2019. sze 04.

AZ (kritika)

írta: Benny Bug
AZ (kritika)

Te is lebeghetsz...

 

Stephen King-napok során 11 cikk, szavazás és egy premier AZ 2 kritika várja a rettegés és a legendás író stílusának kedvelőit! A kilencedik téma nem más, mint egy 2017-es film, az AZ első része!

 

A történet helyszíne Derry, ami Stephen King kedvenc államában (Maine) található. Ebben a kisvárosban él hét gyerek, akik állandó gúnyolódások céltáblái. Köztük különös kapcsolat kezd el kialakulni, ők képezik a „Lúzerek klubját”. Igen ám, de a városban sokkal többen tűnnek el, mint máshol. A kis csipet-csapat nemsoká rá is jön, hogy Krajcáros (eredeti néven Pennywise), egy alakváltó gyilkos bohóc terrorizálja a városka lakóit, elsősorban a gyerekeket. A csapat összefog a bohóc ellen, aki képes arra, hogy mindig legnagyobb félelmük képében jelenjen meg előttük…

Stephen King egyik legterjedelmesebb és közkedveltebb regénye kétséget kizáróan az AZ című magnum opus, amely majdnem 1200 oldalnyi borzongásra hívja az olvasót. Mindezt egy filmben lehetetlen lett volna visszaadni: 1990-ben készült egy két részes, összesen 3 órás TV-sorozat, 2017-ben azonban a Krajcáros bohóc betámadta a mozitermeket is.

Ez a kifejezés pedig egyáltalán nem túlzás: a film nem csak Amerikában, de nálunk is hasított a jegypénztáraknál. Már az előzetest is rekord mennyiségűen nézték meg, sőt két éve meg minden idők legjobb szeptemberi bevételeit érte el odaát a film. De egyáltalán nem volt jogtalan a siker, ezt hozzá kell tennem.

A story ezen része az írott verzióban az ’50-es években játszódik, a filmben azonban a ’80-as éveket írjuk éppen. Remek kis nosztalgikus utazásra hív már ezzel is a film: korabeli zenék, járgányok, ruhák, a helyi mozi meg éppen a Tim Burton-féle első Batmant és a Halálos Fegyver második részét játssza. A hangulat tehát egész egyszerűen fantasztikus lett: igazi jóleső múltidézés, amit nem lehet minden sarkon látni.

Fontos tudni, hogy az AZ nem éppen csak és kizárólag egy horror. Sokkal inkább helytálló az, hogy ez egy coming of age film (felnövéstörténet), csak éppen hőseinknek a zaklatók mellett egy elmebeteggel is meggyűlik a baja. Ugyan vannak véres jelenetek, a Krajcáros sem bánik kesztyűs kézzel a gyerekekkel (van egy jelenet, ami „paradicsomlé” tekintetében még talán a Carrie fináléját is lenyomná), de ennek ellenére azt tudom mondani, hogy még soha életemben nem láttam egy horrort ekkora szívvel-lélekkel.

Mindegyik karaktert megismerjük szerencsére, nagyon okos döntés volt, hogy a műfajtól függetlenül is 135 perc a játékidő. Van idő bemutatni az egész kompániát, minek köszönhetően csak a játékidő kevesebb mint a fele ijesztegetés és horror, a maradék időt pedig karakterépítésre fordították. Így azt mondom, ha valaki nem kedveli a horrort, akkor is adjon egy esélyt a filmnek, mivel rendkívül sokrétű darab. Álmokról, csalódásokról, barátságról, szerelemről , bátorságról és összetartásról is sikeresen tudnak mesélni. Mondhatni, hogy egy groteszk, de lélekkel rendelkező felnövéstörténet az AZ, ahol a gyerekek útját hullák és emberi testrészek kísérik. De mégis akkora szíve van, hogy azt nem is lehet leírni szavakkal: látni kell, rá kell csodálkozni, hogy film lehet ennyire sokrétű. Mestermunka.

Az ördögi Krajcárost pedig Bill Skarsgard kelti életre, hibátlanul. A figura ha kell vicces, de mellette mindig rémisztő és pusztán megjelenésével is képes a frászt hozni a nézőkre. A gyerekek körében értelemszerűen újabb arcok játszanak, bár köztük is akadnak akiket már láthattunk a Stranger Things (Finn Wolhard) sorozatban vagy éppen a Hangyában (Jeremy Ray Taylor).

A regény közepénél időugrás van, és 27 év telik el. Értelemszerűen így az AZ első része is csak a könyv felét fedi le. A folytatás pedig már itt van "a kertek alatt", s a már felnőtt karakterek szerepében olyan nagy neveket nyertek meg, mint Jessica Chastain, James McAvoy vagy Bill Hader.  Az egyetlen baj a filmmel csak az, hogy még így is túl hamar véget ér, méghozzá egy nagyon izgalmas pontban. De holnapig már fél lábon is kibírjuk persze!

Összegezve, kétség nélkül mondhatom hogy az AZ a 2017-es év egyik legjobb horrorja és King-adaptációja, de egyben sokkal több is annál, mint puszta rémületkeltés. Ha kell ijesztő, de emellett foglalkozik a karakterekkel, tényleg van szíve neki jócskán, nem fél megható és emberi lenni. Abban meg biztos vagyok, hogy simán többször nézős kategória. Mi is lebegtünk, ehhez kétség sem férhet. Minden elemében mestermű, jöhet a folytatás! Már borzongva és lelkesen várom, kritika is lesz természetesen, holnap az esti órákban!

 

 

 

Értékelés:90%

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

 


Szólj hozzá

horror thriller dráma házimozi 90% coming of age Stephen King Bill Skarsgard Pennywise Finn Wolfhard Jeremy Ray Taylor Jack Dylan Grazer Stephen King-napok