Brutális filmek, amiken rosszul lettek a nézők
2020. május 25. írta: Benny Bug

Brutális filmek, amiken rosszul lettek a nézők

Sokkoló mozik, amik kicsapták azt a bizonyos biztosítékot...

 

Ha tetszett a video vagy a cikk és még szeretnél hasonlókat látni, akkor támogasd munkásságomat egy feliratkozással!

 

 

Eredeti szöveg (kisebb módosításokkal):

 

Mélyen tisztelt lányok és srácok, üdvözöllek titeket!

 

Bizonyára ti is láttatok már nem is egy olyan filmet, ami felkavaró tartalma és jelenetei miatt nagyon kiakasztott titeket, hogy aztán utána akár hosszú napokig is veletek maradjon az élmény. Egy-egy ilyen eset akkor még kellemetlenebb tud lenni, ha éppen a mozivásznon futsz bele egy ilyen élménybe: számtalanszor előfordult már, hogy a nézők nem unalom vagy érdektelenség miatt hagyták el a mozitermet, hanem mert egyszerűen már nem bírták tovább nézni azokat a válogatott borzalmakat, amiket a vásznon láthattak. Persze az is igaz, hogy a határok egyre jobban eltolódtak az évek múlásával, hisz ami mondjuk sokkoló lehetett ötven ezzel ezelőtt, az ma már nem feltétlenül az.

De az az öt film, amit most gyűjtöttem össze nektek, garantáltan emlékezetes lesz mindenki számára, aki csak belekezd, hisz kötődtek hozzájuk botrányok rendesen. Felhívnám arra a figyelmet, hogy innentől inkább az erősebb idegzettel bíró személyek folytassák csak a cikket, illetve az itt látható filmekhez is kell egy kis gyomor, szóval tényleg csak óvatosan!

 

 

No de ne is húzzuk tovább az időt, vágjunk bele!

 

 

5.Kutyaszorítóban

 

 

 

Nehezen hiszem, hogy Quentin Tarantino személyét túlzottan bőven kellene ismertetnem, hisz nagy valószínűséggel mindannyian ismeritek a geek videotékás srácból napjaink egyik legjobb rendezőjévé avanzsáló úriembert. Tarantino filmjeinek visszatérő elemei az igazán durva és válogatott káromkodások, no meg iszonyú nagy mennyiségű vér és erőszak, mindez nyakon öntve igazán különc karakterekkel.

 A legérdekesebb eset a spanyolországban tartott Stiges Film Festivalon esett meg, ahol nem más hagyta el a termet többedmagával, mint a szintén rendezőként tevékenykedő Wes Craven. Ha a neve így elsőre nem is feltétlenül mond sokat nektek, a munkásságával már biztosan találkoztatok, a nevéhez köthetőek olyan horrorok, mint a Sziklák szeme, Az utolsó ház balra vagy a Sikoly összes része. Kicsit azért érdekes, hogy Craven nem bírta végignézni a filmet, hisz maga is elég erőszakos, durva horrorokkal szerzett magának hírnevet.

Az a bizonyos jelenet egyébként a film közepe környékén történik, amikor a Michael Madsen áltlal játszott karakter egy megkötözött zsaru fülét vágja le kínzás közben, mialatt a háttérben a „Stuck in the Middle With You” című szám szól éppen.

 

4. Az ördögűző

 

 

William Friedkin mesterműve szinte minden horrorokkal foglalkozó toplistára felkerül, sokak szerint azóta sem tudott senki ijesztőbb vagy felkavaróbb filmet forgatni. Ennek ellenére, akadt azért pár bátor és vakmerő néző, aki bevállalt egy kis esti borzongást a haverokkal némi sör előtt.

Ennek pedig meg is lett az eredménye, ugyanis tömegesen számoltak be ájulásokról, mert a nézők egyszerűen nem bírták idegekkel a látottakat, sokan pedig inkább kisétálták félúton, mielőtt ez megtörténhetett volna velük. Sok mozi egyébként a jegy mellé grátiszba adott a nézőknek egy hányózacskót is, legalábbis így szól a városi legenda, bár erről konkrét bizonyítékot nem találni. Ugyanakkor, én valahogy nem feltétlenül zárnám ki, hogy ez megtörtént. Nem is beszélve arról, hogy több nézőnek is ki kellett hívni a mentőket, mert annyira rosszul lettek, hogy akár az életük is veszélybe került, egy New Yorki nő pedig a film megtekintése után saját fürdőkádjában vetélt el.

A legbizarrabb eset mégis talán az volt, mikor az egyik jegyszedő beesett a metro alá és elvesztette az egyik karját, nem sokkal később pedig holtan találták az édesanyját. Ennek hivatalosan semmi köze a filmhez, de jobban belegondolva, azért iszonyú kiakasztó és abszurd tud lenni még így is.

 

 

3. Visszafordíthatatlan

 

 

Az argentin botrányfilmes, Gaspar Noé mindig is értett ahhoz, hogy kiakassza a nézőket, de szerintem egyik másik alkotásával sem ment olyan messzire, mint tette azt a 2002-ben bemutatott Visszafordíthatatlan című drámában.

A rangos Cannesi filmfesztiválon esett meg, hogy több mint 250 ember sétált ki a vetítésről, valakinek pedig még orvosi segítséget is kellett hívni. Persze ezen annyira ne tessék meglepődni, hisz az egész film legfelkavaróbb jelenete egy elnyújtott nemi erőszak, amiből gyomorforgatóan sokat mutatnak. Érdekes egyébként, hogy a bent maradt ítészek öt percnyi vastapsot adtak a filmnek, ám a másik tábor már nem éljenzett annyira, hisz betegnek és feleslegesnek tartották az egészet.

Nem volt közönség, amelyiket ne osztotta volna meg a film, volt, aki meg is jegyezte, hogy az elmúlt 25 évben egyszer sem fordult még elő ennyire extrém eset a fesztivál történetében. Érdekes, hogy a Visszafordíthatatlan ennek ellenére nem horrorfilm, azonban attól még simán kicsapja a biztosítékot az erős idegzetű nézőknél is, szóval tényleg csak akkor kezdjetek bele, ha úgy gondoljátok, mindent is bírtok. De még ebben az esetben is ki fogtok borulni…

 

 

2. Nyers

 

 

Mégis mennyi kedvességet lehet várni egy olyan filmtől, ami röviden és tömören arról szól, hogy egy vega csaj rákap a húsra – csakhogy elsősorban nem a haszonállatok elfogyasztása után kezd el fékezhetetlen vágyat érezni, hanem embertársai húsát kívánja egyre őrjítőbb módon. Igen, eltaláltátok, ez sem az a mozi, amit a Minimax délelőtti sávjában kellene keresni.

A Torontoi filmfesztiválon volt egy különleges, éjféli vetítés. Két ember hamar elképesztően kényelmetlenül kezdte érezni magát a kannibalizmust is magába foglaló, erősen korhatáros képsorok láttán, az egyikük pedig orvosi segítségre is szorult.

Igaz, itt nem egy nagy tömeget érintő eseményről van szó, de az egész film annyira sokat muatat és kiakasztó, hogy minden elismerésem annak, aki végig tudja nézni. Nem rejtenek el semmit a néző szeme elől, habár az is igaz, hogy a story morális szempontból mindenképp túlmutat a szokásos, unalom ismert sablonokon, szóval ha van hozzá gyomrod, akár még be is jöhet. Bár, igazából az sem gond, ha nincs, mert tényleg nem éppen a világ legkönnyebb élménye végignézni ezt a bizarr, kannibalizmussal átitatott coming of age történetet.

 

 

 1. A ház, amit Jack épített

 

 

A dán botrányfilmes, Lars von Trier mindig is érdekes színfoltja volt a mozi világának. Sokan zseninek tartják, míg mások nem értik a hájpot körülötte, azt azonban nem tagadhatja senki, hogy filmjei nagy hatással vannak a közönségre – persze sokszor inkább negatív értelemben.

Menjünk egy kicsit vissza Franciaföldre, azaz Cannessba! A drága rendező évekig ki volt tiltva a fesztiválról a nácizmussal kapcsolatban tett nyilatkozata miatt. Végül bűnbocsánatot nyert és visszatérhetett A ház, amit Jack épített című filmjével, amit versenyen kívül mutattak be.

Az egész film nagyon durva és kegyetlen, hisz egy sorozatgyilkos elméjének legbelső zugait fedezheti fel a néző. Jack pedig nem kíméli sem az ártatlanokat, vagy a védtelen nőket, sőt a holttesteket sem – de a legkiakasztóbb a nézők számára mégis az volt, amikor vadászpuskával lőtt agyon két kisgyereket, akiknek kis túlzással az egész fejük lerobbant utána.

Ez a kétséglívül sokkoló jelenet pedig rengeteg nézőnek tett be, több mint 100 ember hagyta el a vetítést. "Ez undorító", tette hozzá egy nő, útban kifelé a teremből. Végül nagyjából a nézők fele távozott idő előtt, a bent maradtak azonban ovációval és vastapssal jutalmazták a minden téren formabontó és kegyetlen filmet. A botrány azonban eddigre már elkerülhetetlen volt…

 

 

Kedves lányok és srácok, ez a mai cikk ennyi lett volna. Nagyon remélem, hogy tetszett és érdekesnek találtátok a témát. Ha ez így van, akkor ne felejtsetek el feliratkozni a YT-csatornámra. Ha mást nem is, annyit mindenképp megígérhetek, hogy egyedi tartalmakkal jövök majd, amiket máshol nem találtok majd meg, szóval szerintem van esély arra, hogy találtok kedvetekre való dolgokat. Köszönöm szépen, hogy elolvastatok-meghallgattátok, legközelebb pedig újra találkozunk. Addig pedig legyetek nagyon jók, sziasztok!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kritikairoda.blog.hu/api/trackback/id/tr6715716416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TarzanKolompar 2020.05.26. 13:50:58

Nekem a Midsommar volt ilyen. Végignéztem, mert érdekelt. Az utolsó fél órában viszont csak az járt a fejemben, hogy "ezt meg minek kellett..."
Amúgy ötletes film, csak hát lehet ezt jobban is csinálni.

Bocimaster 2020.05.26. 13:51:07

Én egy horror filmen lettem csak rosszul, az pedig a Romok (The Ruins) volt. Az a rész amikor elkezdi az egyik szereplő magát felvágni és a testében levő indákat kihúzogatni miközben ömlik a vére annyira gusztustalan, hogy szabályosan hányigerem lett.

Szelid sunmalac 2020.05.26. 13:51:14

Nalam mindenkepp befer a top 3ba Orban evertekelo beszede is

rockjano 2020.05.26. 13:51:24

Ezek alapvetően mind remek filmek.

Az emberek érzékenysége sokat változott az évek során és egyénileg is máshogy éli meg ezt mindenki

Annó az Alienről is mentek ki a moziból emberek erre személyesen emlékszem.. ma már senki nem tenné...

Vannak sokkal gyengébb és kiakasztóbb filmek is...

Stella24 2020.05.26. 13:51:32

a Serbian film az egyik leggyomorforgatobb mozi volt, amit valaha lattam. kar hogy kimaradt a listarol, mert tenyleg extra durva.

Takacsi 2020.05.26. 13:51:40

A "Visszafordíthatatlan" láttam annak idején moziban, és bár nem jöttünk ki tényleg sokkoló élmény volt. A film egyébként nagyon jó, leszámítva azt a bizonyos jelenetet. Hetekig a hatása alatt voltam, tényleg sokkolt. (nem tudom, hogy hányan mentek ki, de mentek az biztos)

kéki béla 2020.05.26. 13:52:04

Enzúra. Ez rosszabb, mint a sok összehordott marketing hülyeség.

petimegmondja 2020.05.26. 13:52:27

Pier Paolo Pasolini Salò, avagy Szodoma 120 napja fekáliaevős jelenete elött a Művész mozi addig teli terme félig kiürült, majd a jelenet közben a maradék kétharmada is kirohant... Többen öklendeztek és amikor kijöttünk a film végén, még voltak az aulában akiket a társaik, meg a személyzet pátyolgatott.

A horrort egyszerűen nem tudom élvezni, mert folyamatosan ott motoszkál bennem a kisördög, hogy ott van körülöttük a stáb, a vér mű, a levágott, szétszakadt testrészek szilikon, vagy cgi.
Ezzel szemben, Pasolini filmje alatt hiába győzködtem magam, hogy az csak csokival kevert kekszmorzsa, valahogy mégis felfordult a gyomrom tőle, mert ez a háború alatt akár meg is történhetett...

axolotl77 2020.05.26. 13:52:31

Wes Craven elhagyja a nézőteret? Micsoda képmutatás!

Drago Brutic1 2020.05.26. 13:52:43

Az Ördögűző ma már kis könnyed matinéműsornak hat mondjuk Gaspar Noé jelenetei mellett (mellesleg nekem gyomorforgatóbb volt, amikor rögtön a film elején leamortizálják egy vendég fejét a melegbárban)
De azért a 70-80-as évek is szálított keményebb trasht, mint az Ördögűző. A Cannibal Holocaust-nál lebilincselőbben gyomorforgató filmet nehéz csinálni. Ott volt az, hogy a film eredménye nem fesztiváldíjak, hanem egy bűnügyi tárgyalás lett.

Csaba121 2020.05.26. 13:52:56

Azért az emberi százlábú bármely része sem akármi!!!!

egyinges 2020.05.26. 15:34:25

Erre a listára Lolka Bolka, Kockásfülü nyúl is beférne. Szerb film, Kés filozófiája, Salo... ilyeneket vártam, nem egy krimit Tarantino-tól

Argus_ 2020.05.26. 15:34:29

A Cannibal Holocaust és Az emberi százlábú borzasztóbbak voltak. Hatásaikban.

gyászhuszár 2020.05.26. 15:34:35

@Csaba121: na en is ezt akartam irni. ilyet hogyan lehetet megrendezni es leadni. gusztustalan es beteg

Színes Géza 2020.05.26. 15:34:38

Szép gyűjtemény!
Hadd ajánljam még a listára a Veled is megtörténhet c. opuszt.

Kánikula 2020.05.26. 20:56:53

@Stella24: Az egy full beteg film. A csecsemős meg a vége a saját gyerekével, durva..

]{udarauszkasz 2020.05.26. 20:57:01

@Színes Géza: ez kesz:D felesegemek nyomjak egesz delutan:)
Egyebkent nalam minden johet, egeszen addig, amig nem noket es gyerekeket kinoznak. Martirok, stb. Ehhez kepest az Az, vagy a Dolog, az Ordoguzo kedves allatfilmek, mint a Tom es Jerry.

Csikós Zsolt 2020.05.26. 20:57:18

Én a Sweet Movie (Dusan Makavejev) vetítésén lettem elég rosszul, pedig bírom a nehéz filmeket. Ráadásul a nézőtér ajtajában mindenkinek egy kis tasak "Sweet Movie"-feliratú kristálycukrot osztottak ki... Aki látta a filmet, tudja, miről beszélek. De ettől még rohadt jó film, azóta háromszor megnéztem.

Budapest a kutyaszar városa 2020.05.26. 20:57:21

@Szelid sunmalac: Az önkormányzatok kínzása, lassú kivéreztetése a legprofibb horror a csúti bandavezértől !

Alkibiadész [alkibiadesz.blog.hu] 2020.05.27. 15:11:21

A Netflix most hozta fel a Deliverance című 1972-es alkotást, olyan sztárokkal, mint John Voight és Burt Reynoldssal. Állítólag az is durva film, benne meleg erőszakolós jelenettel... felvettem a listámra...

www.youtube.com/watch?v=sckWeXMLsac

Alkibiadész [alkibiadesz.blog.hu] 2020.05.27. 15:12:00

Valóban nem túl erős a lista. A Salot moziban láttam gimnazistaként, inkább találtam egyszerűen szarnak a filmet, mint ijesztőnek. Pasolini nekem sokszor tűnt bosszantóan tehetségtelennek.
A Visszafordíthatatlant moziban láttam, inkább nevezném megrendítőnek. Főleg amikor a végén Beethoven hetedik szimfóniájának számomra kedvenc tétele megy. Számomra nagyon szomorú történet.
Tarantinót utáltam régebben, főleg amikor nagyon hypeolták, de most már kifejezetten rajongója lettem. A bejegyzésbe bevágott képbeállítás nagyon tetszik, sok rendhagyó képbeállítás avan, amelyek nagyon tetszenek. Az Ördögűzőt sosem láttam, de a cikkben lévő éjszakai fényképezés nagyon tetszik.
Kevés olyan film volt, amelynek durva jelenetét nem bírtam nézni, de az egyik ilyen nálam a Texasi láncfűrészes gyilkos jelenete volt, amikor az elején valahol láncfűrésszel kergeti lepedők között a fiatalokat a fazon és az egyiknek térdnél lekapja a lábát... aztán később élve, de hátában húskampóra felakasztva találja meg Jessica Biel a pincében... ott igazából a hangulat ábrázolás volt zseniális a rendező részéről, az tette különösen nyomasztóvá a jelenetet. A másik Eli Roth Motel című filmjében volt, egyik jelenetben ollóval elvágja az egyik szereplő a talán japán lány fityegő kiesett szemét. Jujj, az durva volt.

moonshadow 2020.05.27. 15:12:08

Ezek a rendezők, pl. Lars a saját tudati trutyijától próbál megszabadulni ezen a módon, nem is tudom nem csináltok-e azzal hülyeséget, hogy befogadjátok a tudatának székletét.

Eugene Horse 2020.05.27. 15:12:18

Jó lista, én még megemlíteném a Men behind the sun című kínai filmet, ami a japánok kegyetlenkedéseit mutatja be egy orvosi kísérleti telepen, na ahhoz tényleg gyomor kell, az egyik jelenetben valódi hullát használtak, cgi a nyomába sem érhet.

Lorrh 2020.05.27. 15:12:32

@petimegmondja: Nekem DVD-n volt meg a Salo, de nem bírtam, lekapcsoltam és a lemezt is összetörtem szó szerint, nehogy valaki más kezébe jusson ez a borzalom.

A nép fia 2020.05.27. 15:12:42

A Cannibal Holocaust kapcsán konkrétan beperelték a film készítőit, amiért kivégezték, megölték, megskarpolták az őslakosokat.
Be kellett mutatni a színesbőrű színészeket a bíróságon, hogy: nézzétek, tessék, csak színészek! Eljátszottuk a dokumentumfilmet, nem igazából csináltuk meg!

pizo 2020.05.27. 15:12:49

@Drago Brutic1: A Cannibal Holocaustnál még szakértők sem tudták eldönteni, hogy a film valós mészárlást/gyilkolást mutat be, vagy trükkfelvétel... és ez még a CGI előtt volt.

Zoli

Michel Djerzinski 2020.05.27. 21:45:22

@Lorrh: Álságos és prűd vagy, ráadásul még korlátolt és tájékozatlan is. Ilyen esetek milliószámra történtek az emberi történelem során. A Salo filmje csak az egyik, ami az emberi természet sötét és gonosz oldalával szembesíti a nézőt, a Kés filozófiája vagy a Men behind the sun szintén ilyenek.

Michel Djerzinski 2020.05.27. 21:45:27

@egyinges: IGAZAD VAN!
A Kés filozófiája kimaradt. Úristen... (...és főleg, hogy megtörtént.)

Michel Djerzinski 2020.05.27. 21:45:41

Nos, a felsoroltak közül kettő a vicc kategóriája: Tarantino filmje (engem soha nem fogott meg Tarantino művészete, a filmjei erősen túlértékeltek, még akkor is, ha egyedi, tényleg sajátos filmes nyelvet honosított meg); a Kutyaszorítóban és az Ördögűző is kiváló filmek, de távol áll a brutális jelzőtől.

Íme három film, ami sokkal inkább ebbe a felsorolásba illett. Senkit ne tévesszenek meg a jelzők (horror és egyéb faszságok), csak a Port.hu-féle hülyeségek, amikből az Indexen is sok van. Tehát:

- Szerb film (port.hu/adatlap/film/tv/srpski-film/movie-113018)
- Az emberi százlábú 1. és 2. (port.hu/adatlap/film/tv/az-emberi-szazlabu-the-human-centipede-first-sequence/movie-138264),
ÉS TERMÉSZETESEN EGY KLASSZIKUS:
- Salo, avagy Sodoma 120 napja (port.hu/adatlap/film/tv/salo-avagy-sodoma-120-napja-salo-o-le-120-giornate-di-sodoma/movie-2163)

Eugene Horse 2020.05.30. 15:09:33

@A nép fia: rosszul tudod, a filmesek nem öltek embert, per tényleg volt, de állatkínzás miatt, majmot és teknőst koncoltak fel ténylegesen a filmben, ezért perelték be őket állatvédő szervezetek.

Stella24 2020.05.30. 15:09:37

@Kánikula: a vége engem is eléggé megviselt, de mindennek a teteje a kardos/ bárdos/ nemtudom milyen eszközös jelenet volt, mikor hátulról és kb kettékaszabolja a csajt. Na ott majdnem felkeltem és kimentem a teremből. Nagyon sokáig hordoztam magamban sok jelenetet a filmből, hetekig hónapokig. Borzasztó beteg egy film ez, nem csodálom, hogy nagyjából nincs ország ahol ne lenne tiltólistás.