2019. ápr 02.

Egy fiú hazatér (kritika)

írta: Benny Bug
Egy fiú hazatér (kritika)

Egy Karácsony előtti vészterhes éjszaka.

 Ben Burns (Lucas Hedges) rákapott a drogokra, s egy hosszabb távollét után újra felkeresi a szeretteit, méghozzá éppen Karácsony előtt nemsokkal. A nem várt látogató a család összes tagjából más érzelmeket hoz elő: a testvére, Ivy (Kathryn Newton) nem tudja mire vélni a fiú feltűnését, az anyja, Holly (Julia Roberts) azonban nagyon örül neki, s elhatározza: nem fogja hagyni, hogy a gyereke újra tudatmódosító szerekhez nyúljon.

Ezer meg egy mozgókép készült már a drogfüggőségről, ezek közül a legzseniálisabb szerintem a Trainspotting című kultalkotás volt, amihez 2017-ben egy minőségi folytatás is érkezett. Sőt, hiába vagyunk viszonylag még az év elején, januárban a hazai mozik is műsorra tűzték Felix von Groeningen zseniális drámáját, a Csodálatos fiút. Tehát világosan látszik, hogy ebből a témából sokféle hangulatú, stílusú filmet lehet készíteni, a kérdés már csak az: van-e létjogosultsága a műfajon belül az Egy fiú hazatér-nek is?

A rövid és tömör válaszom erre: igen. Nem mondanám, hogy hibátlan filmről van szó, ennek ellenére fontos témákat taglal, a legtöbbször igényes módon bemutatva azokat. Szóval volt érte leforgatni eme mozit. A rendező Peter Hedges, aki a főszereplő Lucas édesapja. Milyen érdekes, hogy a többek közt az anya-fiú kötelékről szóló alkotásban a rendező saját fiára osztja a címszerepet. Szvsz jó döntés volt ez.

Az Egy fiú hazatér lassan építkező dráma. Cselekményének ívét ugyan bárki ismerheti, aki látott már korábban egy pár alkotást a témában, azonban ez nem gond. A két Hedges filmje érezhetően a remek alakításokat helyezi a középpontba, azokból pedig itt tényleg nincs hiány. Persze más erősségei is vannak, hisz a hangulatteremtés is érdekes lett.

Remekül keltik életre a kisvárosi miliőt, ahol mindenki a Karácsonyra készül már. Az utcán alig páran vannak csak, mindenki hazatért, hogy a szeretteivel töltsön egy kis időt. Most éppen nem esik a hó, de a nyomai még látszódnak rendesen. Egy ilyen, lassan csordogáló cselekménnyel bíró dráma esetében alsó hangon is félsiker az atmoszféra, sikerrel is vették az akadályokat.

A dialógusok is jól megírtak, amire szükség is van, hisz a film döntő hányadát ezek teszik ki. Alapvetően, a karakterépítés is teljesen rendben van, sikerült elkerülniük, hogy a főbb szereplők unalmasak legyenek. Ez pedig fontos dolog, hisz ha nincs szerethető vagy érdekes karakter sem, akkor az a drámai szálat is könnyedén tönkretehette volna.

Mindenképp szót érdemel még az eredetileg író, de ezelőtt párszor már direktori feladatokat is elvégző Peter Hedges lelkiismeretes, alapos rendezése is. Egy érdekes történetről készített filmet, ami jól sikerült. Nem mondhatni, hogy nem láthatott már a publikum ilyesfajta cselekményt korábban, de azért bőven jó minőséget hoztak ki belőle. Dicséret jár a lezárásért is, hisz épp ott ér véget a film, ahol kell neki. Sem előbb, sem később.

Lucas Hedges fiatal kora ellenére szép karriert, jó szerepeket tudhat már magáénak (Láthattuk már a Három Óriásplakát-ban, a Lady Bird-ben és többek közt A régi város-ban is, s mindegyikben zseniálisan alakított.) Már most megmondom: őelőtte nagy és fényes jövő áll. A testvérét játszó Kathryn Newton is meggyőző volt, hisz igényesen játszotta el a karakterét. Őt még az Odaát-ban láttam először, s azóta több remek filmben is feltűnt. Julia Roberts pedig… nos, hát ő is mindenképp szót érdemel. A Pénzes cápa óta nem igazán jött neki össze a lépés, most viszont több mint remek volt végre! Karakterét élettel töltötte meg, s mindvégig remek volt nem éppen könnyen eljátszható szerepében. Jár neki (is) egy nagy elismerés.

Összegezve, az Egy fiú hazatér egy jóféle drámai alkotás. Nem makulátlan, vannak apróbb hibái, ahogy ilyen jellegű történetet is láthatott már az egyszeri néző. De egy fontos, hangulatos, érdekes kérdéseket taglaló alkotásról van szó, ami egy szülő-gyerek kötéléket is hatásosan mutat be. Minden elemében visszafogott, lassan és igényesen mesélő filmecske, pazar alakításokkal. Julia Roberts már évek óta nem volt ilyen zseniális!

 

Értékelés:75%

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

Szólj hozzá

premier dráma 75% Julia Roberts Kathryn Newton Lucas Hedges Peter Hedges