2019. aug 31.

Csontzsák (sorozatkritika)

írta: Benny Bug
Csontzsák (sorozatkritika)

Pierce Brosnan és a tóparti nyaraló rejtélye.

Stephen King-napok során 11 cikk, szavazás és egy premier AZ 2 kritika várja a rettegés és a legendás író stílusának kedvelőit! A negyedik téma nem más, mint egy 2011-es minisorozat, a Csontzsák!

 

A cselekmény elején megismerhetjük Mike Noonan (Pierce Brosnan) írót, akinek élete eddig boldogságban és sikerben telt.elég népszerű írónak számít, és az sem elhanyagolható dolog, hogy felesége a gyereküket várja. Azt hiheti, hogy a dolgok nem fordulhatnak rosszra, de téved: felesége életét veszti. Ezután szörnyű rémálmok kezdik gyötörni, melyek mindegyike a tóparti házukban játszódik. A férfi ezután félelmei színhelyére költözik, mert írói válságban van, és itt majd hátha újra ihletet kap. Itt aztán megismerkedik egy nővel, meg annak kislányával, de szerencséje lesz a közösség látszólag nem éppen épelméjű vezetőjéhez is. Persze a borzalmas események csak itt veszik kezdetüket...

A Csontzsák egy 2 részes thriller-minisorozat, mely Stephen King népszerű Tóparti kísértetek című könyvét dolgozza fel. A főszerepben pedig Pierce Brosnan, az egykori 007-es ügynök látható. Epizódonként kb. 80 percről van szó, tehát nyugodtan tekinthetjük akár egy hosszab filmnek is. Az eredeti mű itthon azonban nem ezen a címen érhető el, hanem az előbb említetten. (Érdekesség, hogy ez volt a mester első írása, amit angolul olvastam végig... :D )

Lehet, hogy valakinél ez keveredést okozott volna, de nyugodjon meg mindenki, a cím ellenére a könyv cselekményét láthatjuk viszont a képernyőn. A történet alapfelállása ezúttal sem tér el nagyban  a mester stílusától, most is egy kísértettörténethez lesz szerencséje a nagyérdeműnek, bár azért az egészen korrekt fajtából.

 

Így elolvasva egy teljesen átlagos ijesztegetős storynak tűnik, de a helyzet azért ennél árnyaltabb, tényleg lesz benne pár fordulat, ami miatt legalább egyszeri megtekintésre ajánlott műnek tartom. Akit a most leírt tartalom leírását túl ijesztőnek találná, az is nyugodjon meg, mert nem egy vérbő horrorról van szó, sokkal inkább sorolhatjuk a misztikusabb irányvonalú thrillerek közé. (Egyébként a hazánkban rákerült 18-as karika egy teljes vicc, amerikában például 14 év volt az ajánlott korhatára.)

Nem mondom azt, hogy nincs benne egy pár jumpscare, de nem igazán sok (de azok is minek?), a vérrel meg a legvégét kivéve igencsak spóroltak. S a a félelemkeltő jelenetek sablonosak-e, vagy éppen ellenkezőleg? Akad mindkét fajtából, nagyjából fele-fele arányban. Nem állítom, hogy nem lesz a játékidő során klisésebb rész is, mert akkor hazudnék, de hát ez van. Sok olyan, alapvetően felesleges rész van a sorozatban, melyek azt akarják szemléltetni, hogy a „gonosz” épp jelen van, és ezzel önmagában nincs is semmi baj, de azért lehetne ezt kreatívabban is.

Ezt most nem csak a kritikám jelenlegi tárgyára értem, hanem legalább már minden második horrorfilmre. a kísértetes/démonos/szellemes műfajnak egyébként is nagy szüksége lenne már valami kreativitásra. Nem akarok túlságosan eltérni a tárgytól, de az utóbbi években vásznon is kevés volt az igazán minőségi horror. (Pl.: Suspiria, Fehér éjszakák, Örökség

 

Most egy kicsit eltértem az eredeti témától, úgyhogy térjünk is vissza a tópartra. Amiről még nem esett, azok a színészek, valamint azok alakításai. Pierce Brosnan nagyon jól hozza a megtört, ihlethiányban szenvedő író karakterét, egyáltalán nem lőttek vele mellé. Ugyanakkor a többi szerepben nem láthatunk semmi rendkívülit. Egyiküket sem a híresebb rétegek színészei alakítják (kivétel csak Melissa George és az Odaátban magát A halált játszó Julian Richings). Ugyanakkor nem akarom teljesen lehúzni a többi mellékszereplőt sem, csupán arról van szó, hogy elég középszerűek.

Ami viszont tetszett, az a nagy egész lezárása volt. Sokszor lehet szembesülni azzal, hogy a jó filmeknek épp a vége sikerül gyengébbre, de itt ilyenről szó sincs, a végére már egész jó lett.  Egész izgalmas figyelni, ahogy az író nyomoz, és a nézők vele együtt próbálják a rejtélyt összerakni egy nagy egésszé, megoldani. Ez legalább határozottan működik. Persze azért látszik rajta, hogy nem vászonra készült produkcióról van szó, közel sem annyira profi. Azért ezt is figyelembe érdemes venni.

Összegezve, A Csontzsák egy korrekt minisorozat, King munkásságának kedvelői egy próbát tehetnek vele. Közelében nincs az írott alapanyagnak, de hát ez általában így szokott lenni, amikor sokszáz oldal történését akarják pár órába belesűríteni. Persze így is vannak jobb és ijesztőbb pillanatai, így nem érdemes túlzottan lehúzni azt. Egynek teljesen oké, bár inkább lehet alkalmas előételnek a könyv előtt. Ha mást nem is, a kedvet határozottan meghozza annak elolvasásához, tehát már volt értelme elkészíteni a sorozatot. Meg szerencsére Brosnan sem okoz csalódást.

 

 

Értékelés:65%

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

 

 

Szólj hozzá

sorozat horror thriller dráma házimozi misztikus 65% TV Stephen King Melissa George Pierce Brosnan Stephen King-napok Julian Richings