2019. sze 20.

James Gray filmjeinek toplistája

írta: Benny Bug
James Gray filmjeinek toplistája

Az Ad Astra előtt...

James Gray egészen különleges rendező. Valamiért neve hallatán még nem kapják fel a fejüket a legtöbben, pedig egy olyan direktorról van szó, aki megbízható teljesítményt nyújt, rossz film nem is kötődik a nevéhez. Habár nem túl termékeny alkotó, de legalább semmit nem bíz a véletlenre, van ideje arra, hogy filmjei olyan legyenek, amilyennek ő akarja őket – holnap érkezik kritikám hetedik rendezéséről, ami nem más, mint az Ad Astra. Addig pedig lássuk, hogy az azt megelőző hat alkotása hogyan sikerült!

 

 

6.) A bűn állomásai (2000)

Gray második rendezése inkább korrekt kategóriás: története túl csapongó és egyenletlen, pedig nem is kicsit érdekes témákról szól egyébként. Ebből a filmből valami hiányzik ahhoz, hogy maradandó legyen, de az biztos, hogy a színészeket (Mark Wahlberg, Joaquin Phoenix) semmi nem akadályozhatta meg abban, hogy remekül alakítsanak!

 

5.) Az éjszaka urai (2007)

Ennek a mozinak is a fentebb már említett, két úriember a főszereplője egyébként. Határozottan érdekes, ha nem is világmegváltó alkotás: nagyon is különös figyelni a két testvér történetét, akiket az élet a törvény két ellentétes oldalára sodort. Talán mondani sem kell, hogy mindketten remekül alakítottak itt is!

 

4.) Kis Odessza (1994)

Valamilyen szinten meglátszik rajta a tapasztalat hiánya, például a „mozgalmasabb” jelenetek esetében: egyébként viszont több mint dicséretes dolog az, ha valaki elsőre (!) össze tud hozni egy ilyen mozit. Nagyon különleges hangulattal bír, alapvetően a cselekmény is érdekes kategória, nem is szólva Tim Roth és (az akkor még szép jövő előtt álló) Edward Furlong alakításáról.

 

3.) Két szerető (2008)

Határozottan különleges atmoszférával bíró drámáról van szó. Érdekes megfigyelni, hogy Gray filmjeinek főszereplői mindig saját magukkal hadakozó, a világban helyüket nem találó figurák – így van ez most is. Keserű, melankolikus élmény: Joaquin Phoenix most is brillírozik, de Gwyneth Paltrow is meglepően odatette magát!

 

2.) Z: Az elveszett város (2016)

 

Kritikám: ITT

Ez az alkotás egy olyan emberről szól, akinek volt egy szenvedélye, célja, s azért hajlandó volt bármit megtenni. Az igaz történeten alapuló moziban karrierje egy legjobb alakítását nyújtja a kemény motoros Charlie Hunnam, sőt maga a történet is egy nagyon elgondolkoztató, alapos és igényes élmény.

 

1.) Idegen földön (2013)

Gray pazar kosztümös drámát készített! A ’20-as évek New Yorkjában játszódó alkotás érdekes, szomorkás történettel, csodálatos képi világgal, nem is kicsit érdekes karakterekkel bír. Lassú és pontos film, tökéletes korrajzzal, érdekes témákkal – nem könnyű és nem is szórakoztató a hagyományos értelemben, de annál nagyobb és fontosabb film! Ja, meg ott van Joaquin Phoenix is, aki itt már Robert De Niro legjobb alakításait idézi több alkalommal is!

 

 

Holnap tehát végre az Ad Astráról is érkezik a kritikám, olvassátok majd el azt is!

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

 

(Vinessa Shaw, James Gray és Joaquin Phoenix)

Szólj hozzá

toplista Jeremy Renner Mark Wahlberg Gwyneth Paltrow Charlize Theron Sienna Miller Marion Cotillard Eva Mendes Charlie Hunnam Robert Pattinson Joaquin Phoenix Edward Furlong Tom Holland Tim Roth James Gray