2020. máj 25.

Brutális filmek, amiken rosszul lettek a nézők

írta: Benny Bug
Brutális filmek, amiken rosszul lettek a nézők

Sokkoló mozik, amik kicsapták azt a bizonyos biztosítékot...

 

Ha tetszett a video vagy a cikk és még szeretnél hasonlókat látni, akkor támogasd munkásságomat egy feliratkozással!

 

 

Eredeti szöveg (kisebb módosításokkal):

 

Mélyen tisztelt lányok és srácok, üdvözöllek titeket!

 

Bizonyára ti is láttatok már nem is egy olyan filmet, ami felkavaró tartalma és jelenetei miatt nagyon kiakasztott titeket, hogy aztán utána akár hosszú napokig is veletek maradjon az élmény. Egy-egy ilyen eset akkor még kellemetlenebb tud lenni, ha éppen a mozivásznon futsz bele egy ilyen élménybe: számtalanszor előfordult már, hogy a nézők nem unalom vagy érdektelenség miatt hagyták el a mozitermet, hanem mert egyszerűen már nem bírták tovább nézni azokat a válogatott borzalmakat, amiket a vásznon láthattak. Persze az is igaz, hogy a határok egyre jobban eltolódtak az évek múlásával, hisz ami mondjuk sokkoló lehetett ötven ezzel ezelőtt, az ma már nem feltétlenül az.

De az az öt film, amit most gyűjtöttem össze nektek, garantáltan emlékezetes lesz mindenki számára, aki csak belekezd, hisz kötődtek hozzájuk botrányok rendesen. Felhívnám arra a figyelmet, hogy innentől inkább az erősebb idegzettel bíró személyek folytassák csak a cikket, illetve az itt látható filmekhez is kell egy kis gyomor, szóval tényleg csak óvatosan!

 

 

No de ne is húzzuk tovább az időt, vágjunk bele!

 

 

5.Kutyaszorítóban

 

 

 

Nehezen hiszem, hogy Quentin Tarantino személyét túlzottan bőven kellene ismertetnem, hisz nagy valószínűséggel mindannyian ismeritek a geek videotékás srácból napjaink egyik legjobb rendezőjévé avanzsáló úriembert. Tarantino filmjeinek visszatérő elemei az igazán durva és válogatott káromkodások, no meg iszonyú nagy mennyiségű vér és erőszak, mindez nyakon öntve igazán különc karakterekkel.

 A legérdekesebb eset a spanyolországban tartott Stiges Film Festivalon esett meg, ahol nem más hagyta el a termet többedmagával, mint a szintén rendezőként tevékenykedő Wes Craven. Ha a neve így elsőre nem is feltétlenül mond sokat nektek, a munkásságával már biztosan találkoztatok, a nevéhez köthetőek olyan horrorok, mint a Sziklák szeme, Az utolsó ház balra vagy a Sikoly összes része. Kicsit azért érdekes, hogy Craven nem bírta végignézni a filmet, hisz maga is elég erőszakos, durva horrorokkal szerzett magának hírnevet.

Az a bizonyos jelenet egyébként a film közepe környékén történik, amikor a Michael Madsen áltlal játszott karakter egy megkötözött zsaru fülét vágja le kínzás közben, mialatt a háttérben a „Stuck in the Middle With You” című szám szól éppen.

 

4. Az ördögűző

 

 

William Friedkin mesterműve szinte minden horrorokkal foglalkozó toplistára felkerül, sokak szerint azóta sem tudott senki ijesztőbb vagy felkavaróbb filmet forgatni. Ennek ellenére, akadt azért pár bátor és vakmerő néző, aki bevállalt egy kis esti borzongást a haverokkal némi sör előtt.

Ennek pedig meg is lett az eredménye, ugyanis tömegesen számoltak be ájulásokról, mert a nézők egyszerűen nem bírták idegekkel a látottakat, sokan pedig inkább kisétálták félúton, mielőtt ez megtörténhetett volna velük. Sok mozi egyébként a jegy mellé grátiszba adott a nézőknek egy hányózacskót is, legalábbis így szól a városi legenda, bár erről konkrét bizonyítékot nem találni. Ugyanakkor, én valahogy nem feltétlenül zárnám ki, hogy ez megtörtént. Nem is beszélve arról, hogy több nézőnek is ki kellett hívni a mentőket, mert annyira rosszul lettek, hogy akár az életük is veszélybe került, egy New Yorki nő pedig a film megtekintése után saját fürdőkádjában vetélt el.

A legbizarrabb eset mégis talán az volt, mikor az egyik jegyszedő beesett a metro alá és elvesztette az egyik karját, nem sokkal később pedig holtan találták az édesanyját. Ennek hivatalosan semmi köze a filmhez, de jobban belegondolva, azért iszonyú kiakasztó és abszurd tud lenni még így is.

 

 

3. Visszafordíthatatlan

 

 

Az argentin botrányfilmes, Gaspar Noé mindig is értett ahhoz, hogy kiakassza a nézőket, de szerintem egyik másik alkotásával sem ment olyan messzire, mint tette azt a 2002-ben bemutatott Visszafordíthatatlan című drámában.

A rangos Cannesi filmfesztiválon esett meg, hogy több mint 250 ember sétált ki a vetítésről, valakinek pedig még orvosi segítséget is kellett hívni. Persze ezen annyira ne tessék meglepődni, hisz az egész film legfelkavaróbb jelenete egy elnyújtott nemi erőszak, amiből gyomorforgatóan sokat mutatnak. Érdekes egyébként, hogy a bent maradt ítészek öt percnyi vastapsot adtak a filmnek, ám a másik tábor már nem éljenzett annyira, hisz betegnek és feleslegesnek tartották az egészet.

Nem volt közönség, amelyiket ne osztotta volna meg a film, volt, aki meg is jegyezte, hogy az elmúlt 25 évben egyszer sem fordult még elő ennyire extrém eset a fesztivál történetében. Érdekes, hogy a Visszafordíthatatlan ennek ellenére nem horrorfilm, azonban attól még simán kicsapja a biztosítékot az erős idegzetű nézőknél is, szóval tényleg csak akkor kezdjetek bele, ha úgy gondoljátok, mindent is bírtok. De még ebben az esetben is ki fogtok borulni…

 

 

2. Nyers

 

 

Mégis mennyi kedvességet lehet várni egy olyan filmtől, ami röviden és tömören arról szól, hogy egy vega csaj rákap a húsra – csakhogy elsősorban nem a haszonállatok elfogyasztása után kezd el fékezhetetlen vágyat érezni, hanem embertársai húsát kívánja egyre őrjítőbb módon. Igen, eltaláltátok, ez sem az a mozi, amit a Minimax délelőtti sávjában kellene keresni.

A Torontoi filmfesztiválon volt egy különleges, éjféli vetítés. Két ember hamar elképesztően kényelmetlenül kezdte érezni magát a kannibalizmust is magába foglaló, erősen korhatáros képsorok láttán, az egyikük pedig orvosi segítségre is szorult.

Igaz, itt nem egy nagy tömeget érintő eseményről van szó, de az egész film annyira sokat muatat és kiakasztó, hogy minden elismerésem annak, aki végig tudja nézni. Nem rejtenek el semmit a néző szeme elől, habár az is igaz, hogy a story morális szempontból mindenképp túlmutat a szokásos, unalom ismert sablonokon, szóval ha van hozzá gyomrod, akár még be is jöhet. Bár, igazából az sem gond, ha nincs, mert tényleg nem éppen a világ legkönnyebb élménye végignézni ezt a bizarr, kannibalizmussal átitatott coming of age történetet.

 

 

 1. A ház, amit Jack épített

 

 

A dán botrányfilmes, Lars von Trier mindig is érdekes színfoltja volt a mozi világának. Sokan zseninek tartják, míg mások nem értik a hájpot körülötte, azt azonban nem tagadhatja senki, hogy filmjei nagy hatással vannak a közönségre – persze sokszor inkább negatív értelemben.

Menjünk egy kicsit vissza Franciaföldre, azaz Cannessba! A drága rendező évekig ki volt tiltva a fesztiválról a nácizmussal kapcsolatban tett nyilatkozata miatt. Végül bűnbocsánatot nyert és visszatérhetett A ház, amit Jack épített című filmjével, amit versenyen kívül mutattak be.

Az egész film nagyon durva és kegyetlen, hisz egy sorozatgyilkos elméjének legbelső zugait fedezheti fel a néző. Jack pedig nem kíméli sem az ártatlanokat, vagy a védtelen nőket, sőt a holttesteket sem – de a legkiakasztóbb a nézők számára mégis az volt, amikor vadászpuskával lőtt agyon két kisgyereket, akiknek kis túlzással az egész fejük lerobbant utána.

Ez a kétséglívül sokkoló jelenet pedig rengeteg nézőnek tett be, több mint 100 ember hagyta el a vetítést. "Ez undorító", tette hozzá egy nő, útban kifelé a teremből. Végül nagyjából a nézők fele távozott idő előtt, a bent maradtak azonban ovációval és vastapssal jutalmazták a minden téren formabontó és kegyetlen filmet. A botrány azonban eddigre már elkerülhetetlen volt…

 

 

Kedves lányok és srácok, ez a mai cikk ennyi lett volna. Nagyon remélem, hogy tetszett és érdekesnek találtátok a témát. Ha ez így van, akkor ne felejtsetek el feliratkozni a YT-csatornámra. Ha mást nem is, annyit mindenképp megígérhetek, hogy egyedi tartalmakkal jövök majd, amiket máshol nem találtok majd meg, szóval szerintem van esély arra, hogy találtok kedvetekre való dolgokat. Köszönöm szépen, hogy elolvastatok-meghallgattátok, legközelebb pedig újra találkozunk. Addig pedig legyetek nagyon jók, sziasztok!

 

Szólj hozzá

horror toplista durva sokkoló top 5 rémisztő Max von Sydow Quentin Tarantino felkavaró William Friedkin Matt Dillon Michael Madsen Lars Von Trier Gaspar Noé