2019. okt 28.

Terminator 2: Az ítélet napja (kritika)

írta: Benny Bug
Terminator 2: Az ítélet napja (kritika)

Újra szól a Hasta la Vista!

A történetet úgyis ismeri mindenki, így arról legyen elég csak egy pár szó. A Terminátort (Arnold Schwarzenegger) visszaküldik az időben, hogy védje meg az ellenállás leendő vezetőjét, John Connort (Edward Furlong). Mindezt egy olyan időben, mikor a veszély egyre inkább nagyobb, s senki nincs igazából biztonságban…

Ismét sok-sok, majdnem 30 év után újra a mozikba kerül a Terminátor második része, melyet sokan (velem együtt) egyben a legjobb epizódnak is tartanak a franchise történetében. Az első rész is kiváló volt, csak egy hajszálnyival jobb annál a folytatás. A harmadik itt nagyon labdába sem rúghat, a Megváltás pedig szerintem azóta is a leggyengébb Terminátor film. Még a Genesys is jobban tetszett a negyedik résznél, pedig ott is jobbjára csak szidalmakat kapott a film mindenkitől.

James Cameron kultikus filmje nem csak egy kisebb ráncfelvarrást kapott, hanem egyben már 3D-ben lehet megtekinteni. Jelenleg kritikám azonban csak és kizárólag magáról a filmről szól, ugyanis harmadik dimenzióban nem láttam azt. Valószínű, hogy nem is fogom, mivel hogy sokkal jobban preferálom a 2D-s vetítéseket. Ennek ellenére azonban ez az újra bemutatás jó apropó volt arra, hogy én is írjak egy keveset a filmről, ami szerintem is minden idők egyik legjobb akciómozijának tekinthető.

Tulajdonképpen, a T2 jövőképe egészen félelmetes, az egyszer biztos. Ezt a fajta helyet vélhetően senki nem akarja túlzottan megismerni, de az tény, hogy az alapokat remekül fektették le. Sőt, elég érdekesen vitték tovább az előzőleg már elkezdett, akkoriban még csöppet noiros hangulatot megütő cselekményt.

Ennél már csak az lehet még meglepőbb dolog, hogy a film bizony nem csak emlékezetünkben él szépen, hanem mai szemmel nézve is legalább olyan szórakoztató, mintha csak tegnap jött volna ki először. Igazság szerint nem egy rossz lehetőség, hogy az első után a másodikat is újra mozikba küldték nem csak Amerikában, de hazánkban is.

Például, (ha) van valaki, aki még nem látta a filmet (bár ezt egy kicsit kétlem), akkor egyből nagyvásznon megtekinteni, és ez egy hatalmas élmény lehet. - Habár ezt épp jelen sorok írója mondja, aki az Apokalipszis mostot az idei szeptemberi újrabemutató alkalmával látta először. :D - Persze az újrázók sem lőnek vele mellé, az egyszer biztos, mivel hogy a mozikban úgyis csak (jobbjára) azon a személyek fizetnek érte, akiknek tetszett a film.

A T2 pedig tulajdonképpen nem is csak a legjobb Terminátor, de mellé még szerintem simán Arnold Schwarzenegger legjobbja is egyben. Az osztrák tölgynek ugyan volt egy csomó remek oldschool akciófilmje, de szerintem még ezek közül is egyértelműen a T2 szólt a legnagyobbat. Linda Hamilton is remek volt, karaktere új oldalát mutatta meg sikeresen. Edward Furlong is jól játszott a filmben, habár azt hozzá kell tennem, hogy az akkor még igen csak fiatal színész azóta eléggé eltűnt sajnos a süllyesztőben.

De a film szerencsére nem: kedvenc jelenetem egyértelműen az volt, mikor a végén a Terminátor… de hát úgyis tudja mindenki, hogy mi történt abban az igen csak tüzes (vagy éppen lávás) jelenetben. Hasta la Vista, emberek!

Összegezve, szerintem nem is nagyon kell ragoznom még, hogy miért is akkora nagyágyú a film egészen a mai napig. Tulajdonképpen egy klasszikus, ami végig meg is fog maradni ebben a státuszban, amíg csak világ a világ. A folytatásokat akár nyugodtan ki is lehet hagyni, de a Terminátor filmek első két része bizony kötelező néznivaló mindenki számára. Nagyon ritkán öregszik olyan jól egy film, mint ahogy azt a T2 is tette. Ha nem láttad, nézd meg. De ha kívülről fújod az egészet, akkor is. Pontosan ilyen egy igazi akciómozi.

 

 

Értékelés:90%

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

 

Szólj hozzá

kult sci-fi akció thriller házimozi Arnold Schwarzenegger Linda Hamilton Terminator Edward Furlong James Cameron