2019. okt 02.

Mit érdemes tudni a Joker előtt?

írta: Benny Bug
Mit érdemes tudni a Joker előtt?

Rendkívüli eredettörténet érkezik!

Kedves olvasók, nagy vallomással kezdem a cikket: annyira talán egy filmet sem várok az év hátralévő részében, mint a Jokert. Esetleg a Star Wars 9-et még legalább annyira, de nyilván értitek, mire is akartam célozni. Hihetetlen, hogy mekkora várakozás előzi meg ezt a mozit (természetesen nem csak részemről), azonban vannak dolgok, miket ha nem is kötelező, de azért nem árthat tudni a holnapi premier előtt. Eme cikkem ebben segít nektek, abban az esetben, ha nem annyira tudjátok, hogy mit várjátok a bohóc első önálló alkotásától!

 

Nincs egy univerzumhoz sem kötve…

 

Bizony, bizony! A Joker nem lesz része a 2013-ban indult DC-moziverzumnak. Hogy ez probléma-e? Ha engem kérdeztek, akkor nem, éppen ellenkezőleg. A film koncepciója amúgy sem illene bele egy nagyobb egészbe. Kezdve azzal, hogy a cselekmény a ’80-as évek elején játszódik, akkoriban, amikor még semmiféle Batman nem védte Gotham veszélyes utcáit. A főszereplő, Arthur Fleck (Joaquin Phoenix) az előzetesek alapján egy olyan alak, akit alaposan kivetett magából a társadalom. A film pedig minden bizonnyal azt a pszichológiai folyamatot fogja bemutatni, hogyan változott át egy alapvetően átlagos, de az emberek által kirekesztett személy egy romlott lelkű pszichopatává, ami elkerülhető lett volna. Minden bizonnyal a karakterekre fogják helyezni a hangsúlyt, számos társadalmi problémát érintve. Az már a trailerek alapján is egyértelmű, hogy nem robban benne fel a fél város, nem a gagyi és giccses látványelemek fognak dominálni. Egyébként is, R korhatárral kerül mozikba Amerikában, ami azt jelenti, hogy itt nem nagyon nem lesz helye könnyed poénoknak. Ez a földhözragadtabb stílus meg úgysem illett volna bele a DCUE világába, ilyen szempontól semmikép sem. Vagy ti el tudjátok képzelni, hogy Phoenix bohóca mondjuk cameozik egyet majd a Shazam! folytatásában? Na ugye, hogy nem. Így természetesen Robert Pattinson bőregerével sem találkozik soha ez a Joker, ahhoz a „világhoz” továbbra is a karakter Jared Leto-féle változata tartozik hivatalosan.

 

Az alkotók és inspirációk

 

A rendező nem más, mint Todd Philips. Az a legérdekesebb az egészben, hogy a Joker az első olyan mozija, ami egyértelműen nem tartozik a vígjáték kategóriába. Érdekes váltás, annyi egyszer biztos, főleg ha úgy nézzük, direktorunk eddigi legkomolyabb munkája a Haverok fegyverben és a Másnaposok-trilógia voltak. Ahhoz képest most kőkeményen stílust váltott, erre egyértelműen rá lehet jönni akár egy előzetes megtekintése után is.

Lássuk a főszereplőt! Joaquin Phoenix generációjának talán legjobbja, mégsem övezi akkora figyelem, mint amekkorát megérdemelne. Az elmúlt jó pár évben elképesztően igényes színészi karriert épített fel, nagyjából mondhatjuk, hogy ebben az évtizedben még nem szerződött le rossz vagy akár közepes mozira: Sosem voltál itt, Mária Magdolna, Testvérlövészek, Idegen földön, The Master, stb… Az egyetlen hihetetlen dolog számomra, hogy még nincs Oscar-díja. Talán majd most?

No de kinek a munkássága inspirálta még a filmet? Egyértelműen Martin Scorsese mesteré, aki egyben a kedvenc direktorom is Tarantino mellett. Az elején még az is szóba került, hogy produceri teendőket fog ellátni, végül ez nem történt meg, de „korai” műveinek jelenléte ettől még letagadhatatlan. A leírások, egyéb anyagok alapján a történet emlékeztetni fogja a nézőt A komédia királyára, a társadalomkritikus üzenet szempontjából pedig egyértelműen az Aljas utcák és a Taxisofőr lebeghetett példaként az alkotók előtt. Ja, meg a második trailer egyik jelenete még egyértelmű tisztelgésnek is felfogható utóbbi előtt… :D Nem is beszélve Robert De Niro személyéről, aki mindhárom előbb említett Scorsese-moziban fontos szerepet játszott, s most a Jokerben is fel fog tűnni!

 

 

A DC sötét oldala

 

Valószínűleg jól döntöttek, mikor elhatározták, hogy elindul a DC Dark is: ennek az a lényege, hogy keretein belül a komorabb, sötétebb történetek szereplői kaphatnak (eredet)mozit. Persze a Joker azért bőven fog tartalmazni utalásokat: egyértelműen Gotham a helyszín, feltűnik az Arkham is, nem is beszélve olyan karakterekről, mint (a kisgyerek) Bruce Wayne, vagy apja, Thomas Wayne. Ugyanakkor nem egy összefüggő univerzum lesz azonban itt, csak annyi lesz mindegyikben a közös, hogy nem épp a kicsiknek szólnak, egyértelműen egy felnőtt közönséget akarnak megszólítani, egyedi víziójú rendezőkkel és színészekkel, valamint bátrabb, a mainstream vonaltól eltérni vágyó ötletekkel. Ennek lesz az első „eleme” a Joker, aztán ha esetleg sikeres lesz, akkor határ szinte a csillagos ég. A magam részéről alig várom, mi lesz még itt a jövőben: nagyon vevő volnék egy esetleges Mocsárlény, Constantine, Justice League Dark vagy éppen Arrow-mozira is! Aztán majd meglátjuk, hogy mik is lesznek a DC Dark következő alkotásai.

 

 

 

Már nem kell sokat várni a Joker kritikámra sem, olvassátok majd el azt is!

 

Remélem, a cikk még jobban meghozta a kedvedet a filmhez és szolgált érdekességekkel! Te tervezed megnézni?

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

 

Szólj hozzá

egyéb DC Robert De Niro Joker Joaquin Phoenix DC Dark Todd Philips