2021. okt 23.

A felvágott szájú nő bizarr története

írta: Benny Bug
A felvágott szájú nő bizarr története

Kuchisake Onna legendája

 

Sziasztok! Hozzám mindig is közel álltak a különféle városi legendák, mítoszok és rejtélyes történetek, a mai pedig olyan, amiről lehetséges, hogy ti is hallottatok már. Kuchisake-Onna, avagy a felvágott szájú hölgy egyike a legparább, legfűszeresebb Japán rémtörténeteknek, ezért megragadnám az alkalmat egy baráti figyelmeztetésre: nevezetesen, hogy a gyengébb idegzetű nézők csak saját felelősségre olvassanak tovább, mindenki más pedig ne menjen sehová, mert máris kezdünk!

Mint sok ismert legenda, úgy ez a történet is több változattal rendelkezik, azonban ezek között is találhatunk hasonlóságot. Az egész középpontja a Heian-korszakig nyúlik vissza, a főszereplője pedig egy gyönyörűnek tartott szamuráj-feleség, aki nagyon élvezte, ha a férfiak körberajongták és bókoltak neki. A nő nem volt hű a férjéhez, aki a szépsége miatt amúgy is állandóan a másik nem figyelmének középpontjába került, amikor pedig kiderült a házasságtörésének ténye, a férje egy csúnya sebet ejtett a nő arcán, majd mielőtt meghalt, még hozzátette: ilyen ábrázattal úgysem fog már senkinek igazán tetszeni.  (Mert ugye Japánban már akkor is képben voltak hogy kell bókolni pro szoknyavadász szinten…)

Ez az alap röviden, maga a legenda azonban valamikor 1979 környékén kapott úgy igazán szárnyra és ezidőtájt vált világszerte hírhedtté is. Akkoriban akkora félelem övezte az egészet, hogy Nagasaki prefektúrában például a gyerekek nem járhattak egyedül haza, csak csoportosan, tanári felügyelettel. Valószínűleg a fentebb említett para kvázi eredettörténetet után ti is sejtitek, hogy Kuchisake Onna gyakorlatilag a meggyilkolt szamuráj-feleség bosszúálló, nyughatatlan szellemének felel meg, aki elégtételt akar venni és ezért kísérti azokat az embereket, akik szembetalálkoznak vele.

A legenda szerint a hölgy szellemével a késő esti órákban lehet összefutni. Megjelenésében elsőre nincs semmi feltűnő, átlagos nő benyomását kelti. Arcán egyébként orvosi maszkot visel – és itt jegyezném meg, hogy a szigetországban a maszkviselés már jóval ezelőtt elterjedt volt, az ottani mindennapok szerves része, főleg nagyvárosokban, ahol rengeteg példát láthatunk erre, teljesen megszokott a dolog. 

Célpontjai közé tartozhatnak a gyerekek, de még inkább a középkorú férfiak. Minden esetben egy kérdést tesz fel, nevezetesen azt, hogy szépnek találják-e őt. Amennyiben valaki nem vágyik késő esti randira a hölgyeménnyel és erre nemleges választ ad, akkor leszúrja őt két ijesztő, nagy ollóval, amiket általában mindig magánál hord. Ha valaki késő este is igazi úriember, és valódi hátsó szándék nélkül is bókolós kedvében van, akkor Kuchisake Onna leveszi a maszkot és ezáltal láthatóvá válik valódi arca.

Ezután újra megkérdezi, hogy még mindig szépnek találják-e őt: nemleges válasz esetén ugyanúgy olló általi halál következik be, aki pedig még mindig talpig úriember, az sajnos egy fájdalmas, érzéstelenítő nélküli arcműtétben részesül a hideg utcán, minek által ő maga hasonló arcberendezést kap a hölgytől, mint amilyen neki van.

Természetesen az egész városi legenda, mindazonáltal elég para belegondolni abba, hogy milyen kiskapukkal lehet kijátszani ezt a rémet, illetve akad-e mód arra, hogy lerázzuk valahogyan? A kulcs tulajdonképpen a hölgy összezavarásán van, a szépségét illető kérdésre például adható olyan válasz, mint hogy „átlagos vagy”, szép is meg nem is”, vagy hasonlók. Kisgyerekek pedig visszakérdezhetnek, hogy ők szépnek találja-e, legjobban azonban mégis a gyűrűk elkötelezett urai járhatnak, a házasemberek ugyanis simán kivághatják magukat a szituból, ha jelzik, hogy ők ugyan már nem bókolhatnak, mert megvolt a lakodalom. Egyes források szerint akkor is összezavarodik, ha gyümölcsöt vagy cukorkát hajítanak elé, aztán míg nem tudja mi van, mehet a fuss Forest, fuss… 

Az egész Kuchisake-Onna legenda természetesen mára a popkultúra szerves része lett, amit több anime, manga, valamint film is feldolgozott, bár utóbbiak esetében sajnos igazán ijesztő változat még nem készült ebből a rémtörténetből. Egy nap azért remélem Uwe Boll előáll a maga nukleáris mesterművel a témában, na de komolyra fordítva, egyébként Dél-Koreában egy kicsit hasonló legenda is napvilágot látott egy Vörös maszkos hölgyről, ám azt talán nézzük majd meg egy következő alkalommal…

Ma tulajdonképpen erről szerettem volna nektek mesélni egy keveset. Az ázsiai, elsősorban japán városi legendák egyébként számomra valamiképp sokkal groteszkebbek és szaftosabbak, mint a többi, úgyhogy valószínűleg fogtok még hasonló dolgokkal találkozni itt. Szeretném megköszönni a figyelmedet, remélem jól érezted magad és fogunk még találkozni a közeljövőben egy újabb téma eljövetelének jeles alkalmából. Hamarosan érkezik a következő rész, addig pedig vigyázzatok magatokra, sziasztok!

 

 

HA TETSZETT A CIKK, AKKOR IRATKOZZ FEL YOUTUBE-CSATORNÁMRA ÉS NYOMJ EGY KEDVELÉST FACEBOOK-OLDALAMRA!

 

 

Szólj hozzá

japán városi legenda kuchisake onna