az Alvilág pápája az egyik legstílusosabb film, ami valaha készült. Nem szeretnék vele vitatkozni.

 

 

Mindenesetre, kedves mindenki, a mai cikk ennyi lett volna. Nagyon remélem, hogy tetszett nektek és esetleg az itt szereplő filmek valamelyikéhez is kedvet kaptatok Addig is, nincs más hátra, mint előre: legközelebb újra találkozunk, addig pedig legyetek nagyon jók, sziasztok!

 

 

Ha tetszett és a jövőben sem szeretnél lemaradni a hasonló dolgokról, iratkozz fel YouTube-csatornámra és nyomj egy kedvelést Facebook-oldalamra!

 

Szólj hozzá

ajánló film toplista top 10 Robert De Niro David Duchovny Eric Roberts Jack Nicholson Colin Farrell Daryl Hannah Vera Farmiga Meryl Streep Edward Furlong Dakota Fanning Mads Mikkelsen Mickey Rourke Brian De Palma Tim Roth Matt Dillon Mary Louise Parker Jeremy Allen White Mark Pellegrino ismeretlen filmek