2019. feb 02.

Kurszk (kritika)

írta: Benny Bug
Kurszk (kritika)

Az atomtengeralattjáró tragédiája.

 

2000 augusztusában történt meg a Kurszk nevű atomtengeralattjáró tragédiája. Az óriási monstrum a víz alá süllyed gyakorlatozás közben, a bent lévő emberek pedig akkor még nem tudhatták, hogy a halálra vagy a túlélésre várnak-e elkeseredetten. Sajnos már tény, hogy az esemény nagyon rossz véget ért, s a 2000-es év egyik legnagyobb médiavisszhangot kiváltó eseménye lett. A film ezt az eseményt dolgozza fel.

Valóban megtörtént eseményekről mindig rizikós forgatni egy játékfilmet, hisz közel sincs rá garancia, hogy jól sül el a dolog. Persze számos remek feldolgozás is létezik egyértelműen, most pedig az volt a kérdés, hogy vajon a Kurszk is csatlakozik-e ezek táborához. A direktori székbe az a Thomas Vinterberg ülhetett, aki korábban elkészítette az egyik kedvenc drámámat, a Vadászat című remekművet.

Szerencsére a Kurszk tényleg egy jól sikerült mozgókép lett, így örültem annak, hogy a megtekintése mellett döntöttem. Mint fentebb írtam, a műfajban nem túl könnyű remek filmet készíteni, hisz a nézők elvárják, hogy az adott mozi legyen egyszerre hiteles és izgalmas/figyelmet lekötő is. A jó hír az, hogy Vinterberg filmjének sikerült elnyernie a tetszésemet, hisz alapvetően egy bőven összeszedett munkáról van szó.

 

Műfajában ettől függetlenül nem csinál a Kurszk forradalmat, tehát nem mondhatnánk, hogy megreformálja az igaz történeten alapuló alkotások világát. Viszont ettől még tény, hogy egy ajánlott néznivaló, ami hatással volt rám, elgondolkodtatott, tehát ténylegesen is működött. Hogy mi kellett ehhez? Az, hogy a direktor és az írók kellő tisztelettel nyúljanak eme mind a mai napig kényes témához, leforgatva egy megrendítő alkotást.

Az alkotás csak jó 20 perc elteltével vált át „szélesvászonra”, ami egy rendkívül érdekes, kísérletező jellegű megoldás volt, nekem tetszett ez a dolog. Az elején láthatjuk a legénység (magán)életét is, hogy utána egy kis idő elteltével testközelből élhessük át azt a szerencsétlenséget, ami sajnos velük megtörtént anno.

A Kurszk két szálon fut, s végig érdekes is tud maradni alapvetően. Egyrészt, láthatjuk az emberek elkeseredett harcát a tengeralattjáróban a túlélésért, másrészt betekintést nyerhetünk arra, hogyan hatott mindez a külvilágra, beleértve a közelebbi hozzátartozókat is. Vinterberg pedig ezzel elérte (amellett, hogy tényleg példásan és igényesen rendezte meg a mozit), hogy egy rendkívül alapos képet adjon a nézőknek a Kurszk tragédiájáról, ami annak idején eléggé megrázta a világot.

 

Különösképpen tetszett, hogy ugyan tényleg kellő tisztelettel értekeztek a témáról, de ettől még tényleg nem ferdítették el a dolgokat, nem próbáltak meg össze-vissza hazudozni. A lehetőségekhez képest mindenképp egy őszinte film, ami megérdemli a nézők figyelmét, szóval ha van rá lehetőség, nem érdemes kihagyni.

Több szempontból láthatjuk az eseményeket, konkrét főszereplő nincs emiatt, több jelentős karakter is akad. Egy kicsit jobban is megismerhettük volna őket, ez az a dolog, amiben a Kurszk egy cseppet keveset vállal. De még így is a jó kategóriába tartozik. Remekül játszott Michael Nyqvist, akit itt láthatunk utoljára a nagyvásznon sajnálatos halála miatt. Matthias Schoenaerts is jól játszott, ahogy Léa Seydoux is, aki tényleg egy kiváló színésznő. Mellékszerepben alapos munkát láthatunk Colin Firth-től és Max von Sydow-tól egyaránt.

Összegezve, személy szerint tetszett a Kurszk. Alaposan és igényesen van megrendezve, tényleg nem lehet rá sok panasz. Azért egy kicsit a karaktereket jobban is ábrázolhatták volna, de a feszültség érzetét remekül adják át, valamint ferdíteni sem akartak, hitelesen ábrázolták az eseményeket. Az adott kor stílusát, hangulatát is korrektül ábrázolták. A színészektől is remek alakításokat láthat a néző, így mindenképpen tudom ajánlani megtekintésre. Nem egy életvidám alkotás a Kurszk, de fontos film, egyértelműen, megéri a megtekintést.

 

Értékelés:75%

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

Szólj hozzá

premier akció thriller dráma 75% történelmi Max von Sydow Colin Firth Thomas Vinterberg Léa Seydoux Matthias Schoenaerts Michael Nygvist