2019. júl 04.

Stranger Things 1.-2.évad (sorozatkritika)

írta: Benny Bug
Stranger Things 1.-2.évad (sorozatkritika)

Egy jókora falat '80-as évek.

Ma már elérhető a Stranger Things harmadik etapja a Netflixen. Úgy gondolom, sokan vártuk már ezt, hogy újra elmerüljünk a sorozat nyújtotta nem mindennapi élményben. Addig is, olvassátok el, hogy vélekedtem az első és második évadról, jövő hét elején pedig a harmadikról is megírom a véleményemet. Térjünk hát vissza Hawkinsba!

 

1.ÉVAD (2016)

1984-ben járunk.A történet egy kisvárosban (Hawkins) játszódik, ahol is egy több főből álló gyerekcsapat van a középpontban. A probléma akkor kezdődik, mikor eltűnik az egyikük öccse, ráadásul nem sokkal utána az erdőben találkoznak egy furcsa kislánnyal, aki menekülni igyekszik valami elől. Természetesen a dolgok innentől kezdve még érdekesebb fordulatot vesznek, bekerül a képbe egy gonosz kísérlet, kormányügynökök, egy másik dimenzió, valamint egy vérszomjas lény is…

A Netflix jópár igényes sorozatot gyártott már, azonban a legkülönlegesebb közülük mégis a Stranger Things, egyben az én személyes kedvencem is. Nem is véletlenül, teszem azt hozzá.

Ugye mindenki ismeri és kedveli Stephen King korai munkásságát, Steven Spielberg első rendezéseit (Harmadik típusú találkozások, ET) egyenesen a ’70-es és ’80-as évekből? Nos, ez a sorozat éppen olyan, mintha egy ezen alkotásokhoz szóló szerelmeslevél lenne, mely nem csak megidézi azok hangulatát és szellemiségét, de mellette olyan történetet is biztosít, mely nem csak a régi generáció, hanem gyakorlatilag mindenki kedvére lesz.

Ha valaki esetleg hiányolta volna a nagybetűs hangulatot és a retro elemeket egy sorozatból, az egyenesen imádni fogja a Stranger Things címre keresztelt szériát. Bevallom, nekem is egyből nagy kedvencem lett.
Túlzottan nem akartam sok spoilert használni a történet bemutatása során, legyen hát elég annyi. Azt viszont nem árt tudni, hogy aki nem kedveli az oldchool élményeket, az nem biztos, hogy jól fog járni a sorozattal. Mindenki más viszont igen.

Mint említettem, nem csak Steven Spielberg korai rendezéseinek szellemi örököse a film, de Stpehen King számos regényével is érdekes, ugyanakkor egyáltalán nem zavaró párhuzam fedezhető fel. (Sőt, még egy kis X-Akták és Odaát feelingje is van a sorozatnak.)

Tehát mondhatjuk, hogy az utóbbi évek egyik legfinomabb és legízletesebb koktélját kapjuk a Stranger Things képében. Az egyetlen gond vele csak az, hogy a 8 részt mindenki meg fogja nézni rekord idő alatt. A sorozat ugyanis elképesztő módon izgalmas, így szó szerint le lehet darálni pillanatok alatt. Még szerencse, hogy  már nem is olyan sokat kell várnunk a folytatására sem. Ha pedig az is ilyen zseniális lesz, akkor nyugodtan mondhatjuk, hogy a Duffer testvérek egy igazi kultsorozatot hoztak létre, mely még jó sokáig a köztudatban lesz.

Érdekesség, hogy Amerikában elérhető egy Blu-ray kiadás is, mely trükkös módon külsőleg egy VHS borítót kapott. Nagyon klassz és nosztalgikus megoldás ez, csak remélni tudom, hogy hazánkban is elérhetővé válik majd egyszer, persze sok esélyt sajnos nem látok rá. Pedig az otthoni gyűjtemény egyik ékköve lehetne... :)

Az sem hátrány, hogy a karakterek egytől egyik érdekesek, és teljesen más személyiségek, gyakorlatilag nincs köztük két egyforma. A városka sheriffjét pedig David Harbour (Sírok között, Fekete mise ) alakítja, aki szerintem nagyon jól játszott, remekül hozta a kissé kiégett szereplő figuráját. Természetesen ő a folytatásban is visszatér, ahogy az összes fontosabb szereplő is egyúttal.

Összegezve, a Stranger Things az egyik legjobb dolog, ami a sorozatok világával történhetett. Nem csak nosztalgikus, de egyben majdnem kifogásolhatatlan élményt is ad. Aki (a főszereplőkhöz hasonlóan) a ’80-as években volt gyerek, az a boldogságtól könnybe lábadt szemmel fogja végignézni az egész évadot. De persze bárki bepróbálkozhat vele, hisz egy csodálatos kis sorozat. Csak ajánlani tudom, addig is tűkön ülve várjuk a folytatást. Hisz a Stranger Things egy nem mindennapi csoda.

 

Értékelés:90%

 

 

2.ÉVAD (2017)

A történet ott folytatódik, ahol előzőleg abbamaradt. A srácok még nem is heverték ki Eleven eltűnését, a Tótágas pedig újabb jeleket ad magáról. Azt hihetnék, hogy minden rendben van, de Hawkins városát egy minden eddiginél nagyobb erő fenyegeti. Még azt sem tudják, hogy a csapás hogyan és honnan érkezik, de legyőzni csak akkor van esélyük, ha összefognak…

A Stranger Things első évadja tavaly mindenkit levett a lábáról: hangulatával tökéletesen idézte meg a ’80-as évek filmjeit, s le sem tagadhatta, hogy hatalmas hatást gyakorolt a Duffer fivérekre (a sorozat készítőire) Steven Spielberg és Stephen King munkássága egyaránt. A első szezon szinte mindenkinek tetszett, s sokan egy újabb kultsorozatról kezdtek suttogni.

A Netflix terve az volt, hogy egy antológiaszéria lesz a dologból (minden évad más helyszínen és karakterekkel- lásd még Black Mirror, American Horror Story), de végül Dufferék sikeresen meggyőztek minket az igazukról, s tovább folytatták az előzőleg megkezdett történetszálakat. Érdekes lett volna egy új felütés is, de jobban aligha járhattunk volna.

Az első szezonnal is csak apróbb hibái voltak, s joggal adtam rá meg a 90 pontot. De most még azokat a csekélységeket is kijavították, így szerint 2017-ben nem volt ennél jobb sorozatélmény. Ütött a Trónok Harca, a Fülledt utcák is , de  2017 legjobb sorozatévadja mindenképpen a Stranger Things S2 nálam.

Egyszerűen annyira profi a dolog, hogy arra szavak is alig vannak. Kezdve azzal, hogy sikeresen idézik meg a korszak nagyágyúit, minden működik. Lehet egyébként számolgatni az ezernyi apróbb vagy nagyobb utalást, mikor olyan ismert franchise-szériák kerülnek terítékre, mint a Szellemirtók, az Alien vagy éppen az Ördögűző.

Igazi film és sorozatrajongók valószínűleg végtelenül boldogok ezekben a pillanatokban, de szerencsére a Stranger Things nem csak a múltidézésben kiváló. A fő történeti szálat is úgy folytatták, hogy a dolgoknak még nagyobb a tétje, az események még veszélyesebbek, még őrültebbek, s mindegyik karakter át is megy egyfajta személyiségfejlődésen. Most már igazából az apróbb dolgokba sem lehet túlzottan belekötni, az egyetlen gond igazából továbbra is csak az, hogy 9 epizód az egész, ezt pedig nagyon hamar meg lehet nézni. 

Érdekesség, hogy a 7.epizód kivezeti a nézőt Hawkins városkáján túlra. Erre a részre sokan panaszkodtak, de szerintem magához a történeti szálhoz illik, s tulajdonképpen érdekes is lett. Új karakterek is érkeztek az évadban, közéjük tartozik (Mad) Max is, aki a csapat tagja lesz egy kis idő elteltével. Ez a szál a folytatásban még nagyon érdekes lesz, aki látta az egész évadot, most biztosan tudja mire is gondolok. A zenék is tökéletesek, a hangulat jobb már nem is lehetne, az intro mesteri és eredeti, úgy ahogy van.

A színészi játék is változatlanul remek: szerintem az évadban mindenki remek volt, de a prímet Winona Ryder és David Harbour vitték. Őszintén kíváncsi vagyok, hogy ez a folytatásban hogy tudják még fokozni. Mert szinte biztos vagyok, hogy tudják. Millie Bobby Brown (Godzilla 2: A szörnyek királya) is nagyon jól játszott, új érkezőként pedig a fiatal színész, Dacre Montgomery is letette a névjegyét, nem is akárhogyan.

Összegezve, számomra a Stranger Things folytatása az idei év legjobb sorozatélménye lett, mely összes riválisánál stílusosabb és eredetibb lett. Tökéletes hangulat, jó színészek, érdekes történet, hatalmas múltidézés vár azokra, akik továbbra is a csapattal tartanak. Imádtam az évad minden egyes percét, a Stranger Things most már végérvényesen az egyik nagy kedvencem.

 

Értékelés:95%

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

 

Szólj hozzá

retro horror sci-fi thriller dráma misztikus netflix 90% 95% Winona Ryder David Harbour Dacre Montgomery Millie Bobby Brown Finn Wolfhard Gaten Matarazzo Caleb McLaughlin Natalia Dyer Charlie Heaton Sadie Sink