2019. júl 11.

Szupercella 3: Az Ördögverem (kritika)

írta: Benny Bug
Szupercella 3: Az Ördögverem (kritika)

Csak egy újabb videóra gyártott, kínos tucatszemét.

Az első és második részről ITT írtam.

 

Ray Breslin (Sylvester Stallone) továbbra sem élvezheti békében a nyugodt napokat. Megbízzák azzal, hogy hozza ki egy ismert tech mogul elrabolt lányát egy Lettországban található földalatti börtönrendszerből, az Ördögveremből. Breslin már épp nekilátna a küldetésnek, mikor személyesebb irányt vesznek a dolgok: a barátnőjét is elrabolták és ott tartják fogva. Így hát Breslin összeszedi a régi csapatot, hogy elvégezzék a feladatot.

Az első Szupercella nagyon korrekt kis akciómozi volt 2013-ban: egy igazi régivágású, tökös darab. Teljesült benne a műfaj kedvelőinek egyik legnagyobb álma, hisz Stallone és Schwarzenegger együtt apríthatta benne az ellent. A tavalyi folytatás viszont rosszabb tán nem is lehetett volna. Egy direkt DVD-re gyártott, kínai pénzből finanszírozott fércmunka volt, amiből érthető módon az egykori Terminátor már nem is kért. Sly már inkább ráfázott, sőt ő ebben a harmadik részben is szerepet kapott.

Talán akkor már nem is meglepő, hogy Az Ördögverem alcímű epizód is kínai lóvé támogatásával láthatott napvilágot, sőt a legtöbb országban ez is egyből videós premiert kapott. De nem hazánkban, nálunk gyöngyvásznon látható ez a… csoda. A rendezői székben az egykor szebb napokat látott és jobb alkotásokat dirigáló John Herzfeld (15 perc hírnév, 2 nap a völgyben) foglalhatott helyet.

Nem vagyok én a kelleténél szigorúbb ítész, így kezdjük is a pozitívumokkal! Jé, itt már olyan is van? Ennek szerintem mindenki tud örülni, aki látta a második részt. Az Ördögverem ugyanis nem egy nézhetetlen film, csak éppen iszonyú rossz. Amint meglátjuk a stáblistát, addigra a szerencsésebbek már el is felejthetik, hogy látták ezt a filmet. De még mindig elviselhetőbb, tolerálhatóbb, mint a tavalyi, Hades alcímű rész.

Itt sem tették sokkal magasabbra tehát a minőséget ettől még. A Szupercella kettőt jellemző egyszerre retro és futurisztikus, nagyon kínosan festő látványvilágát ezúttal sokkal átlagosabbra cserélték. Az a legviccesebb az egészben, hogy a börtön, az Ördögverem szó szerint nevetségesen néz ki. Olyan volt az egész, mint egy kelet-Európai rabszolgakereskedő gigantikus pincéje, ahová még takarítani sem jár be senki.

Így tehát a komplexum nem vészjósló vagy elrettentő, sokkal inkább olcsó, jellegtelen és még csak távolról sem kelti egy dutyi benyomását. Kapunk egy csomó pusztakezes verekedést, erre kellettek a kínai kollégák, de az igazság az, hogy ezek annyira unalmasak és műviek, hogy szerintem senki érdeklődést nem tudják úgy másfél percnél tovább fenntartani.

Azt írtam a második résznél, hogy a látványért valószínűleg egy nem túl lelkes hobbiinformatikus felelhetett. Nos, most se sokkal jobb a helyzet. Volt egy jelenet, ami annyira rosszul nézett ki, hogy bárki észreveszi, hogy itt valami nincs rendben. Ez még ahhoz képest is kínos, hogy a világ legtöbb részén egyből DVD és BD-lemezeken adták ki a filmet.

Az legalább jó hír (talán), hogy Stallone (Creed 2) többet szerepel, mint az előző részben. Azért örültem neki, mert minden unottságával együtt is inkább nézem őt az akciók kereszttüzében, mintsem a „névtelen” kínai kollégáit. Sajnos azért most sem maradtak ki ők. Azonban Slynak üzenem, hogy ez a vacak csak akkor lesz elnézve, ha a Rambo V-ben odateszi magát ősszel. Dave Bautista (Bosszúállók: Végjáték) nem sokat szerepel, mindazonáltal viccnek érződik az a nemrég tett nyilatkozata, hogy ő nagy rendezők komoly alkotásaiban akar szerepelni. Hát, ez nem az az irány, Bautista úr. Őszintén reménykedem abban, az Übergáz jobban sült el (kritikám róla hétfőn várható).

Összegezve, a Szupercella 3 egy rossz film, ehhez kétség sem férhet. Nézzétek el nekem, hogy az elején nem igazán tértem ki a cselekményre vagy a szereplők jellemére, de ennek oka van: itt nagyjából egyik sem található meg. Ami meg nincs, arra nem érdemes ennél több szót, karaktert vesztegetni szerintem. Az Ördögverem nem látványos, mellőzi az izgalmakat, még csak a bűnös élvezet szintjét sem éri el. Sly többet szerepel, mint az előzőben, s próbálja menteni a menthetőt. Inkább kevesebb, mintsem több sikerrel, mindazonáltal tény, hogy jobban sikerült a film, mint a Hades. Azért remélem, hogy ez volt az utolsó Szupercella, ennek így már semmi értelme. Ennél többet érdemelne a rendező, Sly meg főleg. Sőt, mi nézők is.

 

Értékelés:35%

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

Szólj hozzá

premier krimi akció thriller házimozi 35% 50 Cent Sylvester Stallone Dave Bautista John Herzfeld