2020. máj 15.

Híres személyek Assassin's Creed játékokban

írta: Benny Bug
Híres személyek Assassin's Creed játékokban

A múlt különös figurái

Ha tetszett a video vagy a cikk és még szeretnél hasonlókat látni, akkor támogasd munkásságomat egy feliratkozással!

 

 

Eredeti szöveg:

 

 

Szinte hihetetlen, de az Assassin’s Creed első része még 2007-ben jött ki, amit azóta számos folytatás követett. Elég hamar nagy népszerűségre tett szert, a fejlesztőcsapat, a francia Ubisoftnak pedig az eladásokkal kapcsolatban sem kellett szégyenkeznie. Sőt, az új részt, ami Valhalla címre hallgat, épp a napokban leplezték le.

Valljuk be, a sorozat alapkoncepciója tényleg meglehetősen különleges: a játékos az asszasszin testvériség és a templomos lovagrend évezredes csatározását helyezi középpontba, csak éppen mindegyik rész más történelmi korban játszódik. A főszereplők eddig minden esetben fikcionális személyek voltak, ettől függetlenül azonban minden epizódban tiszteletét tette több valós történelmi személy is.

Most közülük választottam ki nektek az 5 legérdekesebbet. Csak úgy szólok, hogy a video abszolút nem a száraz tényekre fókuszál elsősorban, inkább olyan dolgokat gyűjtöttem össze, amiket iskolai tanulmányaitokból nagy valószínűséggel nem ismertek, mert a történelemkönyvek nem voltak restek elhallgatni ezeket az információkat.

Ne is húzzuk az időt, vágjunk a dolgok közepébe!

 

 

 

5.) George Washington

 

 

Az Amerikai Függetlenségi Háború, meg úgy kvázi az egész korszak egyik legfontosabb képviselője nem más, mint George Washington. Érdekes, hogy az Egyesült Államok későbbi első elnökének kilenc testvére volt, közülük hat meg is érte a felnőttkort. Egyébként, az egyetemen vámtisztviselőként végzett, ám érdeklődését hamar a szabadkőművesség irányába fordította, habár nem bírt túlzottan nagy befolyással a szervezeten belül.

Washington egyébként az 1754-es francia-india háború idején minimum dobogós volt Fortuna asszony kegyeltjeinek listáján, hisz életben maradt, dacára annak, hogy négy golyó fúrta át a kabátját és két lovat is sikeresen kilőttek alóla. Ettől függetlenül, haladt előre szépen a ranglétrán, 28 éves korára már ezredesi rangot birtokol.

Jelentős szerepet vállalt a Függetlenségi háborúban, ami 1775 és 83 között zajlott. Nagy stratégaként vált ismertté, emellett egyike volt a győztes hadvezéreknek. Egy kicsit segédkezett az USA alkotmányának megírásában is, mielőtt még ugyanabban az évben, 1787-ben megválasztották az Amerikai Egyesült Államok legelső elnőkének, ezt a posztot pedig be is töltötte tíz évig.

Életének alkonyán egyébként lazán megalapította az Államok akkoriban legnagyobb desztilláló üzemét, ami szépen hozta is a bevételt.

Halála 1799-ben következett be. Minden egy torokgyulladással kezdődött, ám hiába próbáltak segíteni rajta. Többször is eret vágtak nála, ennek eredményeképp egyébként 2,5 liter vért vesztett összesen – szerintem belegondolni is rossz abba, miket élhetett át. Halálát igazából épp ez a nagy rendű vérveszteség okozta, december 14-én.

Nem meglepő módon Washington a harmadik részben tűnik fel, sőt egészen fontos szerepet kap a történetben. Kicsit meg toldották-foldották személyét az eredetileg ismert információkhoz képest, illetve az egyik DLC, azaz letölthető tartalom, a The Tyranny of King Washington kifejezetten szerény személye körül forog.

 

 

4.) Charles Dickens

 

 

A viktoriánus Anglia tán legnagyobb írója műveiben gyakran tette központi témává a nyomort és nélkülözést. Tizenkét éves koráig egyébként nyugalomban és harmóniában telt élete, ám ezután gyökeres változás következett be: apja eladósodott, később pedig börtönbe került. A fiatal srácnak dolgoznia kellett ahhoz, hogy valahogy kínkeservesen meg tudjanak élni, gyakorlatilag hétről hétre igen minimális összegből tartották el magukat.

Később egy örökségnek köszönhetően némi lóvé állt a házhoz, ám az anyja ennek ellenére nem vette ki fiát a műhelyből, amit saját állítása szerint soha nem bocsájtott meg neki.

24 éves volt, mikor kiadásra került első regénye, a Pickwick Klub, amit számost további, mára már klasszikusnak mondható mű követett, mint a Twist Olivér, Karácsonyi ének és a Copperfield Dávid. Ekkor már nem küszködött anyagi problémákkal, de írásaiból tisztán leszűrhető, hogy a gyerekkori tragédiák kísértő emlékei végigkísérték egész életét.

1865-ben egyébként túlélt egy vonat-szerencsétlenséget: a vonat kisiklott és a vagonok belezuhantak a patakba, azonba ő első osztályon utazott, így megúszta az esetet fizikai sérülések nélkül – ám ezen trauma is ott maradt vele élete végéig, ezután már nem írt sokat, egy regényét fejezte csak be. Nagyon különös, hogy halála éppen az eset ötéves évfordulóján történt meg – az meg szintén az, hogy hiába kérte, hogy rochesteri katedrálisban temessék el, ez végül nem történt meg és westminsterben helyezték örök nyugalomra.

Dickens a Syndicate elején tűnik fel: túl nagy hangsúlyt nem kapott a játékban, de egyfajta kameo-szerő megjelenése is érdekes. Ebben nem vagyok biztos, de talán pár mellékküldetés is akadt, amit kifejezetten ő adott a játékos számára.

 

 

3.) Leonardo Da Vinci

 

 

A Reneszánsz korszak legnagyobb elméje jóval kora előtt járt, igazi polihisztor volt. A Mona Lisa körüli rejtély és Az utolsó vacsora akár egy komplett videot is meg tudna tölteni, de Da Vinci nem csak erről volt híres. Messzemenőleg ismerte az emberi test felépítését – ebben nyilván segítették a hullák is, amiken kísérletezett, miután azokat eltulajdonította a hullházból.

Érdeklődött a különböző szerkezetek megtervezése iránt is, gyakorlatilag a repülőgép és a harckocsi akkori prototípusát is ő készítette el, illetve agyalta ki – persze ezek messze vannak attól a formától, amilyennek napjainkban ismerjük őket, mindazonáltal szerint mindenképp érdekes tudni, honnan is indultak ezek a dolgok.

Talán nem sokan tudtátok, hogy a nagy polihisztort korában sokan illették homoszexualitás vádjával is – bebizonyítani ezt ugyan senkinek nem sikerült, illetve ő maga sem jelentette ki konkrétan.

Halálát 1519-ben agyvérzés okozta, 67 évet élt, de ezen idő alatt annyi mindent tett, amit a legtöbben háromszor ennyi idő alatt sem tudnának véghezvinni. Egy igazi félelmet nem ismerő művészt ismerhetett általa kora, akit sokan nem értettek meg, vagy egyenesen őrültnek tituláltak – minden azonban csak annyit jelent, hogy eredeti ötleteinek és világlátásnak köszönhetően jócskán kortársai előtt járt.

Az Assassin’s Creed második részében és a Brotherhhod-ban egyaránt tiszteletét teszi: a főhős, Ezio nagy barátja, emellett több találmányát is elsőkézből próbálhatjuk ki, egyszer pedig a megmentésére is kell majd sietnünk.

Ha érdekel az élettörténete és korai évei, A Da Vinci Démonai című sorozatot nagy szeretettel tudom ajánlani, ugyanis meglehetősen jól sikerült.

Korábban felmerült, hogy Leonardo Di Caprio játszhatná el névrokonát egy mozifilmben – aki egyébként onnan kapta a nevét, hogy épp Leonardo festménye előtt rúgott egyet anyja hasában. A sors iróniája, vagy nem is tudom minek nevezzem. Mindenesetre én a filmet nagyon adnám, nem tudom ti hogy vagytok vele…

 

 

2.) Feketeszakáll

 

Feketeszakáll, avagy polgári nevén Edward Thatch egyike volt azon kalózoknak, akik nevét rettegték az egész Karib-térségben. Valamikor 1716-ban csatlakozott Benjamin Hornigold kapitány legénységéhez, ám miután az felhagyott a kalóz-lét kínálta mókákkal, Thatch kibővítette a hajót és átnevezte azt Anna királynő bosszújára.

Gúnynevét nagyon meglepő módon hosszú, fekete szakálláról kapta, amihez még nem túl bizalomgerjesztő megjelenés is társult. Egy időre egyébként királyi kegyelmet is kapott, de rájött hogy a naplemente idején való békés pipázgatás nem épp az ő szakterülete, ezért hamarosan újabb portyázásokra indult.

Egy bizonyos Robert Maynard nevű főhadnagy csalta egyébként csapdába teljes legénységével együtt, esélyük sem volt vele szemben. Feketeszakállt lefejezés formájában érte utol a halál, méghozzá 1718 novemberében.

Korabeli feljegyzések alapján egyébként szakállát copfokba fonta, azokhoz pedig színes, apró szalagokat kötött. Cseppet sem bizalomgerjesztő megjelenése dacára nagy valószínűséggel a lehetőséghez képest nem sokszor folyamodott erőszakhoz. Sőt, még olyan feljegyzés sem maradt fenn, hogy az elfogott személyeket bántotta vagy kínozta volna. Úgy látszik, neki fenyegető aurája és szakálla is elég volt ahhoz, hogy rémületet keltsen az emberekben.

Thatch a játék negyedik részében bandázik egyébként a főszereplő Edward Kenway-jel: több misszió során is feltűnik, illetve nem meglepő módon a történet szempontjából is egészen fontos szerepet játszik.

Ha jobban érdekel a figura jelleme, ajánlom a három évados Fekete vitorlák című sorozatot is, melyben ő is feltűnik.

 

 

1.) Marquis De Sade

 

 

HA van a francia történelemnek iszonyú bizarr alakja, akkor az kétségkívül ő. A legtöbbek szerint nem volt minden rendben nála odafönt, sokan bomlott, megbízhatatlan elmének tartják. A nevéből származik egyébként a „szadizmus” szavunk is, ami már eléggé előrevetíti, hogy nem éppen átlagos vagy beszámítható figuráról van szó.

74 évet élt, ezen idő alatt pedig olyan tetteket követett el, mint egy ló nyilvános bántalmazása, örömlányok verbális bántalmazása vagy éppen megkorbácsolása. A márki egy orgia alkalmával egyébként kőrisbogárpáncélt kevert az ételbe, hogy azzal is fokozza a hangulatot meg a vágyakat. Végül szodómia és mérgezés vádjával is elítélték.

Nagyon bizarr, hogy élete során öt rezsim is elítélte és börtönbe vagy szanatóriumba zárta, több mint 13 évet töltött ilyen helyeken összesen, kétszer pedig halálra is ítélték, ám akkora mákja lett, hogy mindkétszer sikeresen megúszta a dolgot. Élete alkonyán egyébként írni is elkezdett, leghíresebb műve a Szodoma 120 napja, ami akkoriban rendesen kicsapta a biztosítékot minden jóérzésű vagy éppen felkészületlen olvasóban. 1975-ben eme írása alapján készített filmet hasonló címmel Pier Paolo Passolini, amit azóta is az egyik legnagyobb botrányfilmként tart számon a történelem, annyi országban tiltották be, hogy azt napestig lehetne sorolni.

A drága Márki az Unity alcímű epizódban teszi egy rövid időre tiszteletét, ahol részegen, egy eldurvult parti utáni reggelen folytat egy kis fura eszmecserét a főhőssel – van egy olyan érzésem, hogy az itteni ábrázolása nem áll távol a valóságtól.

Filmkedvelőknek ajánlott néznivaló a Sade Marki játékai címe mozi, melyben olyan nagy nevek játszanak, mint Kate Winslet vagy a friss Oscar-díjas Joaquin Phoenix.

 

 

Kedves mindenki, ez a video/cikk mára ennyi lett volna. Nagyon remélem, hogy elnyerte a tetszéseteket és tartalmazott olyan dolgokat is, amiket eddig még nem tudtatok. Ha ez esetleg tényleg így van és a jövőben is szeretnétek videokat látni tőlem, akkor iratkozzatok fel. Rengeteg ötletem van a jövőre nézve, szóval azon leszek, hogy ezt ne bánjátok meg, garantálhatom hogy lesz itt még érdekfeszítő kontent bőven. Köszönöm a figyelmeteket, legközelebb pedig újra találkozunk, addig pedig legyetek nagyon jók, sziasztok!

 

 

Szólj hozzá

game toplista top 5 Assassins Creed Ubisoft