2019. aug 31.

A titkos ablak (kritika)

írta: Benny Bug
A titkos ablak (kritika)

Johnny Depp az őrület határán.

A Stephen King-napok során 11 cikk, szavazás és egy premier AZ 2 kritika várja a rettegés és a legendás író stílusának kedvelőit! A harmadik téma nem más, mint David Koepp 2004-es filmje, A titkos ablak!

 

A történet szerint Mort Rainey (Johnny Depp) egy hires, akinek sok kiváló regényt köszönhet a nép. Azonban mint minden írónál, úgy nála is bekövetkezik az, ami a legnagyobb rémálmuk: az alkotói válság. A férfi kutyájával él vidéki házában azóta, hogy rajtakapta feleségét, hogy megcsalja őt. Nem igazán lép kapcsolatba a külvilággal, leszámítva azt, hogy néha bejár hozzá valaki takarítani. De ez egy nap megváltozik, amikor bekopog hozzá egy furcsa, kalapos ember, aki azt állítja, hogy a férfi ellopta a művét, majd a sajátjaként adta el azt. Természetesen ő erről nem tud semmit, de a dolgok kezdenek durva irányt venni, így nyomozásba kezd…

A titkos ablak 2004-ben bemutatott film, mely Stephen King hires Titkos ablak, titkos kert című művén alapul. Az alapfelállás egész érdekes, kedvelem az eféle izgalmas, rejtélyekben gazdag történeteket, bár tény, hogy, egy kicsit emlékeztet egy sablonos thrillerre. Szerencsére itt azonban nem ez a helyzet, hatalmas piros pont jár érte.

Innentől kezdve fognak igazán nagy fordulatokat venni az események. Míg sok mozi esetében darabokban, fokozatosan áll össze a rejtélyek darabkája egy nagy egésszé, addig itt épp csavarnak egyet rajta, ugyanis minden egyes fordulattal egyre inkább összezavarják a nagyérdeműt. Nagyon helyes, ebből is látszik, hogy a film megpróbál több lenni a műfaj nagy átlagánál.

 
És ez a legtöbbször sikerül is neki. Az egész játékidő alatt lehet érezni egyfajta nyugtalanságot és bizonytalanságot, ahogy a főszereplővel együtt a nézőket is egyre inkább gondolkodásra sarkallják az események. Nagy pozitívum, hogy nem mindig csak a "puzzle" kirakásáról szól ez a film, a készítőknek volt bátorságuk arra, hogy ilyenkor egy kis szünet gyanánt csempésztek bele egy kis drámát is.
 
És a lényeg az, hogy ez nagyjából működik is. Johnny Depp egyébként kiválóan hozza a teljesen kétségbeesett író karakterét, ez a szerep teljesen illik hozzá. A végén már szinte zseniálisan alakítja a karakterét. A mellékszereplőkre sem lehet panasz,  a legtöbbjük (péládul Maria Bello és John Turturro) is bőven hozza az elvárt szintet.
 
Véleményem szerint a végén lévő sokkoló és meglepő fordulat igencsak hatásos és működőképes. Ami tényleges egy hatalmas meglepetés, az a mozi legvége. Nagyon helyes, hogy nem erőltették a szokásos sablonokat, hogy a lezárásra "minden rendbejön". Egy ehhez hasonló, sötétebb hangvételű történetnek ez bizony abszolút nem állt volna jól szerény véleményem szerint. 
Ez a befejezés nekem tetszett, az alapvető igazságtalansága ellenére is. Legalább végre kaptunk egy olyan lezárást, amely kicsit szembeköpi a Hollywoodi aranyszabályokat. Ez egy bátor próbálkozás, többen is nyugodtan követhetnék a példáját. Szóval összességében pozitív a benyomásom ilyen téren is, ami azt illeti.
 
Persze itt is vannak olyan dolgok, melyek nem tetszettek, mint például az, hogy néha tetten érhető egy kis ellaposodás, vagy a túl rövid, nagyjából másfél órás játékidő, de ezek igazából nem a megbocsáthatatlan kategóriába tartoznak. Tehát ezt az alkotást azoknak tudom tényleg ajánlani, akik szeretik Depp munkásságát, valamint az izgalmas thrillerek kedvelőinek is. Koepp is korrektül rendezett egyébként.
 
Összegezve, aki egy pörgős élményt, vagy kifejezetten vérbő ijesztegetést vár, az csalódni fog. Ez tetten érhető a témához képest alacsony PG-13-as besoroláson is. De ennek ellenére is tudom alapvetően ajánlani, mert a Kingre jellemző szorongató atmoszférát és feszült rejtélyeket egész jól hozza David Koepp rendező alkotása. Mint már említettem, a kevésbe brutális szintet képviseli, szóval a gyengébb idegzetűek is próbálkozhatnak vele, vérfürdőre ne itt tessék számítani. A kisebb-nagyobb hibái ellenére is bőven korrekt King-adaptációról beszélhetünk, amit már csak Depp játéka miatt is érdemes egyszer látni. Ugyan joggal nem lett akkora kultuszfilm, mint A ragyogás vagy A halálsoron, ugyanakkor mégis egy bőven korrekt, a figyelmet lekötő pszichothriller A titkos ablak.

Értékelés:70%

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

Szólj hozzá

thriller dráma házimozi misztikus 70% pszichológiai lélektani Stephen King Johnny Depp Maria Bello John Turturro David Koepp Stephen King-napok