2019. aug 11.

Becstelen brigantyk (kritika)

írta: Benny Bug
Becstelen brigantyk (kritika)

Brad Pitt és díszes csapata a Harmadik Birodalom ellen.

A Tarantino-napok során szó lesz a kiváló direktor összes eddigi filmjéről, valamint egyéb meglepetés cikkek is várhatóak a témában! A mai téma pedig nem más, mint a Becstelen brigantyk, QT hatodik rendezése!

 

A történet egy olyan alternatív múltban játszódik, a második világháború idejében. A középpontban egy olyan osztag áll, akik a Harmadik Birodalom katonáira vadásznak, minden eszközt megragadva ahhoz, hogy végezzenek velük. Vezetőjük, Aldo Raine hadnagy (Brad Pitt), aki nem ismer kegyelmet, ha ellenségről van szó. Útjuk során Párizsba érkeznek. Ott egy náci propagandafilmeket játszó mozi is célpontjuk lesz, ahol egy ott dologzó zsidó lány is a revansot tervezi...

Érdekes vállalkozás a Becstelen brigantyk, avagy eredetileg Inglorious Basterds a rendező munkái között is. Eredetileg egy bitang nagy akciófilmet terveztek, amolyan ’80-as évek módra. Végül azonban a forgatókönyv több változtatáson is átesett, a mester majd 10 évig dolgozott rajta, míg tökéletesíteni tudta. Érdekesség, hogy előbb állt neki, mint a Kill Billnek, mégis annál később valósult meg a projekt.

Ez persze egyáltalán nem baj, sőt az sem, hogy az eredetileg tervezett nagy akcióbomba helyett a film sokkal inkább "Tarantinós" lett végül. Ugyanis a Becstelen brigantyk nem a túltolt hadakozás miatt lett végül különleges, hanem mert itt is iszonyú menő beszólások és eszmecserék hallhatók az egyes karakterek között. Ez azon dolgok egyike, melyekhez a mester mindig is kiválóan értett, így értelemszerűen most sem fogta vissza magát.

Az alkotás nem hasonlít a hagyományos világháborús mozik hangulatára, nem a nagy ütközetek és a hősi önfeláldozás áll a középpontban. Egy kicsit egyébként azért emlékeztetett az összkép a mára már egyértelműen klasszikusnak mondható Kelly hőseire, igaz ami igaz, ezek a brigantyk közel sem szólnak akkora célközönségnek, mint Clint Eastwood és Donald Sutherland klasszikusa.

A film nem igazán gyors tempójú, de ha már van egy kevés akció, akkor természetesen nem spórolnak a „paradicsomlével” sem. Mindehhez még hozzájön a válogatott erőszak, az ütős és cseppet sem visszafogott beszólásokkal együtt. Ennyi pedig elégnek is bizonyult ahhoz, hogy hazánkban 18-as karikával illessék, ahogy a mester legtöbb rendezését.

A hangulat egyébként pazarul lett belőve, Tarantino mindig is értett hozzá. Mindegy, hogy a cselekmény mikor játszódik, a stílus és az utánozhatatlan atmoszféra nála garantált dolog. Még akkor is, ha kevés helyszínt használ (lásd: Kutyaszorítóban), mert az egyik dolog nem zárja ki a másikat. Ami meg a forgatókönyvet illeti, látszik is rajta a sok munka meg csiszolgatás, mert igazán különleges kategóriát képvisel.

Érdeksség, hogy a film körül nem is kevés botrány alakult ki. Volt, ahol megvágták, máshol pedig nem hagyták meg neki az erdeti címet, ami tény, hogy a maga különlegességével együtt tényleg szabadszájúnak mondható. A lezárás, ami az egész mozi egyik legjobb része volt szerintem, szintén nem mondható gyerekbarátnak, de különlegesnek már annál inkább.

Alap, hogy QT itt is különleges színészgárdát szedett össze! A legjobb talán a hadnagy szerepében Brad Pitt, aki karrierjének egyik legkülönlegesebb szerepét játszhatta itt el. Nem szabad persze elfeledkezni Christoph Waltz és Michael Fassbender remekléséről sem. Egyébként igazi nemzetközi gárda gyűlt össze, hisz olyan tehetségek kaptak még kisebb-nagyobb szerepet, mint Léa Seydoux, Diane Kruger, Daniel Brühl és Til Shweiger. Meg a rendező nagy cimborája, Eli Roth.

Összegezve, a Becstelen brigantyk egy igazán különleges filmes élmény. Odáig azért nem mennék, hogy a direktor legjobbja, mindazonáltal igényes és szerethető munka, süt róla az odafigyelés és a mozi iránti lelkesedés egyaránt. Nem is csoda, hogy az évek során elég nagy kultstátuszra tettek szert ezek a becstelenek. Persze nem mindenkinek fog tetszeni, mert Tarantino stílusa elég megosztó, de ha kedveld a mester munkásságát, akkor ne hagyd ki. Elég különleges darabja az életművének, az biztos.

 

 

Értékelés:85%

Legközelebb a Tarantino-napok keretén belül: Django elszabadul

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

 

Szólj hozzá

dráma háborús kaland házimozi 85% Michael Fassbender Brad Pitt Quentin Tarantino Christoph Waltz Diane Kruger Léa Seydoux Eli Roth Daniel Brühl Til Schweiger Tarantino-napok