2019. okt 23.

Sebek (kritika)

írta: Benny Bug
Sebek (kritika)

Armie Hammer az őrület határán.

Egy New Orleansban élő csapos (Armie Hammer) élete egyik napról a másikra teljes egészében felfordul. Egy mindennaposnak mondható, ám a végére eléggé eldurvuló verekedés után ugyanis pár tini otthagy egy mobilt a felfordulás közepette. A férfi belenéz a telefonba, azonban nem számít arra, milyen sokkoló, beteg dolgokat is talál benne. Ez az esemény pedig kihatással lesz a barátnője (Dakota Johnson) életére is: valami olyannal találják szemben magukat, ami szép lassan az őrület határára sodorja őket…

Babak Anvari első rendezését ezidáig még nem láttam, azonban a kritikusok és a nézők is egyetértettek abban, hogy a 2016-ban debütált Under the Shadow egy jó és hatásos horror. A rendező második munkája, a Wounds – azaz Sebek – viszont nem éppen egyszerű utat járt meg, mire szélesebb közönség elé kerülhetett. Több filmfesztiválon is lement, sőt még a sajtó sem utálta látványosan, viszont igencsak megosztó volt.

Eredetileg mozis premiert is szántak neki, azonban ez valami miatt nem jött össze, ugyanis múlt hét péntek óta a Netflixen lehet bevizsgálni, hogy is sikerült a film – mindjárt magyar felirattal és szinkronnal érkezett egyébként a kínálatba. Hogy megéri-e rászánni nagyjából másfél órát a napunkból Anvari filmjére? Nos, erre a kérdésre túlzottan nem egyszerű választ adni.

Az egész filmre azt mondanám, hogy nagyon fura. Magam sem tudom egyértelműen eldönteni, hogy jó vagy rossz értelemben-e. Talán egyszerre igaz rá mindkettő. Úgy éreztem, hogy egy sorozat első, azaz pilot epizódját nézem: hogy még csak alapozást látok, amikből a későbbiekben még igen jó dolgok is kisülhetnek, csak arra még kell idő. A rossz hír viszont az, hogy ez a 90 perc igazából talán nem is tudja magáról, mi akar lenni.

Rengeteg mindenbe belekap a forgatókönyv, csak nem megfelelő arányban teszik ezt. Alapvetően, egy misztikus thrillerről volna szó, amit kiegészít egy kis dráma, valamint horror is. Elég fura koktélról van szó végső soron, aminek mégis megvannak a maga pozitívumai. Kicsit felrémlett a Kör, a Sebek ugyanis lehetne annak az „új” feldolgozása is. Mondjuk itt tévéből kimászó, ijesztő kislány azért nincsen.

A film hangulata tetszett, ugyanis elég komor és állandóan azt érezteti, hogy „valami rossz kering a levegőben”, ami hamarosan utoléri szegény főszereplőt. Próbálkoztak egy alapvető karakterfejlődés kibontásával is. Alapvetően nem volna ez rossz dolog, csak éppen nem jutott rá túlzottan sok idő, így úgy éreztem, hogy az egész csak egy kísérlet volt, „vagy bejön, vagy nem” alapon.

Érdemes figyelni az utolsó jeleneteket: van olyan bizarr, hogy mehetett volna bármelyik japán horror cselekményébe is, ugyanakkor eléggé elkapott egy „most mégis mi a francot láttam?” érzés. Mondjuk, ez nagyjából végig, az egész cselekmény során jelen van, így akkor ajánlom a megtekintést igazából, ha nem állnak tőled távol a lassan építkező, de eléggé groteszk dolgok.

Szerencsére sikerült a főszerepre megnyerniük Armie Hammert, aki egy igazán tehetséges színész. Játékával még a cselekmény egyes hiányosságait is igyekszik ellensúlyozni, s igazából bevallom, néha sikerült is neki, van annyi érzéke a dologhoz. Dakota Johnson szintén nem egy rossz színésznő (a „bűzölgő”-trilógiát hagyjuk, az meg sem történt), de igazából itt nem volt nehéz dolga, amit meg vártunk tőle, azt megtette. Zazie Beetz (Joker) sem volt éppen rossz, habár ő is inkább a mellékszereplők táborát erősíti.

Összegezve, erősen bajban vagyok ezzel a filmmel. Van egy korrekt, csak éppen nehezen követhető története, némi erős hangulata, valamint egy remek Armie Hammer is a pozitívumok táborát gyarapítja. Ezek miatt, már nem tudom rá azt mondani, hogy rossz, pedig párszor azért rezgett az a bizonyos léc. Az utolsó jelenet egy határozott wtf-pillanat, amire még Takashi Miike is elismerően csettintene. De hogy végeredményben, mit is akartak ezzel a filmmel? Bevallom, ezt nem tudom megmondani. A Sebek ettől még nem vállalhatatlan, de persze azért lett volna benn több potenciál is. Nem hinném, hogy bárki számára többször nézős kategória lesz, de ha van Netflixed, s épp egy fura misztikus filmet keresel, akkor egy esélyt esetleg adj neki.

 

 

 

 

Értékelés:60%

 

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

 

Szólj hozzá

horror thriller dráma misztikus netflix 60% Armie Hammer Dakota Johnson Zazie Beetz Babak Anvari