2018. dec 27.

Bird Box (kritika)

írta: Benny Bug
Bird Box (kritika)

Kalitkába zárt madarak.

Adott egy poszt-apokaliptikus világ, ahol a rejtélyes lények pusztán megjelenésükkel megőrjítik az embereket. Pontosabban, ha csak valaki rájuk néz, a legnagyobb félelmeivel szembesül, amit nem bír ki, s emiatt követ el öngyilkosságot. Már évek teltek el azóta, hogy ez az esemény bekövetkezett. Az emberek azóta csak rejtőzködve élnek, soha nem tudva, melyik nap lesz az utolsó, talán éppen a következő. A főszereplő egy nő (Sandra Bullock), aki két gyerekkel együtt próbál meg életben maradni ebben a könyörtelen és embertelen világban.

 

Netflix. Mindenkinek ismerős már ez a kis szócska, nem igaz? Ha megnézzük, inkább sorozatok terén adtak ki minőségibb munkát a kezükből (Stranger Things, Marvel-szériák), viszont ami a filmjeiket illeti, nos ott már nem ilyen egyértelmű a helyzet. Ha csak az idei évet nézzük is, sok csalódás (Cloverfield Paradox) fűződik a nevükhöz, ugyanakkor volt, hogy minőségit alkottak (Apostle). Szóval filmes fronton eddig 2018 elég felemás volt nekik, az tény.

 

Most nemrég pedig megérkezett idei talán utolsó nagynak szánt dobásuk, a Bird Box. Az alapot egy regény adja, amit magyarul is be lehet már szerezni, Madarak a dobozban címmen érdemes keresni. Jómagam a könyvet ugyan nem olvastam, de szinte biztos vagyok benne, hogy jobb, mint a film. Hogy miért? Azért, mert ez egy hatalmas nagy semmi, több mint két órára nyújtva. Nem hittem volna, hogy egy ilyen izgalmas alapötletet így el lehet baltázni, pedig mégis.

 

Pedig az alapok adottak voltak, hogy valami újszerűt és remeket hozzanak létre. Vagy még csak ne is legyen eredeti, elég ha torokszorító, feszült, végig izgalmas. De ez a film egyáltalán nem az. Eszembe jutott az idei évből a Hang nélkül, ami egy kifejezetten minimalista eszközökkel operáló horror, mégis nagyon tetszett, mert a zsánér nagyon összeszedett darabja. Míg ott nagy hangot tilos volt kiadni, addig itt a szemet kinyitni nem szabad.

 

Stílusában tehát hasonlít a két film, de ennek ellenére a különbség? Gyakorlatilag ég és föld, de tényleg. A Bird Box egy jellegtelen és rossz film, míg a Hang nélkül egy nagyon ügyes kis darab. Amit itt el lehetett rontani, azt bizony készséggel el is rontották. Elvégre hiába volna érdekes a story, ha közben az egésznek egy csepp hangulata sincs sajnos.

 

Hatalmas hátrány, hogy a karakterek gyakorlatilag papírmasék, akikért abszolút nem lehetett izgulni. Nem érdekelt, hogy élnek vagy éppen halnek-e, olyan jellegtelen és ostoba tucatfigurák voltak itt. Pedig, a Hang nélkül PG-13 volt csak, a Bird Box viszont magasabb korhatárral fut, mégsem tud a közelébe sem érni. Lehet, hogy vannak bevállalósabb, véresebb részek, de csak ezekkel nehéz eladni egy ilyen hosszú mozit.

Pedig látszik, hogy az egész mögé lehetett volna építeni egy működképes vázat, ami szerintem a könyvben biztosan benne volt. De nem, itt annak nyoma sincs. Úgy éreztem, hogy a készítők meg sem próbálták elérni legalább az elfogadható minőséget, s ez bizony szomorú dolog.

 

Sandra Bullock abszolút nem rossz színésznő alapjáraton, most viszont ő is jócskán formán kívül van. Karakterét nem tudja élettel megtölteni a játékidő nagy részében, tőle is sokkal többet vártam. A jó öreg John Malkovich egy fokkal földhözragadtabb figurát játszik, ő nem is volt rossz egyébként, habár túl sokat nem is szerepelt.

 

Összegezve, számomra a Bird Box egy óriási nagy csalódás. Lehet, hogy magasan volt a mérce a Hang nélkül után, pedig annak még a cipőfűzőjét sem tudja eme fércmű bekötni. Sajnálatos dolog ez, de ha igényes horrort keresel, óva intelek ettől az új Netflixes produkciótól. Hisz drámának egyáltalán nem elég összetett, viszont horrornak meg egyáltalán nem torokszorító. Így két szék között esik látványosan padra az év egyik utolsó nagy csalódása. Kár érte, ebben a témában jóval több volt ennél a gyenge megvalósításnál.

 

 

Értékelés:40%

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

Szólj hozzá

horror thriller netflix 40% John Malkovich poszt-apokaliptikus Sandra Bullock Sarah Paulson