2020. aug 17.

Robert De Niro legjobb alakításai

írta: Benny Bug
Robert De Niro legjobb alakításai

Top 10

A gengszterfilmek koronázatlan királya, az egyik legnagyobb színészlegenda, Robert De Niro ma ünnepli 77.születésnapját: Isten éltesse! Eme jeles esemény apropóján pedig úgy döntöttem, hogy összegyűjtöm nektek pár percben azt a 10 filmet, ahol a remek színész szerintem a legtöbbet hozta ki tehetségéből.

 

Természetesen ezen toplista nagymértékben az én véleményem tükrözi, a megértést előre is köszönöm!

 

Elsőnek pedig következzenek A top 10-ből kimaradt, de attól még remek alakítások (ezek sorrend nélkül): 

 

Jon Rubin- ÜdvözletekSzia,anyu!, Johnny Boy- Aljas utcák, Alfredo Berlinghieri- Huszadik század, Jimmy Doyle- New York, New York, Rupert Pupkin- A komédia királya, Harry Tuttle- Brazil, Leonard Lowe- Ébredések, Sam "Ace" Rothstein- Casino, Neil McCauley- Szemtől szemben, Louis Gara- Jackie Brown, Paul Vitti- "Pánik"-filmek, Captain Shakesperare- Csillagpor, Jonathan Flynn- Mocsokváros utcáin

 

 

No de akkor ne is húzzuk az időt, vágjunk bele!

 

10.) Cape Fear: A rettegés foka- Max Cady (1991)

A színész itt nem maffiózót, hanem egy kíméletlen és elvetemült pszichopatát alakított, aki kegyetlen bosszúhadjáratba kezdett ellenfele ellen. Már-már hidegrázósan valószerű De Niro alakítása, elképesztő erejű és áttörő.

 

9.) Bronxi mese- Lorenzo (1993)

Tulajdonképpen De Niro ebben a filmben csak mellékszerepet tölt be, de a remek korrajzot is alkalmazó Bronxi mesét mégis ő vitte el részben a hátán, sőt még a rendező is ő maga volt, mi több: ott is kiváló munkát végzett.

 

8.) Angyalszív- Louis Cyphre (1987)

Nem vagyok hajlandó vagyok elárulni, hogy a mester itt kit játszott, de annyit garantálhatok, hogy meg fogtok lepődni, mikor erre fény derül. Ez a szerep pedig nagyon jól állt neki, hisz zsenialitásából rengeteget hozzáadott a karakteréhez. Figyeljétek a tojásevős jelenetet!

 

7.) Aki legyőzte Al Caponét- Al Capone (1987)

Itt De Niro a legendás gengsztert, Al Caponét keltette életre, és ez nem túlzás: teljesen úgy nézett ki mint az alvilág akkori ura, rengeteget hízott is a szerepért. Karakterének ellenfele egyébként a filmben Kevin Costner volt.

 

6.) Nagymenők- James Conway (1990)

Martin Scorsese egyik leghíresebb maffiás darabjában Robert De Niro gyakorlatilag karaktere egész életét végigkísérte. A kb. 3 órás eposz során elképesztő a karakterfejlődése. Maradjunk annyiban, hogy De Niro minimum zseniális, ahogy halad előre a cselekmény.

 

5.) A Keresztapa 2- Vito Corleone (1974)

Kicsit itt is inkább mellékszerep az övé, de nem lényegtelen, ugyanis a Marlon Brando által játszott „maffiafőnök”  fiatalabb verziója, egyfajta előzménytörténet formájában. Lehengerlő alakítás, Oscart is kapott érte.

 

4.) A Szarvasvadász- Michael (1978)

A film 5 Oscar-díjat nyert, de meg is érdemelte mindet. A több mint 3 órás, Vietnam poklát valószerűen bemutató filmben De Niro egy elképesztően komplex karaktert kelt életre. Alakítása minden kétséget kizáróan a kiemelkedő fajtából való.

 

3.) Volt egyszer egy Amerika- Noodles (1984)

Sergio Leone gengszterfilmje gyakorlalatilag maga a műfaj csúcsa, melynél jobb azóta sem igen készült. Természetesen ebben jócskán közrejátszott De Niro szerepe is, aki elképesztően hiteles és megrázó is volt egyben. Lehengerlő, az utolsó jelenetet pedig külön érdemes figyelni. Abban a rövid részletben minden benne van, amitől színész egy színész.

 

2.) Dühöngő bika- Jake La Motta (1980)

De Niro a Keresztapa 2 után ezen alakításért is megkapta a legnagyobb elismerést. Ugyanakkor, meg is érdemelte, ugyanis ebben a fekete-fehérben forgatott önéletrajzi drámában minden benne van: zseniális filmalkotás zseniális főszereplővel és utánozhatatlan hangulattal.

 

1.) Taxisofőr- Travis Bickle (1976)

Martin Scorsese felejthetetlen, megrázó erejű filmalkotásában De Niro legjobb alakítását nyújtja. Elképesztő karakterfejlődés, remek motivációk és egy megdöbbentően hiteles alakítás- na meg ugye az elmaradhatatlan "taraj". Travis Brickle joggal let az évek során kultkarakter.

 

Ha tetszett és a jövőben sem szeretnél lemaradni a hasonló dolgokról, iratkozz fel YouTube-csatornámra és nyomj egy kedvelést Facebook-oldalamra!

 

 

 

Neked mi a kedvenced a színésztől?

Várom a véleményed kommentben!

 

Szólj hozzá

toplista top 10 Robert De Niro Martin Scorsese legjobb alakítások