2019. sze 22.

A Rambo-filmek toplistája

írta: Benny Bug
A Rambo-filmek toplistája

Az első vértől az utolsóig...

A héten az Ad Astra és az Aranypinty mellett befutott a hazai mozikba a Rambo legújabb, Ötödik vér alcímet viselő epizódja is, ahol Stallone ismét megmutathatja, hogy ki az (öreg)legény a gáton. A filmről jövő hét elején érkezik a kritikám, de úgy döntöttem, hogy addig sem hagyom a kedves olvasókat „Rambos” tartalom nélkül: következzék tehát a toplista, melyben az első négy epizódot tettem tetszés szerint sorrendbe!

 

4.) Rambo 3 (1988)

Nem mondom, hogy nincs egy kevés B-filmes bája, de azért az üdvösséghez, vagy egy korrektebb élményhez ez még kevés. Az még hagyján, hogy története alig van, de ehhez még nyugodtan hozzátehetjük azt is, hogy a formula eddigre már eléggé megfáradt: több és több akciót kaptunk, viszont egyre kevesebb eredetiséget vagy különleges pillanatot.

 

3.) Rambo 2 (1985)

Elfogadható folytatásnak tekinthető, de az első elég összetett cselekménye itt nagyjából már nyomokban sem található meg. Az akció azért szerencsére elég rendesen üt, ilyen szempontból szórakoztató alkotásnak tekinthető, no meg ugye egy bizonyos James Cameron forgatókönyvéről sem szabad elfeledkezni – szóval korrekt film, de se több, se kevesebb.

 

2.) John Rambo (2008)

Eredetileg az utolsó felvonás lett volna, kicsit meg is látszik rajta a „hattyúdal”-feeling: komor és komoly történet, amiben nincsenek nagy marhaságok vagy logikai bakik, egy megkeseredett főhős, no meg erőszak, akció és megint erőszak – utóbbiból már több is van a kelleténél, ami azt illeti. Viszont így is egész jó film, meg hát ugye a név kötelez… (Japánul: Rambo = Erőszak)

 

1.) Rambo (1982)

Messze a legalaposabb rész, hisz összetett és gondolkodásra sarkalló élmény. Egyszerre van benne jelen egyfajta elemi düh és melankolikus szomorúság: sokkal inkább dráma, mintsem akció. Éppen ezért egy remek film, hisz kifejezetten jól mutatja be, hogyan hat a háború az emberekre, valamint mit gondol erről a közvélemény. Kár, hogy ez a folytatásokból már kiveszett, az első Rambo ugyanis egyértelműen egy egész másfajta élmény, mint a többi.

 

 

 

Tehát jövő hét elején megmondom a magamét az ötödik részről is, tartsatok velem továbbra is!

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

 

Szólj hozzá

toplista akció thriller dráma Tim Kang Rambo David Caruso Sylvester Stallone George P. Cosmatos Ted Kotcheff