2021. sze 16.

Mickey Rourke 10 legjobb alakítása

írta: Benny Bug
Mickey Rourke 10 legjobb alakítása

Boldog születésnapot!

Mickey Rourke egyike Hollywood igazi fenegyerekeinek. Megjárta a poklot és a B-filmek posványát is, azonban mindig visszatalált az élvonalba, kerüljön bármibe. Karrierje során ugyan abszolút nem csak jó filmekben szerepelt, de ennek ellenére is számos, ikonikus remek szerepe van, amikre joggal lehet büszke. Oscarra is jelölték már, a Golden Globe díjat pedig meg is kapta. Ma van a 69.születésnapja, ezért hát kiválasztottam karrierjének 10 legjobb alakítását. Természetesen az összes itt látható filmje ajánlott kategória. Lássuk hát!

 

10.) ÖNPUSZTÍTÓK (1996)

 

Érdekesség, hogy Rourke nem csak szerepel ebben a drogfüggőkről szóló filmben, de álnéven (Sir Eddie Cook) ő maga is írta azt. Elég jól összerakott darab, amiben a magyar származású Adrien Brody is játszik. A színész nem sok érdemleges filmben játszott a kilencvenes évek második felében, az Önpusztítók azonban egyike az üdítő kivételeknek. A fiatalon elhunyt rapper, Tupac Shakur szintén korrekt alakítást nyújt benne.

 

 

9.) A TEST MELEGE (1981)

 

Ugyan itt csak mellékszerepet játszott kedvencünk, de azt nem is akárhogyan! Tulajdonképpen az egyik első szerepe volt, de amit művelt alig pár perc alatt, annak köszönhetően sok rendező elismerően kapta fel a fejét. Maga a film is kiváló, amiben a feszült, fülledt neo- noir hangulatot remekül egészíti ki a főszereplő-páros, William Hurt és Kathleen Keener. 

 

 

8.) 9 ÉS FÉL HÉT (1986)

 

Volt egy kor, amikor az emberek még nem az „Undorítóság ötven árnyalata”-szerű förtelemre vágytak. Egy kor, amikor még ebben a műfajban is lehetett értékelhetőt alkotni. Sőt, egy ikon, aki egyből (nem csak) a szebbik nem kedvence lett: Mickey Rourke. A 9 és 1/2 hét ugyanis jelenkorunk erotikus förmedvényeivel ellentétben valóban képes fülledtséget teremteni a képernyőn, miközben undorító giccsbe sem megy át Adrian Lyne rendezése. Nem csak a szebbik nemnek ajánlott kategória!

 

 

7.) TÖRZSVENDÉG (1987)

 

Félig-meddig életrajzi ihletésű alkotás, Charles Bukowski legendás író alteregóját játssza Rourke. Az átlényegülése pedig egyszerűen zseniális kategória. A Törzsvendég meglepően remek és egyedi film, a színész karaktere pedig több pontban is megegyezik Bukowski életstílusával, hisz mindketten szókimondó, hedonista és különleges alakok, akik megosztó társadalmi megítélésük ellenére is számtalan embernek adtak inspirációt és mindvégig kitartottak saját életfelfogásuk mellett. 

 

 

6.) AZ ALVILÁG PÁPÁJA (1984)

 

Nem túl széles körben ismert mozi, pedig remek hangulattal bír, tökéletesen adja át a nyolcvanas évek Greenwich Village-ének különös vibe-ját. Kiváló zenék, kimagaslóan jó színészi játék, színtiszta stílus egy letűnt korról az egész. Rourke azt nyilatkozta, hogy eme film forgatását élvezte a legjobban, Johnny Depp pedig mindmáig egyik all time kedvenc filmjének tartja. Nem csodálom, hogy miért.

 

 

5.) RABLÓHAL (1983)

 

Francis Ford Coppola klasszikusa végig fekete-fehérben forgott. Egy remek történet két testvérről: Rourke mellett Matt Dillon is zseniálisan játszik. Nem könnyű film a Rablóhal, de színtiszta remekmű. Ilyen filmek sajnos manapság már nem készülnek. Rourke egyébként a rendező előző filmjében (Kívülállók) is játszott volna, azonban a sors úgy hozta, hogy egy kicsit várnia kellett arra, hogy a rendezővel forgasson. Hogy megért-e? Az nem kifejezés!

 

 

4.) SIN CITY: A BŰN VÁROSA (2005)

 

A kilencvenes évek második felében parkolópályára került Rourke a kétezres évek elején szép lassan elkezdett visszamászni az élvonalba. Ennek első igazán fontos állomása a Sin City, Marv karakterét pedig szinte róla is mintázhatták volna: egy kiégett, szebb napokat látott, különc figura, akit kitaszított magából a társadalom. Rourke pedig jött, látott és mindenkit meggyőzött arról, hogy továbbra sem a direct-to-video szemetekben van helye.  

 

3.) AZ ÉTKEZDE (1982)

 

Barry Levinson remek rendező, ám híres munkái (például az Esőember, Amikor a farok csóválja) mellett hajlamosak vagyunk elfeledkezni olyan remekműveiről, mint az ötvenes évekbe kalauzoló Az étkezde, melynek alapját rendezőnk fiatalkori emlékei adták. Rourke pedig hozta önmagát: pimasz, ravasz figura, akinek a szíve azért mindvégig a helyén van. A szereplők között még a fiatal Kevin Bacon is ott van. A mozis jelenetet pedig jól figyelni, kedves srácok (meg lányok), mert ikonikus, feledhetetlen pillanatok ám azok! ;) 

 

2.) ANGYALSZÍV (1987)

 

Andy Vajna kétségkívül legjobb produceri munkája az Angyalszív, mely egyben Alan Parker rendező pályafutásának egyik csúcspontja. A füstös, szomorkás ötvenes évek világa ezúttal is alap, a rém hangulatos és fordulatos neo-noir thriller pedig kitűnő hírnöke egy letűnt, ám annál emlékezetesebb kornak. Sajnos a film manapság leginkább Rourke és Robert De Niro nézeteltérései miatt kerül a média középpontjába, de ne hagyjuk, hogy ez bármit is befolyásoljon, mert az Angyalszív bizony egy vaskosan kihagyhatatlan alapmű. 

 

1.)  A PANKRÁTOR (2008)

 

Játszd el szinte önmagadat, és mutasd meg a világnak, hogy továbbra is te vagy az egyik legnagyobb király. Nem tudom, ezt mondta-e Darren Aronofsky Rourke-nak, de semmi sem lehetetlen. Randy "The Ram" Robinson mindent elveszített: a családját, a karrierjét, a megítélését és az életcélját is. De most kész felkecmeregni a padlóról és megmutatni, ki is ő valójában. Épp, mint Mickey Rourke. Közben régi sebek szakadnak fel, ám vannak dolgok, amik épp ezáltal tudnak igazán begyógyulni. A pankrátor nem hagyományos sportfilm, ellenben minden idők egyik legkeserűbb, legérzékenyebb drámája. Springsteen pedig tökéletes zenei aláfestés eme legendához. 

 

Neked melyek a kedvenc Mickey Rourke-filmjeid? Szeretettel várom őket kommentben!

 

Ha tetszett a toplista, ne felejts el feliratkozni Youtube-csatornámra és követni Facebook-oldalamat. Köszönöm, hogy ma is velem tartottatok, hamarosan ismét találkozunk! :)

 

 

Szólj hozzá

toplista top 10 Mickey Rourke