2019. aug 25.

Mi lesz veled, Pókfej?

írta: Benny Bug
Mi lesz veled, Pókfej?

A karakter többé már nem a Marvel Moziverzum része.

 

Figyelem! A cikk kisebb-nagyobb spoilereket tartalmazhat, ha nem vagy képben az MCU-val kapcsolatban!

 

Biztosan hallottatok róla, hogy a napokban a Disney és a Sony nem tudott megegyezni Pókember karakterét illetően. Végül a dolog odáig fajult, hogy nagy valószínűséggel már tényleg nincs visszaút, mindenki kedvenc Peter Parkere már nem része a Marvel Moziverzumának.

(Nyáron, mikor mozika került a legújabb Pók-film, még minden a legnagyobb rendben volt...)

 

Az előzmények

(Hálószövők Holland előtt)

 

A Sam Raimi-trilógia (Tobey Maguire) után két rész Csodálatos Pókember (Andrew Garfield) is elkészült, míg utána harmadjára is rebootolták a karaktert. Ekkor egyezett meg a két óriáscég, hogy a hálószövő csatlakozhat a többi Bosszúálló közé. Végül a Tom Holland féle Póki öt film erejéig tette tiszteletét eme univerzumban: a Polgárháborúban kezdett, ott volt ugyebár a Végtelen háború és a Végjáték, valamint a hős két önálló dobása, a Hazatérés és az Idegenben is. Most viszont ennek hivatalosan is vége, ugyanis a hírt nem cáfolta se Tom Holland, se Kevin Feige. Na de ez mit jelent a két cégre nézve? Mindjárt kiderül!

 

Marvel

(Már egyikük sem az MCU része...)

 

Bizony nagyon nem jött ez jól nekik, annyi biztos. Mert a karakternek a későbbiekben, a 4. fázisban komoly szerepet szántak. Már az Idegenben is rávilágított arra, hogy részben ő vette volna át Tony Stark helyét, abban pedig egészen biztos vagyok, hogy a későbbiekben is ő lett volna az egyik legfontosabb szereplő. Gyakorlatilag mondhatjuk, hogy a Marvel a következő generáció egyik alappillérének szánta őt. A Far from Home stáblista utáni jelenetében pedig komoly bajba került Póki: a személyazonossága nyilvánosságra került. Biztos, hogy ez ígérkezett volna a harmadik rész egyik központi témájának, de amíg hősünk újra nem képezi az MCU részét, addig ez az igen fontos történetszál mondhatni a fiókban fog maradni. Sőt, a jövőben (ha minden marad így) semmilyen formában nem utalhatnak Pókarcra az univerzum többi filmjében, gyakorlatilag úgy kell tenniük, mintha nem is létezne. Ez pedig gond, komoly gond. Még úgy is, hogy sok használható karakterük van, mert mégis az egyik legfontosabbat veszítették most el, aki egyben Kevin Feige egyik nagy kedvence is.

 

Sony

(Azért ezt néznétek, nem? Sajnos csak fanart...)

 

Kérdés sem fér ahhoz, hogy elkészül a harmadik szólófilm is Tom Holland főszereplésével, de az már teljes egészében Sony-termék lesz, nem az MCU része. Abszolút nem kerül majd tehát benne szóba Vasember, vagy a többi hős, aki a Marvel birtokában van most. Még Happy Hogan sem, így a May „nénivel” való kapcsolata is feledésbe fog merülni. Sőt, a hős előzőleg átélt kalandjaira sem tesznek majd semmiféle utalást. Hogy ezek megoldhatatlan lesz-e egy igazán jó harmadik részt alkotni? Azt nem tudom, de az tény, hogy több mint nehéz lesz. Gyakorlatilag, mondjuk ki: az eddig felépített történetszálak mehetnek a kukába, mintha soha a világon nem lettek volna. Olyan karaktereket persze használhatnak, mint Peter osztálytársai (Ned, MJ, Flash). Viszont Tony Stark kütyüi és találmányai sem lesznek benne, ez egészen biztos. Semmi, aminek "alapja az MCU-ból jött gyakorlatilag. Az lenne a Sonytól ésszerű, ha ezek után Petert valahogy beleírnák a készülő Venom 2 cselekményébe, hogy utána összeereszthessék a Tom Hardy-féle antihőssel. Sőt, ennek az univerzumnak lesz része a Morbius is (főszerepben: Jared Leto), szóval akár itt is beleférne legalább egy aprócska cameo vagy utalás. Sőt, a legtökösebb talán az volna a Sony részéről, ha készítenének esetleg egy élőszereplős Pókverzum-mozit, ahol Holland mellett fontos szerepet kaphatna Maguire és Garfield is. Azért valljuk be, az király volna. Azért azt remélem, hogy a Sony nem állítja a földbe Pókit harmadjára is. Mert tudnak jó filmeket készíteni a témában, csak mindig kapkodnak, többet akarnak, mint amit elbírnának. Ha ezen változtatnak, akkor abból valami egészen jó is kisülhet. Hogy így lesz-e, az még nagyon a jövő zenéje. Annyi biztos, hogy Tom Holland még mindig Pókember, ezen bolondok lennének változtatni, hisz így egy tehetséges és szimpatikus színész már adott. A többi viszont már tényleg a Sony dolga lesz…

 

Személyes véleményem

(Emlékezzünk a jóra!)

 

A Sony és a Marvel marakodásának igazából három nagy áldozata is volt. Egyrészt Tom Holland, aki eddig is szívét-lelkét beletette a karakterbe, most meg mehet a hős eddigi története alsó hangon is a parkolópályára. Másrészt, hatalmas hátrány ez az MCU-nak is, arról nem is beszélve, hogy úgy gondolom, mi, nézők sem jöttünk ki jól ebből az egészből. Szerintem ez így nagyon nincs rendben. Pókember karaktere sok csorbát szenvedett már az évek során, így ez már nagyon nem hiányzott. Talán egyszer hazatér a karakter oda, ahová öt film erejéig, de valójában inkább mindig is tartozott. Addig is, várjuk a fejleményeket...

 

 

Te mit gondolsz ezekről a fejleményekről, milyennek látod Pókember jövőjét? Írd meg a véleményed kommentben!

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

 

(Na, egy ilyen találkozás biztosan nem lesz majd a harmadik részben...)

Szólj hozzá

egyéb Sony Pókember Marvel Tom Hardy Andrew Garfield Tobey Maguire Tom Holland Jared Leto Kevin Feige