2018. dec 27.

Családi szívás (kritika)

írta: Benny Bug
Családi szívás (kritika)

Fura családi road movie.

Adott egy egyedülálló anya (Vera Farmiga), aki nem éppen átlagos fiával (Lewis MacDougall) tengeti a mindennapjait. Váratlanul felkeresi azonban az apja (Christopher Plummer), akivel már jó ideje nem tartja a kapcsolatot. Az öreget ugyanis kitették az otthonból, s arra kéri lányát, hogy vigye el a nővéréhez. A nő először nem akar ráállni a dologra, végül azonban mégis belemegy. Nem mindennapi utazás veszi kezdetét, mikor ezek hárman autóba ülnek.

A Családi szívás, avagy eredetileg Boundaries a Sony Pictures Classics terméke. A magyar vásznakat egyáltalán nem járta meg idén, Amerikában is csak korlátozott számban mutatták be a mozik. Túlzottan rossz kritikákat nem is kapott pedig, viszont a nézők egyöntetűen utálták, az IMDb pontszáma jelenleg még a 4.5-öt sem éri el. Vajon tényleg ennyire rossz lenne a nem túl ötletes magyar címmel megáldott Családi szívás, mely a hónap közepe óta nálunk is megvásárolható DVD-n

Nos, szerintem egyáltalán nem. Tény, hogy nem lesz belőle soha klasszikus, ahogy az év legjobb filmje díjra sem igazán pályázhat, de ennek ellenére is azon az állásponton vagyok, hogy egy bőven korrekt kis mozi kerekedett végül ki ebből. Én is félve álltam neki, azonban rájöttem elég hamar, hogy a nézők túlzottan utálták, személyes véleményem, hogy semmi komoly gond nincs vele.

 

Persze igaz ami igaz, a hibátlan remekmű kategória nem itt kezdődik. Senki szemében nem lesz ez az alkotás klasszikus valószínűleg. De mégis, úgy gondolom, nem bántam meg, hogy megnéztem. A műfaja alapvetően dramedy volna, vagyis komédia és dráma keresztezéséről van szó. Ez egyike azon műfajoknak, amikben ma már nem igazán lehet eredetit alkotni.

 Viszont jó látni, hogy a Családi szívás legalább tisztességgel próbálkozik. S végülis nem tévesztettek célt, hisz bőven korrekt néznivalóról van szó. A hangulata sem rossz egyébként, voltak benne egészen életszagú és megható jelenetek is. Persze egy kis abszurd humor is belefért, de nem az a fajta, ami után hangosan röhög a néző, hanem sokkal inkább a szolidan mosolygós fajta.

Valamint, az sem egy utolsó szempont, hogy a történetnek tényleg van egy konkrét íve, tehát nem csak egy üres alibi az egész. Ettől még egy nagyon furcsa filmről van szó, hisz a karakterke valóban nem éppen tucatfigurák, habár ez nem is volt túlságosan baj. Nincs itt olyan szereplő, akinek ne lenne kisebb vagy nagyobb hóbortja, az egyszer biztos.

 

Vegyük a gyereket, aki nem éppen ízléses rajzokkal fejezi ki sokszor a véleményét, vagy éppen az anyját, aki minden kóbor kutyát befogad mindenhol, így aztán a házuk felét a négylábú szőrpamacsok népesítik be. De természetesen a kedves öregúr sem feltétlenül egy makulátlan életű, bátor és tettre kész hazafi. Viszont így egyik szereplő sem unalmas, sőt még a történet sem vált vontatottá a legtöbbször.

Vera Farmiga csodálatos színésznő, aki eddig is nagyon ügyes és tehetséges volt, de nincs ez másképpen most sem. Ilyen jellegű szerepben eddig még nem nagyon láthattuk, de ezek alapján a dramedy világában is otthonosan mozog. Érdekesség, hogy kis mellékszerepben látható a legendás Christopher Lloyd is, aki szintén egy szórakoztató figurát játszik. Azonban ezek ellenére is, ez a film egyértelműen Christopher Plummer jutalomjátéka. Ő egy végtelenül szimpatikus és sokrétű színész, itt pedig egyenesen zseniálisan játszott, tényleg csak dicséretet érdemel.

Összegezve, nem bántam meg, hogy adtam egy esélyt a filmnek. Nem a világ legösszetettebb mesterműve, azonban mégis, egy szórakoztató és jól összerakott kis mozi. Az sem utolsó szempont, hogy egyszerre vicces, de mégis mélyen emberi. Tény, nem a világ legeredetibb történetével rukkol elő, de amit ígér, azt készséggel be is tartja. Ja, és minél több filmbe Vera Farmigát és Christopher Plummert, hisz mindketten remekül játszottak most is. Szóval a hülye magyar cím ellenére, a Családi szívást egyetlen pillanatig sem szívás nézni. Sőt, elég korrekt kis alkotás, hibáival együtt is.

 

 

Értékelés:70%

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

 

 

Szólj hozzá

vígjáték dráma házimozi dramedy 70% Vera Farmiga Christopher Plummer Christopher Lloyd Henry Fonda Lewis MacDougall