2019. aug 09.

Kill Bill 1-2 (kritika)

írta: Benny Bug
Kill Bill 1-2 (kritika)

A Menyasszony véres bosszúhadjárata.

A Tarantino-napok során szó lesz a kiváló direktor összes eddigi filmjéről, valamint egyéb meglepetés cikkek is várhatóak a témában! A mai téma pedig nem más, mint a két Kill Bill, QT negyedik rendezése!

(Megjegyzés: a film két részletben került mozikba, de maga a rendező is egy, nagy egésznek tekinti őket, így én is egy cikk keretein belül vesézem ki a filmeket!)

 

A Menyasszony (Uma Thurman) egykor egy profi, csak nőkből álló bérgyilkoscsapat tagja volt, bármilyen veszélyes küldetést rá lehetett bízni. Azonban elege lett ebből az életmódból, így kilépett, s azt tervezte, hogy megházasodik. Azonban a szervezet könyörtelen feje, Bill (David Carradine) természetesen nem hagyhatta annyiban: az esküvője napján akarja megöletni a már terhes nőt. Azonban a Menyasszony túléli az incidenst, öt évnyi kóma után pedig halálos bosszúhadjáratra indul. Egy célja van: mindenkit megölni, akinek köze volt a korábbi esethez. Mindenképpen Billt akarja az utolsónak hagyni a sorban...

Az egyébként nagy mozirajongó Quentin Tarantino valószínűleg számos B-filmet láthatott tékás időszakában is, hiszen a Kill Billen nagyon látszik, hogy története nem éppen világelső. Egy nem túl összetett bosszústory gyakorlatilag: eredetiséggel nem lehet vádolni, viszont az is tény, hogy izgalmas és az érdeklődésemet mindvégig fenntartotta.

A rendező ugyanis arra használta ezt az alapot, hogy egy nagyon stílusos filmet hozzon lére általa. A főhősnő, a Menyasszony nem egy szent, ugyanis korábban gyakorlatilag gyilkossággal kereste a napi betevőre valót. Ennek ellenére, mi nézők nagyon hamar át tudjuk érezni a helyzetét. A motivációi és céljai világosak és tiszták: nem lehet megvetni vagy éppen nem egyetérteni vele azért, mert bosszút akar állni, miután mindent elvettek tőle- kivéve az életét, de azt sem szánt szándékkal hagyták meg.

A két Kill Bill-film le sem tagadhatja, hogy a mester a keleti stílust is felhasználta, miközben a filmen dolgozott. Nem is beszélve arról, hogy az első részben van egy nagyon egyedi, groteszk, animerszerű szekvencia, ami nem is rövid ráadásul. A kettő mozi együtt több mint 4 óráig tart: nem mindennapi élményre készüljön fel, aki a megtekintés mellett dönt.

Maximálisan elborult  az egész. Mint írtam, a cselekménye annyira nem eredeti, de még ennek is kifejezetten megvan a maga bája és jellegzetessége. Viszont a megvalósítás, na az már tényleg sokkal különlegesebb! Jómagam sosem rajongtam túlzottan a harcművészeti témájú alkotásokért, de Tarantino nagyon pazar munkát végzett: dinamikusak, látványosak, amennyire az csak lehetséges.

A Kill Bill egy maximálisan 18-as karikás alkotás: véres, kegyetlen és sokszor annyira groteszk, hogy az már felülről súrolja a tűréshatárt. A mester egyik korábbi alkotásában sem fogta vissza magát, de talán eddig itt ment a legmesszebb. Vannak itt válogatott kreatív jelenetek, gyenge idegzetűeknek semmiképp sem ajánlott!

Ahogy a direktor korábbi műveiben, úgy itt is akadnak nem mindennapi dumák, amik vannak annyira elborultak, hogy különlegességként kezelhessük őket. Maga a hangulat sem éppen mindennapi kategória, elég érdekesen lőtték be: tényleg egy olyan bosszútörténetről van szó, amiben maximumra járatják a stílust és a nem hétköznapi ábrázolásmódot.

Uma Thurman a Ponyvaregény után ismét a rendezővel dolgozott, s milyen jól tette! Joggal van ott a Kill Bill a legikonikusabb szerepei között, hisz remekül játszott. Az állandó Tarantino-kedvenc, Michael Madsem sem maradhatott ki most sem. Daryl Hannah is a színészgárdát erősíti, kötődik a nevéhez egy nagyon emlékezetes jelenet, az biztos.

Összegezve, simán ajánlom a két Kill Bill-mozit. Habár tényleg javaslom, hogy inkább kezeljétek őket egy nagy egészként, nincs értelme csak az egyiket megnézni. Meg amúgy is, maga a történet is így kerek egész. Korábban felmerült, hogy készülhet egy harmadik rész, de azóta nem volt róla több szó. Ha Tarantino és Uma Thurman is visszatér, akkor én vevő lennék rá. Már persze akkor, ha a harmadik is annyira véres, stílusos és keletiesen elborult, imádnivaló B-filmes atmoszférát nyújtó bosszúhadjárat lesz, mint eme két rész.

 

 

Értékelés:80%

Legközelebb a Tarantino-napok keretén belül: Grindhouse- Halálbiztos

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

Szólj hozzá

krimi akció thriller házimozi 80% Uma Thurman Michael Parks Daryl Hannah Quentin Tarantino Lucy Liu David Carradine Michael Madsen Tarantino-napok