2021. jún 01.

Tom és Jerry - kritika

írta: Benny Bug
Tom és Jerry - kritika

Gyerekkorunk sokadik meggyalázása

Bizonyára sokak gyerekkorának volt meghatározó elem a Tom & Jerry sorozat, ami több generációt is sikeresen a képernyő elé tudott ültetni. Gyerek és felnőtt egyaránt megtalálhatta számítását a bohókás, egyszerű alapötletre épülő, ám szórakoztató és szerethető rajzfilmsorozatban. Természetesen nem kerülhette el a végzetét, ebből is készült egy mozikba szánt, élőszereplős-animációs hibrid. A kérdésem pedig egyszerű, mindazonáltal annál lényegre törőbb: de miért?

Lehet, hogy már egyáltalán nem én vagyok az eredeti rajzfilmsorozat célközönsége, mégis mind a mai napig elvagyok vele, ha éppen elém kerül egy-egy epizódja. Lehetséges, hogy ez a formátum kisebb/rövidebb adagokban jobban működik, de az is tény, hogy anno nem nézték hülyének a közönséget. Rendben, gyerekeknek készült elsősorban, de ez nem mentség, csak olcsó kifogás. Ezer meg egy animációs film, hasonló alkotás van, amit kicsi és nagy egyaránt élvezhet és szerethet. Megsúgom: a 2021-es Tom és Jerry nem tartozik közéjük.

A történt, mint olyan, nincs sok. Egér barátunk egy puccos szállodába költözik, azonban nemkívánatos vendéggé válik, mikor egy rendkívül gazdag és még annál is irritálóbb pár érkezik a hotelbe, hogy ott tartsák esküvőjüket. Jerry-nek mennie kell, így jön Tom, hogy megpróbáljon keresztbe tenni neki - ott, ahol csak tud. Épp úgy, mint a film a néző idegrendszerének...

A poénforrások olyan dolgokban merülnek ki, mint: valaki eltaknyol, hasra esik, belecsap a villám, stb... Értem én, hogy hasonló dolgok a rajzfilmsorozatban is voltak, ott azonban sokkal jobb érzékkel tálalták őket és többnyire kreatív benyomást tudtak kelteni. Itt az egész inkább érződik egy soha véget nem érő debil-parádénak, a fingós részeket látva pedig nekem égett a képem a készítők helyett. Ez már húsz éve is ciki lett volna, egy közepesen vállalhatatlan Adam Sandler-marhaságban...

Lehetek őszinte? Én tényleg megpróbáltam élvezni ezt a filmet és az elvárásaimat is olyan alacsonyra helyeztem, amennyire csak lehetséges. Mégsem voltam képes rá. Ez a film ugyanis szimplán rossz. Helyenként, nagyritkán megvillantja humorosabb oldalát is, ezek a jelenetek azonban olyan hirtelenséggel tűnnek tova, ahogy jöttek. Na jó, nem leszek igazságtalan: az egyes állatok animációs megvalósítása például tetszett, ezen a téren nem végeztek rossz munkát.

Az "emberi" szálat leginkább Chloe Grace Moretz és Michael Pena hivatott biztosítani. Előbbi számomra a tökéletes eye-candy megtestesülése. Kedvelem őt, látszik is, hogy próbálkozik -nem lehet nem szeretni ezért-, de nem ez lesz az a film, amiről büszkén mesél majd az unokáknak. Pena még nála is rosszabbul járt, karaktere ugyanis az egész film leggázabb pillanatait kapja - szó szerint akkor járt a legjobban, mikor szürke masszaként olvad bele a tömegbe.

 

Végszó:

 

A Tom és Jerry egyik milliók által kedvelt, klassz rajzfilmsorozat rossz, fáradt adaptációja. Nagyon trendi és modern próbál lenni, de közben saját magát rúgja tökön. Pedig nem egy olyan témáról van szó, amiből annyira nehéz volna egy tisztességes filmet csinálni. Csak ahhoz szükség lenne némi szívre is. Annak hiányában pedig nem marad más, mint gyerekkorunk sokadik meggyalázása a zöldhasúak reményében. Lehetett volna ennél is rosszabb? Minden bizonnyal. Sovány vigasz? Még annál is véznább...

 

 

 

HA TETSZETT A  CIKK ÉS A JÖVŐBEN SEM SZERETNÉL LEMARADNI A HASONLÓ DOLGOKRÓL, IRATKOZZ FEL YOUTUBE-CSATORNÁMRA ÉS NYOMJ EGY KEDVELÉST FACEBOOK-OLDALAMRA!

 

 

Szólj hozzá

premier vígjáték animációs Michael Pena Chloe Grace Moretz