2019. feb 15.

Alita: A harc angyala (kritika)

írta: Benny Bug
Alita: A harc angyala (kritika)

Az angyali harcos.

 

A 25.században Iron City roncstelepén Dr. Ido (Christoph Waltz) rábukkan egy kiborglányra (Rosa Salazar), hazaviszi a klinikájára, és segít rajta. A lány semmire nem emlékezik a múltjából, a dokitól az Alita nevet kapja. Hamar megismerkedik Hugo-val (Keean Johnson), aki igyekszik megtanítani neki, hogy a világ, amiben él, nagyon veszélyes és kegyelmet nem ismerő. Alita úgy dönt, hogy megpróbálja kideríteni a múltját, ezzel azonban nem könnyű feladatot vállalt.

A ’90-es években döntötte el James Cameron kiváló rendező, hogy filmet készít Yukito Kishiro híres, 9 kötetes mangájából, miután Guillermo Del Toro kollégája meggyőzte őt, hogy nagyon sok lehetőség van ebben a történetben. Végül Cameron-nak az évek során mindig közbejött valami, így csak produceri státuszban maradt jelen, a rendezés jogát pedig megkapta Robert Rodriguez (Sin City). Eredetileg az Alita tavaly nyáron mutatkozott volna be, végül kétszer is elhalasztották a premiert, egészen mostanáig.

Tény, hogy ez az alkotás legalább annyira különleges, mint a főhősnője. Egyszerre van benne jelen egy nagyon fontos romantikus szál, mindeközben azon a jövő romlott világát is igyekeznek az alkotók bemutatni. Filmben nem olyan gyakori, hogy éppen ez a stílus keveredik, azonban Rodriguez rendezése bizonyította, hogy azért meg lehet oldani ezt jól.

Az Alita nem hibátlan film, mégsem igazán tudok rá haragudni, mert nincs is rá okom. Popcornfilm a javából, ezt azonban most semmiképp se tessék negatívumnak felfogni. Persze tény, hogy nem kerülnek előtérbe igazán komoly morális kérdések, teszem azt, viszont azt is meg kell hagyni, hogy ez a mozi igazán leköti a figyelmet. Ha egy nehéz nap végén nincs más vágyad, mint jól szórakozni egy igényesebben elkészített blockbusteren, akkor van egy jó hírem.

Az egész szerves része a látvány, ugyanis már az előzetesek is nyilvánvalóvá tették, hogy itt bizony el fogjuk majd tátani a szánkat. A filmben megalkotott cyberpunk város igazán ötletes, monumentális, s miközben néztem, végig úgy éreztem, hogy nem mű, hanem épp ellenkezőleg, gyakorlatilag él és mozog. Még csak február van, de esélyes, hogy az év egyik leglátványosabb alkotása az Alita idén. Ebből a szempontból minden skálán járna a maximális pont. Én 2D-ben néztem, de a harmadik dimenziót nem is hiányoltam, bőven elég lélegzetelállító így is, persze ez csak saját vélemény.

Jó dolog azért, hogy a látvány ellenére a karakterek is egész szerethetőek. Persze ne legyen kétség afelől, hogy ez nem meglepő módon Alita filmje, ő van a középpontban. Szerintem az ő karaktere a legjobb, egyszerre van benne jelen a szelíd gyengédség, illetve a félelmet nem ismerő harcos. Mondjuk az ellenlábasok itt is elég sablonosak sajnos.

De majd a következő részben ezen is javítanak, remélem. Hisz ha a bevételek jók lesznek, biztosan nem maradunk folytatás nélkül. Sőt, én egy trilógiát tartanék a legésszerűbbnek, bőven van ebben a világban annyi kraft. Főleg mivel az alkotás egy hatalmas nagy cliffhanger-rel ér véget. Nagyon várom már, hogy innen hova tovább, mert folytatniuk kell eme finálé után.

Christoph Waltz kedvelhető a doktor szerepében, Ed Skrein most is korrektül hozza a nagydumás keménykedőt a Deadpool után, Mahershala Ali is kisujjból játssza a szerepet. Jennifer Connelly is remek volt, de kicsit több játkidőt is kaphatott volna. Mégis, itt a legjobb a főszereplő Rosa Salazar, a karaktert mintha csak rá öntötték volna. Profi volt ebben a szerepben, tényleg tündökölt végig, s az amúgy kiváló, ötletes harcjelenetek is jól álltak neki. Ja, a fő-főgonosz az meg Edward Norton! Szerepel is vagy három jelenetben, elsőre felismerni se könnyű, de majd a folytatásban már gondolom jóval többet lesz vásznon ő is.

Összegezve, kellemesen szórakoztam eme filmecskén, látszik hogy törődtek vele. Kicsit túlzsúfolt, de hangulata, stílusa remek, illetve az egyedi világot is jól mutatják be. A látvány szemet gyönyörködtető végig, ahogy az is tuti, hogy Salazar kisasszony a tökéletes Alita. Csak ezek után kell a folytatás, nagyon is, mert volt itt a végén cliffhanger a javából. Mindenesetre, ajánlott, jó néznivaló az Alita, tényleg mindvégig szórakoztatott. Ezek után ránézek majd a mangára is, mert eddig kimaradt.

Értékelés:75%

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

Szólj hozzá

premier sci-fi akció cyberpunk 75% kaland romantikus Edward Norton Christoph Waltz Jennifer Connelly James Cameron Robert Rodriguez Mahershala Ali Ed Skrein Rosa Salazar