2019. aug 20.

BioShock (játékteszt)

írta: Benny Bug
BioShock (játékteszt)

Elbukott éden a víz mélyén.

A történt a ’60-as években játszódik. A főhős, Jack egy repülőgép-szerencsétlenség után rátalál egy világítótoronyra, majd hamarosan eljut Rapture városába, ami a víz alatt található. Azért építették, hogy ott a művészek szabadon elvonulhassanak a külvilág elől, s alkotásaikra koncentrálhassanak teljes mértékben. Azonban Jack nagyon hamar rádöbben, hogy valami nincs rendben Rapture városában: a lakók bárkire rátámadnak, aki él és mozog, a falon pedig vérrel írt üzenetek jelzik az őrület eluralkodását...

A BioShock 2007-ben jött ki, PC-re, PS3-ra és Xbox 360-ra. A 2K kiadó műve hamar nagy hírnévre tett szert, sokan minden idők egyik legjobb videojátékának tartják. Nem csak a kritika magasztalta, de a kasszáknál is szépen teljesített. Később két folytatást is kapott, majd 2016-ban mindhárom részt kiadták PC-re, valamint PS4-re és Xbox One-ra is.

Vajon tényleg annyira kiváló élmény az első BioShock, mint amennyire sokan mondják? Nos, úgy gondolom, hogy igen. Számomra ugyan nem minden idők number one játéka, de az biztos, hogy kiváló kategória, a tíz legjobb között pedig egyértelműen ott van nálam is. Az tetszett benne legfőképp, hogy azon kevés játék közé tartozik, melyeknek valódi művészi értéke van, nem is kevés.

Hogy ezzel mire gondolok? Arra, hogy egész egyszerűen gyönyörű az egész világa. No, nem a grafika miatt, ami szép ugyan (főleg a remaster kiadások esetében), hanem maga az atmoszféra verhetetlen. Nagyon sokat merített a játék az art deco stílusirányzatból. Fantasztikus érzés csak úgy járkálni Rapture vízalatti városában, hisz gyönyörű. Van annak nem is kevés romantikája, ahogy játékosként ezt a helyet fedezzük fel, ahol korábban virágzott a kultúra, de most már eluralkodott az őrület és a félelem.

A BioShock nem "tiszta" horror, de azért vannak benne durvább részek, 18-as korhatárt tettek rá. Jómagam úgy gondolom, már csak a téma miatt se próbálkozzanak vele a nagyon fiatalok, hiszen a történetnek komoly pszichológiai mondanivalója van, amit a kicsik nagy valószínűséggel nem fognak észrevenni. Persze bárki végiglövöldözheti magát a történeten, de nem biztos, hogy mindeki észreveszi a mögötte megbúvó kemény társadalomkritikát és morális összetettséget.

Tehát a történet kiváló kategória, ami valljuk be, nem sok FPS jellemzője. Hogy a játékmenet milyen lett? Nos, 2007-ben maga lehetett a csúcs, de ma is teljesen megállja a helyét. Megtehetjük, hogy Rambo módjára mindenkit elteszünk az útból, de érdemes taktikusabban megoldani a dolgokat. A fegyverek mellett használhatunk más képességeket is, elektromosságot és a tüzet is többek között. Érdemes trükközni, így a játékmenet is sokkal kreatívabbá tud válni.

Rapture egész nagy hely, de azért ne open world kategóriát tessék elképzelni. Nagyjából az egészet bejárhatjuk, mire a történet végére érünk. Nekem tuti volt így elsőre 12-13 óra, mert elég rendesen elmerültem ebben a különleges világban, nem siettem sehova. Térjünk ki kicsit még a borítón is látható rusnyaságra, ami a Big daddy nevet viseli!

Elég gyakran össze lehet futni eggyel-eggyel a végigjátszás során. Ők kislányokat védelmeznek, s legyőzésük nem lesz egyszerű, főleg az elején. Nagyot sebeznek, nekimennek a játékosnak elég keményen. Spoiler nélkül, de a legyőzésük után mindig elég komoly morális döntést kell hoznunk, ami a végkifejletet is nagyban befolyásolni fogja.

Összegezve, az első Bioshock kimagasló élmény. Játékement tekintetében láttam jobbat is az évek során, de az is bőven addiktív lehet. Viszont ami a művészi megvalósítást, a kiválóan megírt történetet illeti, abban egyszerűen nem lehet hibát talánli. Azért is ennyire különleges Ken Levine alkotása, mert legalább annyira művészeti alkotás, mint videojáték. Rapture lenyűgöző fantáziával megalkotott városa pedig joggal lehet ott minden idők legikonikusabb videojátékos helyszínei között. Úgy gondolom, a BioShock egy olyan cím, amit legalább egyszer minden gamernek érdemes kipörgetnie, mert iszonyú különleges élményt nyerhetünk általa!

 

 

Értékelés:90%

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

 

Szólj hozzá

teszt horror egyéb thriller dráma misztikus 90% art deco pszichológiai ackió Ken Levine 2K Games BioShock