2019. már 03.

M.Night Shyamalan filmjeinek toplistája

írta: Benny Bug
M.Night Shyamalan filmjeinek toplistája

A nagy visszatérő?

A rendező legújabb munkája, az Üveg eléggé jó eredményeket ért el bevétel szempontjából. Azonban nem minden alkotását fogadta ilyen kitörő lelkesedéssel a közönség, ahogy a kritikusok sem mindig fejezték ki a tetszésüket. Shyamalan eddig 13 nagyjátékfilmet rendezett meg egyébként, melyek minősége erősen változó, nagyjából a nézhetetlentől a kiváló remekműig terjed. Most ezt a 13 filmet raktam sorrendbe tetszés szerint ezen toplistámban.

 

13.) Az utolsó léghajlító (2010)

Ha létezik olyan, hogy igazi katasztrófa, akkor ez a film egészen biztosan az. A látványon kívül semmi nem működik benne, egy ostoba karaktereket és nevetséges történetet felvonultató giccs ez, nem más. A direktor karrierjének abszolút mélypontja ez a fércmű.

 

12.) A föld után (2013)

Szintén nem egy jól sikerült próbálkozásról van szó. A története gyatra és nevetséges, ahogy a szereplők sincsenek igazán kidolgozva sajnos. A látványa legalább egész kellemes, ahogy Will Smith sem okoz túl nagy csalódást. Viszont a fia, Jaden egy nagyon tehetségtelen színész, nincs szerintem helye ezen a pályán.

 

11.) Praying with Anger (1992)

Shyamalan első rendezését a legtöbb toplista figyelmen kívül hagyja, mivel nem került széles körű bemutatásra. Azonban a Youtube-on már egy ideje fellelhető az egész alkotás, így nem láttam okát kihagyni a listáról. Maga a film egyébként korrekt, de semmi extra. Első rendezésnek elmegy.

 

10.) Lány a vízben (2006)

Nem mondanám rossz alkotásnak, de lehetett volna sokkalta jobb is. Maga az alaptörténet elég tetszetős, a megvalósítása már felemás. Megtekintése közben kicsit a Del Toro-féle A faun labirintusa jutott eszembe, de annál mérföldekkel gyengébb azért.

 

9.) Az esemény (2008)

Sokan tartják egyenesen a direktor legrosszabb művének, én ezzel nem értek ennyire egyet. Egyszer bőven nézhető katasztrófafilm. A története sajnos több helyütt is nevetséges lesz, de a hangulata nem rossz, illetve Mark Wahlberg is egész jól játszik benne.

 

8.) Nyitott szemmel (1998)

Jobbára ismeretlen színészekkel készítette el második rendezését Shyamalan. Egész jól sikerült filmről van szó egyébként, de persze nem mentes a hibáktól sem. Egy aranyos és elgondolkoztató storyt kínál, tetszett is, de klasszikus joggal nem lett belőle.

 

7.) A látogatás (2015)

Shyamalan akkoriban sok év kihagyás után tért vissza a horror műfajához, hogy sokat mentsen a karrierjén, ami akkoriban romokban hevert. Szerencsére A látogatás egy elég feszült és érdekfeszítő rendezése, jó atmoszférával. Nem szeretem a found footage alkotásokat, de itt azzal sem volt bajom.

 

6.) A falu (2004)

Szintén nem mindenki kedveli a direktor úr ezen munkáját, de szerintem jól megírt és figyelemre bőven méltó thriller. A filmvégi csavar pedig tényleg nagyon ravasz és eszes húzás volt tőle. Sőt, még a hangulattal sincs gond, így nekem voltaképpen bejött, amit láttam.

 

5.) Üveg (2019)

A rendező trilógiája idén összekötötte A sebezhetetlen és a Széttörve világát, hogy egy trilógia utolsó részeként lezárja a dolgokat. Az Üveg jól sikerült, ötletes és egyben hangulatos alkotás lett. A végén három csavar gondoskodik arról, hogy az apróbb hibák ellenére is elégedettek legyünk.

 

4.) Jelek (2002)

Mel Gibson a mozi főszereplője, ami bőven tartogat feszült és váratlan pillanatokat. Egy kicsit X-Akták feelingje volt az egésznek, de elnyerte a tetszésemet, szerintem bőven működőképes volt. Szintén nagyon megosztó film egyébként, ami jellemző a rendező munkásságára.

 

3.) Széttörve (2016)

Egy sima, független horror-thrillerként is tetszett volna, hisz James McAvoy egyenesen uralja az egészet a sok személyiségével együtt. De mikor kiderül a végén, hogy mire is ment itt ki a játék, akkor a néző csak egyvalamire gondol majd: arra, hogy nagyon tud ez a Shyamalan, ha akar.

 

2.) Sebezhetetlen (2000)

A film, ami azelőtt dolgozta fel hihetetlen realisztikusan a szupherhősös témát, még mielőtt az világszerte menő lett volna. A Sebezhetetlen végig nagyon egyben van, kiváló a története, valamint Bruce Willis is remekel benne. Nagyon fontos alkotás, mondhatni alapfilm.

 

1.)Hatodik érzék (1999)

Mi más is lehetne az első, mint Shyamalan mesterműve, melyben nem tudtam hibát találni. A Hatodik érzék egy okos és rafinált film, s közben végig ijesztő és feszült marad. A végén a fordulat pedig ott van a 10 legmeglepőbb lezárás között. Hisz tudjátok, Willis egy… akkorát játszik benne, hogy már azért is alap, hogy látni kell! ;)

 

Ha tetszett a toplista, kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

Szólj hozzá

toplista Zooey Deschanel Mark Wahlberg Bruce Willis Samuel L. Jackson Sigourney Weaver Mel Gibson Will Smith M. Night Shyamalan Joaquin Phoenix Bob Balaban Paul Giamatti Robin Wright Bryce Dallas Howard Brendan Gleeson Jaden Smith Adrien Brody Jeffrey Wright James McAvoy Sarah Paulson William Hurt Haley Joel Osment Anya Taylor-Joy John Noble top 13 Olivia DeJonge