2019. sze 04.

Castle Rock 1.évad (sorozatkritika)

írta: Benny Bug
Castle Rock 1.évad (sorozatkritika)

Stephen King rémuniverzuma.

 

Stephen King-napok során 11 cikk, szavazás és egy premier AZ 2 kritika várja a rettegés és a legendás író stílusának kedvelőit! A tizedik téma nem más, mint Kubrick egy 2018-as sorozat, a Castle Rock első évada!

 

 A helyszín Castle Rock városa. Az események középpontjában egy ügyvéd, Henry Deaver (André Holland) áll. A Shawshank börtönben embertelen körülmények közt találnak meg egy fiatalt (Bill Skarsgard), aki nem hajlandó semmit sem mondani, csak a férfi nevét ismételgeti. Vajon mi történik a városban, ami eddig sem volt hétköznapi hely? S legfőképp, ha van kapocs kettejük között, akkor mi az?

Stephen King népszerűsége manapság nagyobb mint valaha. Sorra készülnek a műveiből készült filmek és sorozatok. Be kell vallanom, nekem is ő az egyik kedvenc íróm. Fantasztikus érzékkel tud karaktereket alkotni, megadni a hangulatot, valamint a váratlan, de mégis jól felépített csavarok is jellemzőek a munkásságára. A Castle Rock című sorozat pedig egy nagyon érdekes vállalkozás: nem konkrétan egy létező King-művet dolgoz fel, de szinte mindegyikből benne van egy kicsit.

Hát ez meg hogy lehet? A helyszín (a cím után mily meglepő) Castle Rock, ami sok regényében felbukkant, mint helyszín. Természetesen lesz ezer meg egy utalás a legjobb munkáira, vannak jelenetek a Shawshankben, az egyik karakter egy Torrance, soroljam még? Az írói kedvelői már bizonyára ennyit olvasva is elégedetten csettintenek. Ja, és azt írtam már, hogy az executive producer J.J. Abrams (Star Wars 7)? 

 Nagyon sok karakter kap fontos szerepet egyébként a sorozatban, azt meg kell hagyni, szóval tényleg figyelni kell, ha érteni szeretnénk a cselekményt. De néha még akkor sem lesz könnyű dolgunk. Ezt nem elrettentés miatt közlöm, csak éppen fontos tudni, hogy a Castle Rock bizony nem mondható egy könnyű menetnek.

Néha már olyan érzetem volt, hogy egy David Lynch művet nézek, annyira kellett koncentrálni, hogy teljesen megértsem a storyt. S még így is vannak dolgok, miket a sorozat nem közöl velünk, hanem a fantáziánkra bízza. Szóval igen, semmiképp nem lesz mindenki sorozata, de akit nem zavar, hogy kell koncentrálni, vágjon bele bátran. Főleg, ha hozzám hasonlóan él-hal az író munkásságért, hisz sok kisebb-nagyobb "húsvéti tojás" lesz a legnagyobb King-fanatikusok jutalma. Lehet rájuk vadászni!

Persze az az igazság, hogy a szériának kell egy kis idő, míg belelendül, de a végére azért sok dolog értelmet fog nyerni. Nagyon, nagyon lassú sorozatról van szó, a tempó elképesztően ráérős, de cserébe remek karaktereket, valamint feszült kisvárosi hangulatot kapunk.

Kiváló színészeket válogattak össze. A legjobb szerintem Bill Skarsgard volt, aki két évvel ezelőtt az AZ-ban játszotta a Krajcáros bohócot zseniálisan, s itt is érdekes, rejtélyesen fura figurát hoz majd. De nem csak ő, hanem Sissy Spacek is játszott már ezelőtt King-adaptációban, méghozzá a Carrie első feldolgozásában még, amit egyébként többre tartok, mint a remaket. De André Holland (Holdfény), valamint Jane Levy (Vaksötét) munkáját is tudom dicsérni, hisz igen jól játszottak ebben a szériában.

A jó hír, hogy még idén ősszel, azaz nemsokára érkezik a folytatás, a második évad. A téma azonban új lesz, ha a helyszín valószínűleg már csak a cím miatt is megmarad. Ugyanis antológiasorozatról van szó, mint az American Horror Story, minden évad másról fog szólni, még ha lesznek is laza (?) kapcsolódási pontok. Sőt, remek hír, hogy Tim Robbins is benne lesz a folytatásban: az ő karrierjének egyik legfontosabb állomása is egy King-adaptáció, A remény rabjai.

Összegezve, nekem alapvetően tetszett a Castle Rock. Vannak apróbb hiányosságok, sokszor meglepően lassan csordogál a cselekmény, de egyébként simán ajánlott néznivaló. Persze nagy előny, ha valaki imádja az író műveit, mint ahogy én is. King-veteránok pedig készüljenek, hisz úton-útfélen utalásokba ütközhetünk, miközben egyre jobban elmerülünk Castle Rock egyedi, kísérteties, titkokkal teli világában.

 

 

 

Értékelés:75%

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

 

Szólj hozzá

sorozat horror fantasy thriller dráma 75% házimozi misztikus Jane Levy Stephen King Sissy Spacek Bill Skarsgard Stephen King-napok André Holland