2020. jan 04.

Tőrbe ejtve (kritika)

írta: Benny Bug
Tőrbe ejtve (kritika)

Gyanúsítottak gyűrűjében.

Mindentől távol eső vidéki házában holtan találják a híres krimiírót, Harlan Thrombeyt (Christopher Plummer). Öngyilkosságot állapítanak meg, már kezdenek lenyugodni a kedélyek. Azonban egy magándetektív, bizonyos Benoit Blanc (Daniel Craig) azt feltételezi, hogy gyilkosság történt, előre megtervezve. Nekiáll, hogy a rendőrséggel karöltve pontot tegyen az ügy végére. Egy biztos: dolga lesz bőven, hisz a népes család mindegyik tagja kellőképp furcsán viselkedik…

Érdekes Rian Johnson rendező pályafutása. Egy tini-noirral robbant be a köztudatba (Beépülve), azt követte a némileg visszafogottabb Szélhámos fivérek, majd jött a Looper (Bruce Willis karrierjének legalább annyira jólesett, mint nekünk, nézőknek), végül de nem utolsósorban pedig ott van a Star Wars kétségtelenül legmegosztóbb, nyolcadik része. Annyi bizonyos, hogy rendezőnk szereti a saját, egyedi stílusát alkalmazni, látszólag abszolút össze nem illő műfajokból koktélt keverni, valamint az átlagos nézői elvárásokra, nos… jó magasról tenni.

Hozzá kell tennem, hogy szerintem ezzel semmi baj nincs, jómagam ugyanis kifejezetten kedvelem a rendező úr alkotásait. A sorba pedig szerencsére illeszkedik a Tőrbe ejtve is. Ami egyébként egyszerre klasszikus krimi meg nem is, miközben még jóízűen ki is figurázza egy kicsit azokat. Úgy gondolom, nem lehetett egyszerű ennyire izgalmasan megírni a cselekményt, de szerencse, hogy Johnson képes volt rá, mindvégig összezavarva a nagyérdeműt.

Példának okáért: sikeresen elhitették velem, hogy már a film elején láttam a nagy „csattanót”, hogy aztán nem sokkal később kiderüljön, az még csak alig előétel volt csupán. Azért ügyes krimi egyébként a Knives Out, mert sikeresen tud átverni, összezavarni és kétségek között tartani. Nem egy olyan feszült élmény, melynek nézése közben a karfát szorongatod, viszont egészen korrekt agymunkára ösztönöz, de játékos módon.

Talpraesett nyomozók sem biztos, hogy eligazodnak azokban a kusza „hálókban”, amelyeket a mozi tartogat bő két órás cselekménye során. Éppen ezért, simán többször nézős kategóriáról beszélhetünk, legalábbis valószínűnek tartom, hogy nem most láttam utoljára. Nagy pozitívum, hogy a hangulatot is remekül lőtték be a készítők: izgalmas, vicces és mindenképpen érdekes kirakós az egész, melynek útvesztőiben öröm elveszni.

Ugyanakkor abban is biztos vagyok, hogy a Tőrbe ejtve stílusa, megoldásai nem fogják elnyerni mindenki tetszését. Blockbuster természetesen a szentem, de azért annyi bizonyos, hogy azok közül abszolút nem a megalkuvós fajta. Vagyis röviden, Rian Johnson továbbra is megmaradt Rian Johnsonnak: van egy jellegzetes stílusa, amit nem ad fel, függetlenül attól, hogy kinek mennyire tetszik. Én meg azt mondom, egyértelműen jól teszi.

A film tán legnagyobb pozitívuma, hogy mindegyik fontosabb karaktere igazi csodabogár egyéniség, tényleg nincs köztük két egyforma. Ezért pedig mindannyian felkerülnek a gyanúsítottak listájára, igaz a nagy konklúzióra természetesen a legvégéig kell várni. A forgatókönyv egyébként ötletes és szellemes, jól pergő, ahogy a dialógusokról is ugyanez mondható el. Mindegyik karakter kellő időt kap a vásznon, nem éreztem azt, hogy bárki is komolyabban háttérbe szorult volna egy másik javára.

Érdemes megfigyelni a plakáton: annyi nagy név játszik a filmben, hogy egyrészt rendkívül kis betűket kellett használniuk, másrészt még Tarantino is elégedetten csettintene. A jó hír pedig az, hogy tényleg mindenki kitesz magáért, kivétel nélkül. A két kedvencem egyébként Christopher Plummer és Toni Collette volt. Mindenképp kiemelendő még Daniel Craig is, akinek jól áll ez az újfajta szerepkör, illetve Ana de Armas és Chris Evans is nagyot játszik. Meg úgy körülbelül tényleg mindenki.

Összegezve, a Tőrbe ejtve egy remek detektívmozi, amely egyszerre tiszteleg a műfaj iránt, illetve ki is figurázza azt, de nem a gúnyos vagy tiszteletlen módon. Rian Johnson ötödik rendezésében játékos nyomozásra invitál, számos meglepetéssel, csavarral és váratlan helyzettel nyakon öntve. Jobban belegondolva, egyértelműen az utóbbi évek egyik legjobb krimijéről van szó, valószínűleg sokáig a köztudatban fog maradni eme mozi, sőt még egy folytatás sem feltétlenül ördögtől való dolog. Elvégre biztos vannak még ügyek, melyek megoldása Benoit Blanc nyomozóra vár. Legalább annyi pozitívuma pedig volt az eredetileg november végére tervezett bemutató elhalasztásának, hogy nemcsak az év, de az évtized is pazar moziélménnyel kezdődik!

 

 

 

Értékelés:85%

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

 

Szólj hozzá

premier krimi thriller dráma 85% fekete komédia Chris Evans Daniel Craig Don Johnson Jamie Lee Curtis Michael Shannon Toni Collette Christopher Plummer Rian Johnson Katherine Langford Ana De Armas LaKeith Stanfield