2019. júl 22.

Az évtized 25 legjobb horrorfilmje

írta: Benny Bug
Az évtized 25 legjobb horrorfilmje

Mesteri néznivalók a rettegés kedvelőinek!

A magyar mozik is játsszák már végre Ari Aster rendező második alkotását, a hazánkban forgatott Fehér éjszakákat. Ennek apropóján elég bátor dologra vállalkoztam, nevezetesen arra, hogy rangsorolom az évtized eddigi 25 legjobb horrorfilmjét. Lássuk hát, mik voltak az utóbbi években a műfaj azon darabjai, melyek véleményem szerint magas minőséget képviseltek!

 

25.) Gonosz halott (2013)

Nagy meglepetésre remek lett a kultikus Sam Raimi-Bruce Campbell film újrafeldolgozása. A főszereplő már nem Ash, hanem egy lány (Jane Levy), de nem jött ki rosszul eme döntés. Inkább az első film komoly vérességet viszi tovább a remake, sikerrel.

 

24.) Hang nélkül (2018)

Talán az a legjobb Jonh Krasinski filmjében, hogy drámaként is erőteljes, nem csak horrorként. Egyedi megvalósítás jellemzi az alkotást, igazán torokszorító hangulattal bír az elejétől a végéig. Emily Blunt pedig mégis csak Emily Blunt… :)

 

23.) Bíborhegy (2015)

Guillermo del Toro gótikus-romantikus horrormeséje valami egészen egyedi és vizuálisan gyönyörű látomás volt, lenyűgöző megvalósításban. Tom Hiddleston és Mia Wasakiwoska is remekelt, sőt még Charlie Hunnan, a kemény motoros is szerepel egy keveset.

 

22.) It Comes at Night (2017)

Végig a feszültségre és nyugtalanításra épülő alkotásról van szó. A horror és poszt-apokaliptikus elemeket is magán viselő film sajnos nem került itthon mozikba, pedig érdekes szerzői darabról van szó.

 

21.) The Guest (2014)

Fogd az első Terminátort és a Halloweent, mixeld össze őket a ’80-as éveket megidéző retro hangulattal, s máris megkapod eme filmet! Igazán érdekfeszítő bűnös élvezet, sőt talán még annál is több!

 

20.) Nyers (2016)

Igazán beteg és nyugtalanító képsorokkal bíró műről van szó, így a gyenge idegzetűek messziről kerüljék el! A film egy érdekes, nem mindennapi témát dolgoz fel, az ínyenceknek nagyon ajánlom, ha van hozzá gyomruk persze.

 

19.) Házi őrizet (2014)

Eme egyedi alkotást csak a TV-ben lehet(ett) elcsípni itthon, de nem érdemes kihagyni. A darab a horror és a vígjáték határán egyensúlyozik, de végig izgalmas marad, s nem mindennapi élményt kínál.

 

18.) Sinister (2012)

Az első rész még nagyon tudta, mi fán terem a feszültség, ellentétben a másodikkal. Egyedi és vérfagyasztó atmoszféra, sokkoló képsorok, érdekes gonosz jellemzi ezt a hátborzongató darabot. Plusz egy remek Ethan Hawke.

 

17.) Valami követ (2014)

Ezt a horrort is nagyon felkarolták, de nem alaptalanul. Története teljesen abszurd és elborult, s közben sikerrel idézi meg a ’80-as évek hasonszőrű filmjeit. Nagyon nem való mindenkinek, de az ínyencek mindenképp nézzék meg, maradandó élménnyé válhat.

 

16.) Mi (2019)

Jordan Peele első rendezése, a Tűnj el se volt éppen semmi, de az azt követő munkája még annál is jobban tetszett! A Mi home invasion-moziként indul, de később annál sokkal több válik belőle, megfejelve szimbolikus mondanivalóval. Erősen jóféle!

 

15.) Green Room (2015)

Sajnos nem jutott el hazánkba, semmilyen formában. Pedig egy torokszorítóan izgalmas, nem finomkodó, de az öncélúságot mégis kerülő darab. Kellően egyszerű, de minőségi munka, ahol Patrick Stewart nem mindennapi gonosztevőt játszik.

 

14.) Démonok között (2013)

Az első rész tényleg elég ijesztő. Szerencsére nem a brutalitással, hanem a hangulattal sikerül megnyerniük a nézőt. Igaz történeten alapul, s ez csak még hatásosabbá teszi a filmet. Itt kezdődött az azóta több filmmel bíró The Conjuring-franchise.

 

13.) February (2015)

A film cselekményét egy kicsit nehéz követni a több idősík miatt, de annál jobban megéri! Nagyon atmoszférikus, rideg élmény lesz a néző jussa, amit sokan tartanak majd unalmasnak, pedig valójában egy nagyon összetett és különleges darab.

 

12.) Expedíció (2018)

Alex Garland, az Ex Machina rendezőjének alkotása számos kérdést felvet, sőt sikerrel idézi meg Lovecraft írásainak nyugtalanító hangulatát és stílusát! Szintén nagyon nem való mindenkinek, igazán különleges filmélményt jelent.

 

11.) Neon démon (2016)

Nicolas Winding Refn, a Drive direktora a Neon démon képében is egy összetett mesterművet alkotott meg. Vannak benne nagyon beteg és gyomorforgató képsorok, valamint érdemes figyelni Elle Fanning és Keanu Reeves kimagasló alakítására is.

 

10.) Apostle (2018)

A Netflixen elérhető alkotás sikeresen idézi meg a Vesszőből font ember és az anyám! stílusát is, de mindeközben cselekménye mégis eredeti és újszerű marad. A szimbolikus cselekmény számos érdekes kérdést felvet, érdemes jól figyelni végig!

 

9.) Vaksötét (2016)

Fede Alvarez rendező a Gonosz halott remake után ismét együtt dolgozott Jane Levyvel. Ennek eredménye pedig egy torokszorítóan izgalmas és feszült film, ahol a gonosz és a még gonoszabb közt végleg elmosódik a határ. Stephen Lang is kiváló volt!

 

8.) Az (2017)

Andy Muschietti alkotása bizonyítja, hogy egy horror is rendelkezhet hatalmas szívvel. Méltó módon adaptálták King írását a vászonra, az AZ igazi különlegesség a műfajban is. Idén jön a folytatás, már alig várjuk!

 

7.) Eksztázis (2018)

A botrányfilmes rendező, Gaspar Noé legújabb munkája egyszerre gyomorforgató és gyönyörű, nagyon egyedi élményt nyújtó alkotás. Szintén joggal érdemelte ki a magas korhatárt, így csak óvatosan! Mesteri, de nem szól mindenkinek.

 

6.) A ház, amit Jack épített (2018)

Na, itt van még egy direktor, akinek nevéhez fűződött már pár botrány! Sőt, ezen filmjéhez is: Cannesban számtalan néző hagyta el a film vetítését. Igaz ami igaz, véresen filozofikus moziról van szó, ami sok helyütt jócskán kegyetlen. Matt Dillon meg egy zseni!

 

5.) Anyám! (2017)

Csak akkor állj neki Darren Aronofsky ezen alkotásának, ha szeretsz gondolkodni és nem veted meg a szimbolikus cselekményeket sem. Az anyám! is tartalmaz pár durva és lélekromboló jelenetet, viszont az egyedi art-horrork kedvelői imádni fogják.

 

4.) A boszorkány (2015)

Sajnos hazánkba csak a Titanic filmfesztiválon vetítették Robert Eggers remekművét. Pedig egy kimagaslóan eredeti, izgalmas, szerencsére nem túl gyors horror, főszerepben a remek Anya Taylor Joy. Látnod kell, ha már unod a tucathorrorokat!

 

3.)  Mandy (2018)

Panos Cosmatos nézőket erősen megosztó, lázálomszerű és beteg filmje bizonyítja, hogy Nicolas Cage tud, ha akar. A Mandy lassú, ultra-erőszakos és stílusos, bizarr képi világgal rendelkező remekmű. Vagy odáig leszel érte, vagy a pokolba kívánod: középút nincs.

 

2.) Örökség (2018)

Ari Aster legelső rendezése sikeresen újította meg a zsánert! Lassan építkező élményről van szó, ami drámának is legalább annyira profi, mint horrornak. Jómagam a vetítés után köpni-nyelni nem tudtam, annyira hatásos és bőr alá kúszó élmény!

 

1.) Sóhajok (2018)

Luca Guadagnino két fontos dolgot is bebizonyított 2018 legjobb (horror)filmjében: egyrészt Dakota Johnson kiváló színésznő, másrészt pedig egy remake is lehet olyan jó, mint az eredeti. A Suspiria véres és bizarr művészfilm, ami torkon ragad és nem enged el 150 percig, egy igazi maradandó moziélmény.

 

Hamarosan érkezik az írásom a Fehér éjszakákról, tartsatok továbbra is velem!

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

Szólj hozzá

horror toplista top 25 Keanu Reeves Jane Levy Nicolas Cage Tom Hiddleston Joel Edgerton Nicolas Winding Refn Jennifer Lawrence Emily Blunt Natalie Portman Javier Bardem Vera Farmiga Jessica Chastain Ethan Hawke Mia Wasikowska Toni Collette Patrick Stewart Stephen Lang Guillermo Del Toro Emma Roberts John Krasinski Anton Yelchin Matt Dillon Darren Aronofsky Dakota Johnson Patrick Wilson Sofia Boutella Elle Fanning Lars Von Trier Dan Stevens Gaspar Noé David Robert Mitchell Maika Monroe Anya Taylor-Joy Jordan Peele Luca Guadagnino Ari Aster Féde Alvarez