2019. sze 03.

A setét torony (kritika)

írta: Benny Bug
A setét torony (kritika)

Fény a setétség ellen.

Stephen King-napok során 11 cikk, szavazás és egy premier AZ 2 kritika várja a rettegés és a legendás író stílusának kedvelőit! A nyolcadik téma nem más, mint egy 2017-es film, a Setét torony!

 

A történet kezdetén láthatunk egy 15 éves fiút (Tom Taylor), akit furcsa rémálmok és jelenések gyötörnek. Nem is sejti akkor még, hogy mindez valóság. A Harcos, Roland (Idris Elba) ugyanis egy másik világban tényleg harcban áll a Fekete ruhás emberrel (Matthew McConaughey). A tét pedig hamarosan az emberiség sorsa is lesz. Ugyanis a Fekete ruhás célja az, hogy a Setét torony, az univerzum bástyájának ledöntésével ördögi démonok seregét zúdítsa az összes létező világra…

Stephen King egyik leghíresebb regénysorozata kétséget kizáróan a Setét torony-sorozat. A számos kötetet megélt fantasy-kaland azóta is számos olvasó kedvence lett.

A film már régóta érlelődött magában, például még bő 10 évvel ezelőtt J.J. Abrams akarta megvalósítani. De valahogy mindig közbejött valami, így egészen 2017-ig kellett várnunk arra, hogy a mozikban is megelevenedjék a Harcos és a Fekete ruhás csatája.

Alapvetően, így olvasva ez a történet sokak számára furcsa és elképesztő lehet, s ez tulajdonképpen igaz is. Egy több kötetes fantasy szériát egy filmben lehetetlen dolog lett volna vászonra vinni, így az alkotók úgy döntöttek, hogy inkább csak a regények alapjául szolgáló világot és pár karaktert emelnek át. Így a filmet nyugodtan tekinthetjük inkább laza adaptációnak és folytatásnak is egyszerre. Megmondom őszintén, hogy Stephen King az egyik kedvenc íróm. Számos művével találkoztam már, de a Setét torony sorozatból eddig csak az elsőt olvastam, hamarosan folytatom majd. Mindenesetre, arra akarok most kilyukadni, hogy a film azért a könyvek ismerete nélkül is élvezhető, szóval voltaképpen bárki megnézheti.

Mondjuk az nem volt egy jó ötlet, hogy a játékidő mindösszesen csak másfél óra, ami egy ilyen film esetében nagyon kevés. Mert a Setét torony alapvetően egy nagyszabású, epikus fantasy lenne, de ez a 90 perc felért a szememben egy gyomrossal. Nem tudom, hogy ki akarta ennyire rövidre venni a dolgokat, de én az egész szakmából kirúgnám, annyi szent. Gondoljunk bele: egy Harry Potter vagy Gyűrűk ura rész működött volna 90 perces játékidővel? Hát persze hogy nem.

Térjünk rá a másik dologra: mi ez a korhatárbesorolás? Stephen King összes regénye inkább az érettebb, felnőtt rétegnek ajánlott. Amiket olvastam tőle, egyiket sem ajánlanám egy 13 évesnek. Ehhez képest a Setét torony amerikában PG-13 besorolással futott, ami nem éppen egy olyan dolog, amit én megengedtem volna. Főleg, hogy a regény(ek) is sokkal horrorisztikusabbak egy délutáni matinénál. Legalábbis az első az volt, azt meg nehezen hiszem, hogy a többi nem ilyen lesz.

Ugyanakkor temetni sem kell ezt a filmet, mert számos remek dolog is van benne persze! A világ, amiben játszódik, érdekes és nem mindennapi, már ebből is látható, hogy King nagy műgonddal alkotta meg. Nem átlagos egy fantáziavilág, melyben annyi a lehetőség, hogy öröm lenne még több időt tölteni benne. Meg aztán ott vannak a karakterek, akik érdekesek, különbözőek és tényleg valós motivációkkal is rendelkeznek. Ezeket is kibonthatták volna jobban, azonban így is elégedett vagyok, mert korrektek, akikkel együtt is lehet érezni. A látvány elég , ahhoz képest is, hogy elég kevés pénzből hozták össze. Ez azonban a legtöbbször nem is igazán látszik meg, mert profi ilyen szempontból: nem csak eredeti a műfajon belül, de még ötletes is.

A színészek is remekül játszottak. Idris Elba (Thor- filmek) érdekes mint a főszereplő Roland, még ha a regényekben nem is ilyen külsőre, de ez igazából számomra lényegtelen volt. De szerintem jó választás volt ő, mert remek munkát végez. Matthew McConaughey pedig nagyon laza és badass mint a főgonosz, szerintem erre a szerepre ő volt a legjobb választás.

Összegezve, ezért is vagyok alapvetően bajban a filmmel. Egy kis csiszolgatással olyan ütős lehetett volna, hogy az elmúlt évek legjobb fantasy műfajú alkotású is lehetne. De ez a játékidő kevés, méghozzá fájdalmasan. Meg nem értem, hogy ha az alap egy King könyv, akkor mégis mi értelme van a gyerekbarátabb megközelítésnek? Pedig a látvány jó, nem is kicsit, sőt még a karakterek és a megalkotott univerzum is több mint érdekfeszítő. A színészekre sincs semmi panaszom. Lehetett volna mérföldekkel jobb is, de a Setét torony a maga 90 percével azért így is megmaradt egy könnyű, de szórakoztató nyári blockbustlernek. De egy jóval hosszabb Rendezői Változat-féleség kellene, méghozzá nagyon.

 

 

 

Értékelés:65%

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

 

Szólj hozzá

horror akció fantasy thriller kaland házimozi 65% Stephen King Matthew McConaughey Idris Elba Katheryn Winnick Jackie Earle Haley Nikolaj Arcel Tom Taylor Stephen King-napok