2018. dec 31.

A 30 legjobb film 2018-ban

írta: Benny Bug
A 30 legjobb film 2018-ban

Az év legjobbjai.

Elérkezett az idei év vége is, ami azt jelenti tehát, hogy itt az ideje a szokásos évvégi toplistáknak is, ahogy az már megszokott. Öt kategóriában fogom értékelni az elkövetkezendő napokban a 2018-as évet filmes szempontból, ezek közül az első az egyik legfontosabb is egyben: íme, az 30 legjobb alkotás idénről. Csak egy kritérium volt: az idén január 1 és december 31 közt bemutatott alkotásokból válogattam ki a számomra legjobbakat. (Lesz hamarosan egy toplista, ami a nálunk nem bemutatott filmekről szól.) Most viszont lássuk a legjobbakat, amiket a mozikban is láthattunk!

 

30.) Solo: Egy Star Wars történet

 

Ron Howard filmje mondhatni biztonsági játékot játszik, de még így is élvezetes és szerethető űreposz. A látványa is csodás, valamint itt láthatjuk, hogyan találkozott először Han és Chewbacca. Nem hibátlan alkotás, de az erő azért még bőven vele van.

 

29.) Űrdongó

Ki hitte volna, hogy Transformers mozival nem a legrosszabbak listáján találkozunk? Magam is meglepődtem, mennyire igényes az Űrdongó: remek karakterei vannak, imádnivaló a humora, a szíve is hatalmas, valamint a profi nosztalgia sem utolsó. Travis Knight csodát tett eme mozival.

 

28.) Halloween

Carpenter ’78-as kultalkotásának számtalan borzasztó folytatást kellett megérnie, míg elkészült az azokat figyelmen kívül hagyó idei alkotás. Az új Halloween profi tisztelgés az előd felé, s nagyon is igényes slasher, remek atmoszférával. Az intro pedig zseniális!

 

27.) A világ összes pénze

Ridley Scott-ra továbbra is lehet számítani. Az eredmény most is egy feszült és jól levezényelt, izgalmas thriller. A színészek is brillíroznak, Christopher Plummer alakítása pedig egészen parádés. Jobb film ez annál, minthogy csak a Spacey-féle botrány miatt emlékezzünk rá!

 

26.) Ready Player One

Spielberg továbbra is a mozi egyik legnagyobb királya. Eme alkotása az igényes vizualitáson túl izgalmas storyt, valamint egy kiváló hangulatot is ad a nézőknek. Szerintem az év egyik legigényesebb blockbuster-e egyértelműen a Ready Player One.

 

25.) Kicsinyítés

Alexander Payne rendezését nem kedvelték a nézők, pedig nagyon is összeszedett munkáról van szó, ami a humor mellett számos érdekfeszítő kérdést is boncolgat egyben. Matt Damon remek volt ebben a nem mindennapi és ötletes kis szatírában.

 

24.) Keresés

 

Képzeld el, hogy az egész film egy számítógép képernyőjén játszódik. Épp ez a helyzet a Kereséssel, ami talán épp ezért lesz egy végtelenül izgalmas krimi-thriller, ami mellé okos fordulatokat is tartogat a nézők számára.

 

23.) A legsötétebb óra

A történet korrektül van megalkotva, a hangulata pedig kifejezetten jó. Eme alkotásra mégis Gary Oldman zseniális, Oscart is érdemlő alakítása miatt fogunk még sokáig emlékezni. Ja, és még ezen felül is tartogat pár egészen kiváló jelenetet.

 

22.) Deadpool 2

Az elsőn is nagyon jól szórakoztam, s szerencse hogy a folytatás is tudta hozni ezt a szintet. Egy humoros, beteg és pofátlan alkotásról van szó, ahol Ryan Reynolds ismét brillírozik kedvenc szuperhősünk szerepében. És még Brad Pitt is kiszúrható egy jelenet során!

 

21.) Pókember: Irány a Pókverzum

A Sony nem tett rossz lóra a Venommal sem, szerintem is korrektül sikerült, azonban az Irány a Pókverzum egyértelműen jobb lett sokkal a szimbióta első szólómozijánál is. Remek humor, csodás animáció, érdekes karakterek- az én kedvencem Spider-Man Noir volt.

 

20.) Napszállta

Sajnos az Oscarért már nem versenyez Nemes Jeles új rendezése, de ettől még számomra ugyanúgy egy kiváló élmény volt. Nem könnyű film persze ez sem, de atmoszférája kiváló, története pedig érdekfeszítő- már ha figyel a néző annyira, hogy összerakja. Szerintem érdemes így tenni.

 

19.) Csuklyások: BlacKkKlansman

Spike Lee újra régi formájában tündököl eme szatírában, amiben egy fekete zsaru zsidó társával épül be a Ku Klux Klán soraiba. Elborult egy történet, ami zseniális pillanatokat tartogat a nézőknek. Egyszerre nagyon vicces, de mégis aktuális az üzenete, témája.

 

18.) Nyughatatlan özvegyek

Végre egy film, ami erős női karaktereket alkalmaz a főszerepben. Elsősorban drámáról van szó, egy kevés igényes akcióval megspékelve. A Nyughatatlan özvegyek profi módon elkészített mozi, amiben a legtöbb nagynevű színész egyenesen remekel.

 

17.) Az első ember

Nem pihen a Damien Chazelle-Ryan Gosling duó a kiváló Kaliforniai álom után sem! Most éppen Neil Armstrong életéről készítettek el közösen egy remek drámát, ami nagyon személyes és karakterközpontú. S a párosra jellemző módon zseniális is egyben.

 

16.) A meztelen Juliet

Eme alkotás után mondhatom, hogy a dramedy műfajnak jó éve volt idén. A meztelen Juliet életszagú szituációkat és kellemesen abszurd humort egyaránt alkalmazott, hogy lenyűgözzön engem. Ethan Hawke és Rose Byrne kiváló páros a vásznon!

 

15.) Kutyák szigete

Wes Anderson rendezőzseni új animációs munkája egy lenyűgöző stílusú alkotás, melynek szívhez szóló üzenete van, valamint nem lehet nem szeretni, de tényleg. A kutyusok eredeti szinkronhangjait Hollywood legnagyobb nevei szolgáltatják, nem is akármilyen odaadással.

 

14.) Lady Bird

Egy vicces és mégis megható coming of age mozi Greta Gerwig által dirigálva, nem utolsósorban egy kiváló alakítást láthatunk a főszerepben Saoirse Ronan-től. Aranyat ér a csaj, ahogy a film is, hisz egy igazán igényes és életszerű darab is egyben.

 

13.) Mission Impossible- Utóhatás

Tulajdonképpen a legújabb Mad Max felvonás óta nem láttam ennyire pofátlanul menő akciófilmet. Mellette még egy korrektebb történetre is volt energiájuk, valamint minden idők egyik legjobban megrendezett vécés bunyójára is. Ja, és Tom Cruise csak a filmért tanult meg repülőt vezetni!

 

12.) Bosszúállók: Végtelen háború

A Marvel 2008 óta nagy gonddal építgetett moziverzuma elérte a csúcspontját ebben a filmben. A komor hangulat mellé kaptunk egy kis humort is, de ennek ellenére bennem a jócskán keserű finálé maradt meg leginkább. Lesz miért küzdeni a folytatásban!

 

11.) Bohém rapszódia

Freddie Mercury egy ikon volt, egy legenda, meg még annál is sokkal több. Ez az alkotás méltó emléket állít neki, valamint a Queen zenekarnak is, megfejelve egy profi Rami Malek-féle átváltozással. Az utolsó 20 perc pedig tömény és vérprofi zsenialitás.

 

10.) A ház, amit Jack épített

Lars von Trier utolsó alkotása tökéletes összefoglalója munkásságának. Egy kegyetlen és kompromisszumot nem vállaló alkotás, egy sorozatgyilkos legbelső gondolataival, valamint nagy kegyetlenségekkel. Hogy Matt Dillon mekkorát játszott már a főszerepben!

 

9.) Szólíts a neveden

Ismét egy felnövéstörténet, de másabb, mint a Lady Bird. A Carol után újra egy nagyon kényes témákkal foglalkozó alkotás született meg. Luca Guadagnino remekül rendezte a filmet, amiben kiváló volt a két főszereplő: Armie Hammer profi, Timothée Chalamet pedig az új Di Caprio lesz, úgy érzem!

 

8.) Csillag születik

Bradley Cooper remek volt a főszerepben, ráadásként bizonyítja, hogy tud igényes és húsba vágó drámát rendezni. Lady Gaga pedig úgy játszik, hogy sokat látott színésznőket is überel munkájával. Remek dalok is vannak, a vége pedig totális katarzis, de tényleg.

 

7.) Fantomszál

Paul Thomas Anderson ismét együtt dolgozott egyik kedvenc színészemmel, Daniel Day-Lewis-szel. A Fantomszál lassan építkezik, de egy profi és hatásos dráma, valamint úgy néz ki, hogy a színészóriás utolsó mozija is egyben. Mondjuk ennél méltóbb búcsút nem találhatott volna.

 

6.) Örökség

Ari Aster első rendezésével máris megreformálta a horror zsánerét, ami túl sok sablont látott az utóbbi években. Azonban az Örökség egy végig eredeti és feszült élmény, valamint egy csontig hatoló családi dráma is. Gyenge idegzetűek ne nézzék meg, mert iszonyú hatásos és sokrétű remekmű.

 

5.) Sosem voltál itt

Joaquin Phoenix generációjának egyik legjobb színésze. A Taxisofőr szellemi örökösében egy igen összetett figurát kelt életre. Nem könnyű falat a Sosem voltál itt, de annál ízesebb és komolyabb is. Lehet, hogy a te torkodon majd megakad- én viszont már repetáztam is belőle.

 

4.) Három óriásplakát Ebbing határában

A film, ami egyszerre humoros és mégis nagyon drámai. Martin McDonagh rendező remek dramedyt forgatott le, ami egyértelműen a többször nézős kategória, hisz igen összetett. Remek a szerepében Sam Rockwell, Frances McDormand, illetve Woody Harrelson is. Nagyon fontos alkotás!

 

3.) Floridai álom

Az év tán leginkább szívbe markoló élményéről van szó. Egyszerre szép és végletekig megható. Egy komoly világot láthatunk, a nyomort gyerekek szemszögéből. De még így is piszok érzelmes és csodálatos film. Willem Dafoe mellékszereplő ugyan, de minden pillanata színtiszta zsenialitás.

 

2.) Kaliforniai rémálom

David Robert Mitchell eme alkotásában zseniálisan idézi meg a szürreális filmek egyik legnagyobb királyát, David Lynch-et. Kérem szépen, ebben a moziban egy csepp sablon sincs. LA igazi arca elevenedik meg a néző előtt, kendőzetlenül. Andrew Garfield meg… asszem, ez élete alakítása!

 

1.) Sóhajok

Luca Guadagnino filmje szintén nem mindenkinek való- egy ritka összetett művészhorror, még annál is sokkal több. Boszorkányság, őrület a kettészakított Berlinben, a ’70-es években. A direktor komoly mondanivalóval ruházta fel Argento eredetijét, s bizonyította, hogy Dakota Johnson remek színésznő. Egyes jelenetekre visszagondolva, még most is a hideg futkos a hátamon! 150 perc zsenialitás.

 

 

Íme, így alakult számomra a 2018-as év. Habár volt pár hiányzó, amit nem láthattunk nagyvásznon, de szerencsére a forgalmazók egyre több értékkel is bíró filmet vesznek meg. Remélem, ez a jövőben sem fog megváltozni majd.
Egyetértesz, vagy épp ellenkezőleg? Írd meg kommentben!
Kedveld az oldalt a Facebookon is!
Szólj hozzá

toplista top 30 2018 legjobb filmek