2019. máj 04.

Átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány (kritika)

írta: Benny Bug
Átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány (kritika)

Ted Bundy rémtettei.

A ’70-es évek Amerikáját rejtélyes gyilkosságok rázzák meg. A gyanú egy első ránézésre végtelenül kedves és megnyerő fiatalemberre, bizonyos Ted Bundy-ra (Zac Efron) terelődik, aki természetesen nem rest hangsúlyozni, hogy ennél ártatlanabb nem is lehetne. A feszültség egyre fokozódik, s az igazságszolgáltatás is nehéz helyzetbe kerül, a nép pedig meg van győződve Bundy ártatlanságáról. A sok nyomozás és tárgyalás pedig kihat a barátnőjével, Liz-zel (Lily Collins) való kapcsolatára is.

Az alkotás tegnap óta érhető el a Netflixen, de aki olthatatlan vágyat érez arra, hogy nagyvásznon lássa, hazánkban is megteheti május 23-tól. A film igaz történetet dolgoz fel, Ted Bundy ügye ugyanis elég nagy port kavart anno a ’70-es és ’80-as években. Végül számos nő meggyilkolását vallotta be, de sokan meg vannak győződve arról, hogy nem is derült ki minden egyes rémtette. Ebből a témából nem lehetett egyszerű filmet készíteni, hisz Bundy története egyszerre hátborzongató és abszurd.

A direktori feladatokat Joe Berlinger vállalta el, aki inkább a dokumentumfilmek késztésében mozog otthonosan, leszámítva persze az Ideglelés folytatását, amit szintén ő dirigált. Bár azt hiszem, ezt inkább feledné az úriember, ahogy mi, nézők is. Nagy szerencse, hogy az Átkozottul veszett már sokkal jobban sikerült darab. Ami sajnos nem jelenti azt, hogy hibátlan, mert erről szó sincs.

A végeredmény bőven fogyasztható egyszer, sőt elég korrekt, mégis úgy gondolom, hogy ebben a témában rejlett volna több is. Ha valaki egy thrillert várt, hatalmasat fog csalódni, ugyanis a film sokkal közelebb áll egy tárgyalótermes drámához, mintsem egy vérfagyasztó sorozatgyilkosos mozihoz. Persze annak bőven megfelel, de egy ilyen érdekes és hangzatos cím után valami különlegesebbet, egyedibbet vártam volna. (Egyébként a tárgyalása során használták a címben látható jelzőket Bundy-ra.)

A mű nem építkezik rosszul, mindazonáltal erősen meglátszik rajta, hogy direktora leginkább a dokumentumfilmek műfajában érzi otthon magát. Cselekménye így egy csöppet kesze-kusza, ugrál az időben, de meglehetősen aránytalanul. A filmnek kétségkívül megvannak a jobb és hatásosabb pillanatai, viszont nem igazán bátor. Ha úgy körülbelül 2 jelenetet kihagynak, még akár 12-es karikával is vetíthették volna.

Merthogy Bundy bűntettei helyett inkább annak hatásaira koncentrál, valamint a nyomozásra és tárgyalásokra. Meglepő és nem is rossz ötlet, hogy komolyabban foglalkoztak a barátnője karakterével is, hogy ő hogy élte át azt az időszakot, mikor kétségessé vált a fiatalember ártatlansága. Más kérdés, hogy sajnos így maga Bundy, az állítólagos főszereplő kerül háttérbe, legalábbis nem akartak foglalkozni azzal, hogy mi mozgatta őt, vagy hogy miért követte el szörnyű tetteit.

Nagy hiba volt, hogy kevésbé foglalkoztak vele, hisz karaktere alapvetően igencsak érdekes volna, tele lehetőségekkel. A sorozatgyilkosos téma ellenére senkinél nem fogja az Átkozottul veszett kicsapni a biztosítékot, a feszültséget gyakorlatilag feláldozták a hitelesség oltárán. Persze jó dolog az, hogy a műfajban végre lehet valami másfélét is látni, csak nem feltétlenül ilyen megvalósításban. Bőven korrekt ugyan, de mennyivel többet is kihozhattak volna ebből…

Pedig ha van valaki, aki megérdemelt volna egy ötletesebb cselekményt és jobb forgatókönyvet, akkor az Zac Efron. Mostanság tényleg nagyon jól választ szerepeket (nemrég láthattuk Harmony Korine kiváló tragikomédiájában, a Túltolva című filmben is). Örülök, hogy egy olyan műfajban is kipróbálta magát, amiben eddig még nem igazán láthattuk. Efron tekintetéből, gesztusaiból egyszerre olvasható ki az őrület, a magabiztosság és a végtelen nyugalom. Félelmetesen jól alakított, így már csak miatta is megéri a megtekintés mellett dönteni. Egyértelmű, ez Efron nagy show-ja, de meglepően jó volt Lily Collins is, sőt bebizonyosodott, Haley Joel Osment sem felejtett el színészkedni.

Összegezve, az Átkozottul veszett nem rossz mozi, csak éppen ebben a témában több is rejlik ennél. Üdvözülendő, hogy a sorozatgyilkosos témát nem szokványos módon közelítik meg, azonban a végeredmény még így sem lett túlzottan egyedi vagy bátor. A színészek jók, de főleg Efron, aki most megmutatta, hogy milyen sok minden rejlik benne. Kár, hogy nem kapott ehhez méltó forgatókönyvet vagy történetet, így ez számomra marad egyszernézős alkotásnak. Ez a film nem veszett, sokkoló, gonosz vagy éppen hitvány, sokkal inkább pontos és dokumentarista, játékfilm mivolta ellenére is. De hogy Efron átkozottul jó Ted Bundy szerepében, az egyszer biztos!

 

Értékelés:65%

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

Szólj hozzá

premier krimi thriller életrajzi dráma netflix 65% John Malkovich Zac Efron Lily Collins Kaya Scodelario Haley Joel Osment Joe Berlinger