2019. feb 03.

Polar (kritika)

írta: Benny Bug
Polar (kritika)

Mads Mikkelsen, a visszavonuló bérgyilkos.

 

Adott egy visszavonulás előtt álló, de még mindig halálos és profi bérgyilkos, Duncan Vizla (Mads Mikkelsen). A férfi már-már a gondtalan nyugdíjaséveket tervezgeti, azonban a szervezet, aminek eddig dolgozott, épp most akarja őt eltenni láb alól. Duncan tehát fegyvert fog, hogy megpróbáljon leszámolni egykori kollégáival, akik a vérét akarják. Megkezdődik egy halálos játszma, ahol senki sem érezheti magát biztonságban, s nem lehet majd tudni, hogy kinek jut majd a következő golyó.

A Netflix első idei nagy dobása a Polar, mely egy, a Dark Horse Comics által kiadott képregényt dolgoz fel. Tavaly meglehetősen felemás évet zárt a streamingszolgáltató, s nagyon úgy néz ki, hogy ez a tendencia az idei évben is meg fog maradni. (Egyébként rekord sok alkotást terveznek 2019-ben bemutatni, aztán majd kiderül.) A filmet darabjaira szedték a kritikusok, kifejezetten rossz alkotásnak tartották a legtöbben, kevés pozitívummal, s annál több hibával.

Szerény véleményem az, hogy a Polar tényleg elég messze van a kiváló kategóriától, de azért még egy aránylag vállalható alkotás lett. Mondhatni, hogy egyszer meg lehet tekinteni, szerintem fájdalmat nem fog okozni senkinek, de azt is nehezen hinném, hogy a legtöbben instant klasszikusnak kiáltják majd ki. Egy tisztességgel, de eredetiség nélkül összerakott alkotás ez, de azt továbbra is tartom, hogy a rossz még nem itt kezdődik.

Azt azonban mindenképp el kell ismerni, hogy tényleg akad bőven hiányossága a filmnek, azonban mégis megvan a maga szórakoztató mivolta. Meg azt is érdemes hozzávenni, hogy nyilván eredetileg sem egy halál komoly alkotásnak szánták, mert tényleg nem az. Sőt, szinte az egészet belengi egy őrült atmoszféra, valamint a fekete humor is kifejezetten gyakran fog előfordulni a nagyjából két óra alatt.

Persze ettől még tény, hogy a karakterek elég gyengék, sok mindent nem fogunk róluk megtudni. A főszereplő, még bőven okés kategória, de a mellékkarakterek elég idegesítőek, valamint tucatfigurák is sajnos. De azt nem tagadom, hogy a Polar tényleg egy érdekes stílust képvisel a képregényes adaptációk között. Már a képi világa is elég érdekes egyébként. Vegyük még mellé az elborult, elég beteg szituációkat, valamint a kifejezetten erőszakos jeleneteket is. Nem mindennapi egy összeállítás ez, nem is jött be mindenkinek.

Az akciórészek elég remekül sikerültek, öröm nézni őket a legtöbbször. Persze dialógusok szempontjából már nem ennyire ász a film, de ennek ellenére is tartom, hogy korrekt kategóriás még. Az tisztán látszik, hogy a direktor, Jonas Akerlund egyedi alkotást akart létrehozni, ami részben sikerült is neki. Mert ilyen képregényes feldolgozást tényleg nem láttam még, ezért is kár, hogy több sebből vérzik, mint egy figyelmetlen bérgyilkos.

 

Mert hiába van egy kellemesen elborult atmoszférája, meg remek akciói, ha ezek mellett abszolút nem tudnak karaktereket építeni, valamint a történet is csak egy jó nagy adag sablon, egy deka eredetiség nélkül. Így hiába egyedibb a megvalósítás az átlagnál, ha közben vannak itt jócskán hibák is. Pedig ezeket akár el is lehetett volna kerülni.

Még szerencse, hogy Mads Mikkelsen remekel ezen szerepében is. Neki jól állnak a drámai szerepek is, azonban egy akciófilmben is tud pofásan alakítani. Ha ő nem lenne, sokkal kevesebbet érne ez a film, ezért nagy szerencséjük van, hogy egy ilyen sokoldalú színészt nyertek meg főszereplőnek. A gyönyörű Katheryn Winnick is látható mellékszerepben, ő sem volt rossz egyébként.

Összegezve, a Polar egy nagyon megosztó alkotás lesz, de talán ez épp így van jól. Szerintem ugyanis erősségei és gyengeségei egyaránt vannak, szóval az összkép is meglehetősen vegyes. Hisz hiába van itt a meglepően jó és érdekes stílus, ha közben az egész tényleg nem több egy nagy sablonparádénál, az átlagosnál valamivel több mennyiségű vérrel. Ja, de azért Mads Mikkelsen továbbra is Mads Mikkelsen, miatta pedig egyszer nézős filmnek elmegy a Polar. Lehetett volna ez sokkal jobb is, de valljuk be, rosszabb is. Egynek rendben van.

.

 

Értékelés:60%

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

Szólj hozzá

akció thriller netflix 60% Mads Mikkelsen Katheryn Winnick Jonas Akerlund