2019. már 11.

Bűnös Miami (sorozatkritika)

írta: Benny Bug
Bűnös Miami (sorozatkritika)

Alvilág, '50-es évek, Miami.

’50-es évek, Miami. Napfény, tengerpart, partik, örömlányok és gyilkosságok. Na meg persze az elengedhetetlen maffia. A város egyik legmenőbb szállodájának vezetője, Ike Evans (Jeffrey Dean Morgan) látszólag abszolút nem panaszkodhat, mindene megvan. Vagyon, jól menő állás, gyerek, feleség (Olga Kurylenko). Azonban egyre közelebb kerül a szervezett bűnözés világához, akarva-akaratlanul is. Mindeközben pedig még Kubában is készülődik valami.

A Bűnös Miami, avagy eredeti címén Magic City 2012 és 13 között futott, a tengerentúlon a Starz csatornán, idehaza pedig az HBO műsorán lehetett rátalálni. Mindössze 2 évadról, összesen 16 epizódról van szó. A kaszás minden bizonnyal a nem túl acélos nézettség miatt jöhetett el idő előtt a sorozatért, hisz bőven lehetett volna folytatni. Habár azt már rögtön észre lehet venni, hogy a gengszteres téma ellenére egy viszonylag kis rétegnek szóló alkotásról van szó.

A sorozat mögött nem más állt, mint Mitch Glazer. Én tehetséges alkotónak tartom őt, ennek ellenére az álomgyár még nem igazán figyelt fel rá, pedig már a ’90-es években is hallatott magáról, ő írta ugyanis a forgatókönyvét Alfonso Cuarón Szép remények-feldolgozásának. Sőt, még a Bűnös Miami előtt meg is rendezett egy méltatlanul alulértékelt mozit Mickey Rourke főszereplésével, ami szintén az 1950-es évek Amerikájába kalauzolta el a nézőt (Végjáték). Ezután pedig következhetett a Magic City, amiben szintén nem kellett csalódnom.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy műfaján belül több mint jó sorozatról van szó, azonban egy olyan nagyágyúval, mint például a Maffiózók, nem veheti fel a versenyt. Persze ezt elmondhatja magáról szinte az összes maffiával kapcsolatos széria, úgyhogy nagy gond nem történt. Főleg, mivel kiválóan idézték meg az ’50-es évek különleges és magával ragadó világát. Minden bizonnyal nem költöttek rá, teszem azt egy Trónok Harca színtű összeget, ennek ellenére minden adott: korhűek az öltözékek, a kocsik, a helyszínek, még a díszletek legapróbb darabjai is.

Kérem szépen, a Bűnös Miami nem más, mint egy nem túl hosszú, de annál minőségibb és tartalmasabb kirándulás a múltba, egy letűnt korba. Volt valami elmondhatatlan bája az ’50-es éveknek az USA-ban, tessék csak belegondolni: sok év véres konfliktus után eljött a pihenés ideje, Sinatra, Coca-Cola, James Dean, napsütés, mindez megfejelve Miami-val, ami egy tökéletes és ezerarcú helyszín. Ha számodra fontos az atmoszféra, akkor úgy hiszem, itt meg fogod találni, amit keresel.

Alapvetően a történet is van annyira érdekes és magával ragadó, hogy mindenképpen megérje megnézni a 16 epizódot. Valamennyire sikerült a story ívét lezárniuk, de látszik azért, hogy lett volna itt még 1-2 évad erejéig még ötlet, terv. Csak sajnos lehetőségük nem volt megvalósítani. Ellenben egy mozifilm tervben van, ami a sorozat világában játszódik, Glazer-rel a direktori székben. Remélhetőleg ez meg is fog valósulni belátható időn belül.

A karakterek is sokfélék, s alapvetően jól megírtak. Az alvilág valamennyi jeles tagja képviseltetni fogja magát hosszabb-rövidebb ideig, szóval nem maradnak ki a buliból a maffiózók, a dílerek, a szélhámosok és a stricik sem. Az is remek volt, hogy egyaránt betekintést nyerhetünk a főszereplő magánéletébe, illetve a munkájába is, így mindkét történetszálra jutott érdemi idő.

A show egyértelmű sztárja nem más, mint Jeffrey Dean Morgan. Szerintem egy nagyon kedvelhető és tehetséges színészről van szó, akinek kifejezetten bejött ez az öltönyös-szivarozós stílus. Tényleg profi módon hozza a karakterét, így ott van az ikonikus alakításai között. Olga Kurylenko játéka is említést érdemel még, hisz alapvetően jó volt ő is, eléggé kitett magáért.

Összegezve, a Bűnös Miami egy alapos odafigyeléssel és igényes módon elkészített széria. Túl nagy rajongótábort nem gyűjtött magának, ahogy a nézettsége is lehetett volna fényesebb, azonban egy kis körön belül már kultszériának számít, s egyáltalán nem is érdemtelenül. Egy irtó hangulatos és stílusos gengsztertörténetet láthatunk megelevenedni, amihez még hozzájön az ’50-es évek semmi máshoz nem hasonlítható amerikai stílusa. Egyedül azt sajnálom, hogy idő előtt kaszát kapott, hisz nem érdemelte meg. Mert a Magic City egy méltó szerelmeslevél egy letűnt korhoz, mindezt iszonyú menő stílusban előadva. Ha felkeltette az érdeklődésedet, ne hagyd ki, hisz a bűnös város csak arra vár, hogy felfedezd a fényűzés és a tengerpart mögött megbúvó titkait.

 

Értékelés:80%

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

Szólj hozzá

sorozat krimi thriller dráma házimozi gengszter 80% HBO Olga Kurylenko Jeffrey Dean Morgan Mitch Glazer Starz