2019. jan 04.

A 20 legjobb hazai mozikat elkerülő film 2018-ban

írta: Benny Bug
A 20 legjobb hazai mozikat elkerülő film 2018-ban

Fájó hiányzók.

Hiába fedik le egyre jobban a forgalmazók az adott esztendő filmes kínálatát, sajnos mindig vannak fájó hiányzók, melyeket senki nem vesz meg mozis terjesztésre. Az még a jobbik eset, ha később házimozis kiadásban elérhetővé válnak, de még ez sem jön mindig össze. A lista tartalmaz pár Netflixes címet is, hisz értelemszerűen azokat sem láthattuk a hazai vásznakon. Lássuk hát!

 

20.) The Christmas Chronicles

Kezdjük mindjárt egy Netflixes alkotással, ugyanis egy kifejezetten jó film kerekedett ki az egyszerű, de nagyszerű alapötletből. A premierjét is jól időzítették még az ünnepi szezon elején, Kurt Russell pedig a tökéletes személy, aki valaha is eljátszotta a télapót.

 

19.) A tébolyult

A kifejezetten pozitív kritikákat kapó horror meglepő módon elkerülte hazánkat a vásznon. Sajnos igaz, hogy a direktor előző filmje, a Logan Lucky sem hozott jó számokat itthon, én például egymagamban néztem végig moziban. Pedig A tébolyult is egy nagyon is korrekt, fordulatos mozi.

 

18.) Marrowbone

Már a tengerentúlon sem kapott nagy terjesztést, így túlzottan nem meglepő, hogy a magyar forgalmazók sem kértek belőle. Szintén horroról van szó, elég sejtelmes atmoszférával, valamint egy működőképes fordulattal. Ja, majd elfelejtettem: Anya Taylor-Joy!

 

17.) Maugli

Ez olyannyira mozikban ment volna eredetileg, hogy még az előzetesét is láttam nagyvászon. Végül azonban eladták a Netflixnek, mert féltek, hogy a közönség nem fogja szeretni Andy Serkins sötétebb hangulatú rendezését. Pedig kifejezetten friss és izgalmas kalandfilm lett.

 

16.) Szörnyszülők

Nicolas Cage legutóbbi filmjei már csak házmozin érkeznek hozzánk, sajnos a Szörnyszülőkkel sem tettek kivételt. Megosztó alkotás lett ez is, de nekem bejött: elképesztően elborult és nem mindennapi történettel rendelkező horror-vígjáték, ahol Cage bizonyította, nem érdemes még őt leírni.

 

15.) Tully

Azért az már több mint fura, hogy egy Charlize Theron film is elkerüli itthon a gyöngyvásznat. Tény, hogy lassú drámáról van szó, de abszolút igényes és jól megírt fajta. Nem tudom itt mennyire mozgatta volna meg a közönséget, de szerintem ez a film a mozikba való.

 

14.) Outlaw King

Hát igen, a Netflix tavalyi éve felemásra sikerült, de voltak nekik is jó alkotásaik. Mint például eme történelmi kalandfilm, mely mondhatni azt mutatja meg, mi történet A rettenthetetlen eseményei után. Chris Pine nagyon jól játszott a főszerepben.

 

13.) Damsel

Amerikában sem nagyon érdekelte a népet, pedig különleges egy film. Robert Pattinson és Mia Wasikowska remekül boldogulnak ebben az elborult western-komédiában, ami előtt még a Coen-tesók is megemelhetik a kalapjukat. Fura film, de épp ezért kedveltem.

 

12.) Summer of 84

A Stranger Things után jöhet még egy kis ’80-as évekkel jócskán működőképes nosztalgiafaktor? Ha igen, akkor eme mozi kifejezetten ajánlott neked, hisz története izgalmas, valamint meglepően érett, ahogy halad a cselekménye előre. Nekem úgy bejött, ahogy van.

 

11.) Telivérek

Következzék ismét egy nem átlagos film, melyben két csaj töri egy gyilkosságon a fejét. A Telivérek hamisítatlanul elborult, groteszk mozi, a i-re a pontot pedig Anya Taylor-Joy (mért nem szeretik őt a forgalmazók?), valamint Olivia Cooke játéka teszi fel.

 

10.) The Little Stranger

Elméletileg lett volna itthon is a mozikban, azonban vélhetően az utolsó pillanatokban táncoltak vissza, s azóta még házimozin sem jött ki. Pedig Lenny Abrahmason (A szoba) rendezése meglepően érett és komplex horror-dráma, melyben nagyot játszik Domhnall Gleeson.

 

9.) The Ballad of Buster Scruggs

A Netflix megköszönheti a Coen-tesóknak, hogy ezúttal nem a nagyvásznat választották, hisz a streamingszolgáltató egyik legjobbja az évben eme alkotás. Több történetet láthatunk western köntösben, mindezt a tesókra jellemző szatirikus és mégis drámai elemekkel.

 

8.) Örök tél

Íme, egy hazai alkotás. Érdekes számomra nagyon, hogy a TV-ben volt a premierje, hisz abszolút nem oda való elsőnek. A látványa teljesen remek, a története pedig kegyetlen, ugyanakkor megható eme alkotásnak, mely méltó emléket állít a gulágokban elhunytaknak.

 

7.) Above ground

Clayne Crawford (Halálos fegyver-sorozat) új filmje már egy ideje a dobozban volt, az USA-ban is csak fesztiválokon játszották, végül ott is csak a TV adta le sajnos. Pedig abszolút vásznakra való csavaros neo-noir ez a film, mely tartalmazza a zsáner összes erősségét.

 

6.) Expedíció

Nagyon is mozikba szánták, azonban a tesztvetítések után megijedtek, hogy ez túl okos és összetett élmény az egyszeri nézőnek. S végül jött a Netflix és megvette. Amúgy abszolút igazuk volt, hisz tényleg egy csavaros és profi élmény, ami még H.P. Lovecraft író munkásságából is jócskán merít.

 

5.) Apostle

Egy nagyon szimbolikus és összetett horror-dráma, melyben a zseniális Dan Stevens ered egy kegyetlen szekta nyomába. Azonban a történet bonyolultabb, mint amire számítani lehet, miközben olyan műveket is megidéz a film, mint az anyám!, és A vesszőből font ember.

 

4.) Hot Summer Nights

Amerikában sem robbantott kasszákat az ifjú Oscar-jelölt Timothéé Chalamet új főszerepe, melyben Maika Monroe oldalán láthatjuk. A Hot Summer Nights egy nosztalgikus és irtó hangulatos coming of age mozi, szerettem az elsőtől az utolsó pillanatáig.

 

3.) Ne hagyj nyomot

A fesztiválkedvenc dráma nagyon fontos kérdéseket vet fel, s képes arra, hogy elgondolkoztassa a nézőt, miközben egy nagyon megható és szívszorító apa-lánya történetet is elmesél. Rég volt a csendnek filmben utoljára ekkora ereje, Ben Foster pedig élete alakítását nyújtja.

 

2.) Mandy-A bosszú kultusza

Hát ja, azt írtam, nem szabad a jó öreg Nic Cage-et lebecsülni. Főleg, ha már a Mandy-t is látta a néző. Kérem szépen, eme film egy elborult lázálom, melyben színészünk szerelmén áll bosszút, s kegyetlenül nekimegy egy szektának. A Mandy nem más, mint tömény zsenialitás, Cage visszatért, ha mondom!

 

1.) A hitehagyott

Paul Schrader, a Taxisofőr és a Dühöngő bika írója élete legjobb rendezését készítette el az A24 stúdióval közösen. Az egzisztenciális kérdéseket feszegető, kiváló dráma főszerepében Ethan Hawke akkora alakítást nyújt, hogy az átszakítja… nos nálunk nem a vásznat sajnos, maximum a TV képernyőjét. Pedig mekkora nagy alkotás!

 

Íme, így alakult a legújabb toplistám.
Te is hiányoltad őket a hazai mozikból, vagy esetleg egy másik alkotást? Írd meg kommentben!
Kedveld az oldalt a Facebookon is!

Szólj hozzá

toplista top 20 legjobb filmek