2019. jún 20.

20 folytatás, ami méltó az eredeti filmhez

írta: Benny Bug
20 folytatás, ami méltó az eredeti filmhez

Mert nem minden folytatás katasztrófa!

Nemrég vált elérhetővé az Álom Doktor című film előzetese. Ez lesz az a mozi, ami Stanley Kubrick kultklasszikusát, az 1980-ban bemutatott Ragyogását fogja folytatni. Az alap természetesen továbbra is Stephen King azonos című regénye, a főszerepre megnyerték Ewan McGregort, a direktori székbe pedig Mike Flanagant. Van rá tehát legalább egy kicsike esély, hogy az előd nagy kritikai sikere megismétlődjön- hogy tényleg így lesz-e, majd ősszel kiderül. Ez az érdekes helyzet szolgáltatta a legújabb toplistám témáját is: 20 olyan folytatásról olvashattok itt, ami méltó az eredeti filmhez.

Figyelem! A címben direkt nem a „jobb” szót használtam: az, hogy méltó, nem feltétlenül jelenti azt, hogy jobb is az eredetinél. Ettől még lehet annyira remek, mint az, vagy maximum csak egy nagyon kicsivel gyengébb-de mégis hű az eredetihez karakterei, cselekménye, vagy éppen rendezés tekintetében.

 

20.) Ted 2 (2015)

Bírtam az első Ted filmet, mert nem akart többnek látszani annál, ami: egy piszkos szájú, totál elszállt vígjáték, végre egy kis eredetiséggel. A második is nagyjából ezt a formulát használja fel, s a lényeg, hogy működőképes módon. Liam Neeson cameoszerepe pedig remek!

 

19.) Deadpool 2 (2018)

A nagydumás zsoldos második eljövetele szintén azt kínálta, amit az első: csak egy kicsit még emelte is a téteket. Nagy beszólások, véres akció, a negyedik falat jócskán áttörő jelenetek garantálták a néző szórakozását. Meg persze a sírva röhögős stáblista utáni jelenetek. No és Brad Pittet kiszúrta mindenki? :)

 

18.) Gonosz halott 2 (1987)

Az első még egy hagyományosabb horror volt, de Sam Raimi és Bruce Campbell a folytatást még egyedibbé és durvábbá varázsolta nekünk! Csak úgy tombol a filmben a brutalitás, meg záporoznak az egysorosok. Ennél pazarabb horror-vígjáték sem sok akad!

 

17.) Indiana Jones és a végzet temploma (1984)

A kritika nem fogadta kitörő lelkesedéssel, mint az előzményét, jómagam azonban nagyon kedvelem ezen alkotást. Egy igazán tökös, hangulatos és izgalmas kalandfilm, melyben Harrison Ford ismét bizonyítja, hogy nála menőbb régészprofesszor nem létezik.

 

16.) Démonok között 2 (2016)

Az első nyomasztó és ijesztő élmény volt, s ezen színvonalat a folytatása is tudja garantálni. Kapunk mellé egy kis karakterépítést, hatásos jeleneteket, valamint egy Patrick Wilsont, aki Elvist énekel-utóbbi mondjuk nem ijesztő, de jócskán emlékezetes pillanat.

 

15.) A Bourne-ultimátum (2007)

A Matt Damon-féle Bourne trilógia harmadik darabja egyben a franchise legjobb alkotása is. Az első kettő is nagyon igényes akciómozi, de az Ultimátum még intenzívebb, adrenalindúsabb és izgalmasabb móka, igazán látványos jelenetekkel.

 

14.) Bosszúállók: Végtelen háború (2018)

Az MCU harmadik csapatfilmje egyben a legjobb is! A poénok mellé is szokatlanul komor hangulatot kaptunk, valamint egy gigászi filmben az összes eddig fontos karaktert. Josh Brolin Thanosa összetett és érdekes gonosztevő, a finálé pedig még a Végjáték ismeretében is ad egy kiadós gyomrost!

 

13.) Die Hard 3 (1995)

Számomra a Nakatomi-tornyos első marad a kedvenc, viszont a kicsit átlagosabb másodiknál sokkal jobban bejött a harmadik darab. Jeremy Irons remek antagonista, Bruce Willis pedig zseniális "haverpárost" alkot Samuel L. Jackosnnal.

 

12.) Vissza a jövőbe 2 (1989)

Tulajdonképpen, az egész trilógia egy igényes egészet alkot, de mégis csökkent a színvonal részről-részre, még ha csak tényleg egy hangyányit is. Így a másodikat választottam, ami egy nagyon szórakoztató filmecske, remek hangulattal.

 

11.) Mission Impossible- Utóhatás (2018)

Az is nagyon ritka egy többrészes franchise esetében, hogy a hatodik felvonás sikerül a legjobban. A tavalyi MI-mozi azonban lazán megugrotta az elvárásokat, s egy olyan tökös akciócunamit kaptunk, ami méltán lesz ott a legjobbak között. Csak a Justice League Supermanje meg ne tudja… ;)

 

10.) Terminátor 2 (1991)

Az első és második is nagy kedvencem, utánuk sajnos elég nagy lejtmenetbe kapcsolat a széria. Viszont ezek megmaradtak többször nézős, örök klasszikusnak. A jó öreg Terminátor pedig mondhatja a BD lejátszónknak: „I’ll be back!”-egy sokadik újranézés erejéig.

 

9.) Harry Potter és az azkabani fogoly (2004)

Alfonsó Cuarón hozta el nekünk az eddigi legjobb HP-mozit: tulajdonképpen mind szerethető, de a személyes kedvencem a harmadik marad. Csodás hangulat, minden értelemben varázslatos jelenetek, na meg Gary Oldman, mint Sirius Black. Mi kell még?

 

8.) Alien 2 (1986)

Itt is életbe lép a „Terminátor-szindróma”, tehát inkább az első két rész az igazi. James Cameron klasszikusa megidézi az előző felvonást, s ugyanúgy jelen van benne a horror, de mellé kapunk jóféle akciójeleneteket is. Ripley badass, de még mennyire!

 

7.) A Sötét lovag (2008)

Christopher Nolan bőregér-trilógiájának mindhárom darabja igényes alkotás, nekem a középső a favoritom közülük. Darkos hangulat, elképesztően izgalmas cselekménnyel fűszerezve, a desszert pedig Heath Ledger Jokere. Jóllaktunk, de még mennyire!

 

6.) Trainspotting 2 (2017)

Danny Boyle alkotása olyan, mint egy nosztalgikus filmes „trip”. Egyszerre örült és melankolikus darab, igazi dramedy a javából. Nosztalgikus volt újra látni a skótokat, akik nem változtak: Ewan McGregor és csapata visszatért a kultikus első rész után!

 

5.) Mad Max 2 (1981)

Választhattam volna A harag útját is, ami szintén kiváló mozi, de félig-meddig reboot is egyben, így inkább maradtam a másodiknál, ami hagyományos(abb) folytatás. Elképesztő a film kegyetlensége, poszt-apokaliptikus hangulata, Max pedig már kutyával járja a pusztaságot. Menő, annyi biztos!

 

4.) A keresztapa 2 (1974)

Minden idők tán legjobb gengsztereposzához nem könnyű dolog legalább olyan pazar másodikat készíteni, de Coppola megtette! Egyszerre előzmény és folytatás: az egyik szál során Al Pacino bizonyít, míg a másiknál Robert De Niro! Két zseni, egy örökbecsű filmben.

 

3.) Logan (2017)

Készült két korrekt, de nem túl extra Rozsomák-mozi (hagyjuk a karakter hivatalos magyar nevét!), de igazán a harmadik dobbantott nagyot: minden idők egyik legkiválóbb képregényfilmje tele van dühhel, megbánással, erőszakkal és érzelmekkel. Egy tökéletes, megható neo-western, Hugh Jackman hattyúdala.

 

2.) Mielőtt lemegy a nap (2004)

 

Nagyon kevés trilógia van amelynek mindhárom darabja egyforma színvonalú, igazi mestermű. Ezek közé tartoznak Richard Linklater romantikus alkotásai: náluk kevés szebb és életszerűbb létezik. Ethan Hawke és Julie Delpy szerettek itt egymásba, mi nézők pedig a filmjeikbe, mindörökre.

 

1.) Szárnyas fejvadász 2049 (2017)

Ki gondolta volna, hogy a folytatás lesz olyan elemi erejű, mint Ridley Scott eredetije? Akárhogy is, Dennis Villeneuve mesteri, hazánkban forgatott látomása akkora erejű moziélmény, hogy azt tanítani lehetne. A BR 2049 hű elődjéhez: filozofikus cyberpunk mozi tele értelemmel és érdekes kérdésekkel. A 2010-es évek egyik legerőteljesebb alkotása!

 

Ha tetszett a toplista, kövesd az oldalt a Facebookon is!

Van olyan folytatás, ami szerinted még ide tartozik, de kimaradt a toplistából? Írd meg kommentben!

 

Szólj hozzá

toplista top 20 Al Pacino Arnold Schwarzenegger Tom Cruise Ridley Scott Christian Bale Ryan Gosling Harrison Ford Robert Downey Jr. Steven Spielberg Daniel Radcliffe Mark Wahlberg Bruce Willis Julie Delpy Robert De Niro Scarlett Johansson Chris Evans Christopher Nolan Sigourney Weaver Mel Gibson Ryan Reynolds Hugh Jackman Matt Damon Danny Boyle Francis Ford Coppola Linda Hamilton Vera Farmiga Josh Brolin Ethan Hawke Heath Ledger Ewan McGregor Henry Cavill Sam Raimi Bruce Campbell Christopher Lloyd Michael J. Fox Richard Linklater Patrick Wilson Ana De Armas