2019. jún 11.

Templomosok 2.évad (sorozatkritika)

írta: Benny Bug
Templomosok 2.évad (sorozatkritika)

Luke Skywalker kalandjai a Szentföldön.

Az előző évad végén Landry (Tom Cullen) nem akadályozhatta meg, hogy fény derüljön eltitkolt kapcsolatára, így a Templomos Lovagrend is megkérdőjelezi, hogy számíthatnak-e rá. Mindent meg kell tennie, hogy a társai újra bízzanak benne, miközben a cinikus Talus (Mark Hamill) sem könnyíti meg a dolgát, az öreg nagymester ugyanis nem hisz abban, hogy Landry jóvá tudja tenni azon bűnöket, amiket elkövetett.

A 10 részes első szezon tavaly ment le. Jómagam sem tartottam rossznak, de azt el kell ismerni, hogy a történelmi szériák között semmi újat, eddig nem látottat nem tudott felmutatni. Mindvégig egy tisztességesen elkészített iparosmunka volt, amit a középszerből a néha igencsak jól kinéző látvány, valamint Tom Cullen alakítása emelt ki. Ennek ellenére is vártam azért a folytatást, főleg azután, hogy kiderült: Mark Hamill is tiszteletét fogja tenni a sorozatban, s ráadásul nem is csak egy jelentéktelen cameo-szerepről van szó.

Így hát úgy gondoltam, ebből akár még valami nagyon jó is kisülhet. Sőt, nagyon is reménykedtem benne. Ahhoz képest sajnos a helyzet az, hogy nem sokkal lett jobb ez a 8 epizód, mint a tavalyi leadottak. Aki eddig figyelemmel követte, most már valószínűleg úgysem fogja kaszálni, azonban ha a néző valami újszerűbb élményre vágyik, akkor könnyen érheti csalódás.

Ugyan heti néztem követtem a sorozatot, de soha nem éreztem úgy az aktuális epizód előtt pár nappal, hogy már tűkön ülve várom. Nem, mert a Templomosok nem az a sorozat, ami túlságosan meg tudna lepni. A csaták ugyan jól néznek ki, meg a dialógusok sem éppen rosszak, mégsem jutott nálam a tisztességes kategóriánál tovább ez az évad sem, pedig a lehetőség adott volt.

Ugyanakkor, ha eddig is nagyon szeretted a sorozatot, akkor továbbra is több mint elégedett leszel vele. Azt a színvonalat tényleg hozza, amit az első etap, csak éppen annál semmivel sem jobb. Szinte dekára pontosan fogták az eddig ismert hozzávalókat, újra abból fűztek, maximum egy kicsivel több fűszer került bele Mark Hammilnek köszönhetően.

Ha van valaki, aki tényleg nagyon odatette magát végig, akkor az egyértelműen ő. Ha a karakterét most nem hozzák be, akkor még az előzőnél is gyengébb évadról volna szó, így köszönjék meg nagyon szépen a színésznek, hogy csatlakozott a stábhoz, mert nélküle a Templomosok tényleg jóval kevesebbet érne. Ugyan nagyjából most is azt a kiégett, megkeseredett figurát hozza, mint Az utolsó Jedikben, de ha van színész, akinek ez a stílus nagyon jól áll, akkor az ő.

Továbbra is látszik, hogy nem költöttek a sorozatra túlságosan sokat, ennek ellenére tényleg egész jól néz ki. Legalábbis úgy gondolom, a látványba tényleg nem lehet belekötni, hisz ahhoz képest, hogy nem a nagyvászonra szánták, bőven megfelel. Következő évadot egyenlőre nem rendeltek be a produkcióhoz, de ez talán így van jól. Úgy fest, ellőtték már az összes puskaport két szezon alatt, inkább zárják le addig, míg sikeresen elkerüli a totál középszer, vagy éppen kínos kategóriát.

Fentebb már elég sokat dicsértem Luke Skywalker urat, de a többi színész már azért ennyire nem volt a helyzet magaslatán. Alakításuk nem volt rossz, csak éppen az emlékezetes vagy igazán kiváló kategóriába sem tartozik. Az előző etapban méltattam Tom Cullen munkáját, aki most sem vallott kudarcot, de minden egyes jelenetben elbújhatott Hamill háta mögé, ahol mindketten szerepeltek. A "mellékszereplő megeszi a főhőst" esete ez, vagy mi?

Összegezve, nem vállalhatatlan széria a Templomosok, sőt igazából tisztességes is. Csak az a helyzet, hogy ez nem biztos, hogy mindenkinek elég lesz. Egyszer megnéztem, de az is biztos, hogy újra nem fogom megtekinteni, tényleg inkább egyszer fogyasztós áru. Pedig a téma adta volna magát ahhoz, hogy egy újabb zseniális történelmi-kosztümös széria szülessen. Nos, ha ez nem is történt meg, de azért egynek elmegy a dolog, csak túl sokat ne várjunk tőle. Az olyan pazar szériák a műfajban, mint a Fekete vitorlák, a Da Vinci démonai vagy éppen a Borgiák viszont már tényleg megeszik reggelire ezt a korrekt, de nem éppen fényes lovagrendet.

 

Értékelés:65%

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

Szólj hozzá

sorozat akció dráma kaland történelmi 65% HBO Mark Hamill Tom Cullen