2019. nov 21.

Valan - Az angyalok völgye (kritika)

írta: Benny Bug
Valan - Az angyalok völgye (kritika)

Havasi noir skandináv stílusban.

Péter (Krisztik Csaba) nagyvárosi rendőr. A sors azonban mégis Valan elhagyatott vidékére sodorja őt újra, ahol keserű múltjával is el kell számolnia ismét. Találtak egy holttestet ugyanis, s fennáll annak az esélye, hogy az nem más, mint a férfi huszonkét évvel ezelőtt, a zavargások idején eltűnt húga, Juli. Péternek természetesen nem könnyű visszatérnie ide, hogy kiderítse az igazságot. Azonban tán maga sem számít arra, hová is vezetnek a szálak…

A Valan Bagota Béla rendező első nagyjátékfilmje, hisz előtte az úriember két rövidebb alkotást készített el. Az előzetes alapján eléggé bizakodó voltam, valamint az is tény, hogy nem sűrű a magyar krimi (hát még a tényleg jól sikerült), így hát nagy kíváncsisággal ültem be a Valan vetítésére. Hogy csalódnom kellett-e? Tökéletes filmről nem beszélhetünk, de ettől függetlenül le merem írni: megéri a ráfordított időt!

Persze vannak benne kisebb hiányosságok, amik miatt a mozi az igazán zseniális kategóriát nem tudja elérni, azonban egy elsőfilmes alkotótól mégis nagy teljesítmény egy ilyen kaliberű munka elkészítése, úgy gondolom. Látszik, hogy az alapot a skandináv krimik és thrillerek jelentették, ezek legfőbb stílusát helyezték át más helyszínekre. Valan valójában nem létező hely egyébként: Balanbányán forgatott a stáb.

A film nagyon erős atmoszférával bír. Nagyon hangulatosak, egyszerre ridegek és zordak a havas tájak. Tényleg el tudtam képzelni, hogy ilyen szörnyű dolgok megtörténhettek hasonló „díszletek” között, annak lepusztultságát is tökéletesen tudták átadni. Egyébként a mozi mer és akar is komolyabb témákkal foglalkozni, így inkább senki ne egy délutáni matinéra számítson. A 16-os körre rászolgált valóban, hisz igencsak feszült és nem éppen vidám élményt nyújt.

Szerencsére ehhez társult egy meglehetősen korrekt forgatókönyv is, ami szépen adagolja az eseményeket. A történet izgalmas, a figyelmet végig leköti, valamint felvet pár olyan kérdést is, amiken mindenképp érdemes elgondolkozni a vetítés után. Kicsit kevésnek érezrem a bő másfél órás játékidőt, a csavaros cselekmény szerintem kicsivel még többet is elbírt volna, hogy valóban teljes egészében minden szálat lezárjanak.

Érdemes nagyon figyelni, s nem elveszteni a fonalat, mert ha így teszünk, egy nagyon érdekes story bontakozhat ki a szemünk előtt. Persze ne tessék Harcosok klubja-szerű csavarokra gondolni, de a mára kissé megfáradt krimi műfajában igenis üdítően hathatnak a látottak. Elvégre azért nem minden magyar bűnügyi film mondhatja el magáról, hogy egyszerre „Havasi” neo-noir is egyben, ugye?

A főszereplő jellemét elég jól ábrázolják. A megtört, félig múltban rekedt figura emlékeztetett a Sosem voltál itt című mesteri Joaquin Phoenix-mozi fő karakterére egyébként. Sajnos a mellékszereplőket már ennyire nem sikerült kidolgozniuk a készítőknek, amin én javítottam volna mindenképp. Csak hát, ahhoz ugye még több játékidő is kellett volna, mert már így is csöppet „telítettnek”, gyorsnak éreztem az események folyását.

A főszerepben Krisztik Csaba (Saul fia) meglepően jó alakítást nyújt. Pazarul hozza a kiégett, megkeseredett karakterét, aki részben a múltban rekedt, s nem hajlandó addig nyugodni, míg az igazságot ki nem deríti. Tipikusan a szikár, ellentmondást nem tűrő zsaru figurája ő, de szerencsére több egyszerű karaktervázlatnál vagy sablonos tucatfiguránál. A mellékszereplők is hozzák egyébként, amit kell.

Összegezve, a Valan egy olyan magyar krimi, melyet hibái ellenére is simán tudok ajánlani nektek. Egy nagyon kicsivel hosszabb játékidő, mélyebb karakterábrázolás (főhősünket leszámítva) esetében akár még klasszikus is válhatott volna belőle. Az összkép azonban így is meglehetősen pozitív, Bagota Béla pedig bizonyította, hogy egy elsőfilmes rendező is le tud tenni egy feszült, igazán hangulatos thrillert az asztalra. Nagyon nem vagyunk elárasztva minőségi magyar krimikkel, így ha érdekel a téma, akkor sokat nem veszíthetsz a megtekintésével. A Valan tehát szerencsére érdekfeszítő, hangulatos alkotás lett. Jo Nesbo vagy Stieg Larsson kedvelők pedig semmiképp ne hagyják ki!

 

 

 

 

Értékelés:75%

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

 

Szólj hozzá

premier krimi thriller dráma 75% pszichológiai lélektani neo-noir Krisztik Csaba Bagota Béla